Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το Netflix χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αγωνιά για τη διεθνή αναγνώριση του: η διαδικτυακή πλατφόρμα μόλις πρόσθεσε το Κοσσυφοπέδιο στον κατάλογο των χωρών καταγωγής των χρηστών, όταν κάνουν συνδρομή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν: πρόκειται για αναγνώριση του κράτους τους!
H αμερικανική διαδικτυακή πλατφόρμα δεν είναι ΟΗΕ για να αναγνωρίζει κράτη. Αλλά οι Κοσοβάροι που είχαν μαζέψει 37.000 υπογραφές με το αίτημα τους προς το Netflix να τους βάλει στον κατάλογο, χρησιμοποίησαν το δόγμα του Φράνκ Αντεργουντ, πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς House of Cards: «Εάν δε σου αρέσει πως είναι στρωμένο το τραπέζι, αναποδογύρισε το τραπέζι». Έκαναν το δικαίωμα εγγραφής, αναγνώριση κράτους.
Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η δύναμη που έχουν αποκτήσει οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Netflix, που μεταδίδουν συχνά σειρές -πολιτικά θρίλερ αλλά και ιστορικές ή κοινωνικού περιεχομένου ταινίες «βασισμένες σε αληθινά γεγονότα». Ο κινηματογράφος έχει στραφεί έντονα στην πολιτική όχι επειδή ξέμεινε το Χόλιγουντ από θέματα. Αλλά επειδή οι πολίτες ζητούν περισσότερη ενημέρωση, την ίδια στιγμή που τα ΜΜΕ δεν επιτελούν πλέον το έργο που επιτελούσαν παλαιότερα και η αληθινή πληροφόρηση έρχεται με το σταγονόμετρο. Το House of Cards περιγράφει πιο καλά τα παιχνίδια εξουσίας, τον κυνισμό και τη διαφθορά στον Λευκό Οίκο, από τα ρεπορτάζ των αμερικανικών εφημερίδων.
Η τάση αυτή ξεκίνησε τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ντοκιμαντέρ με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Βασικός εκπρόσωπος της, ο φημισμένος σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ. Tο 2003 οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την εισβολή στο Ιράκ και τα αμερικανικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος, βομβαρδίζοντας το κοινό τους με ψέματα και προπαγάνδα . Ο Μουρ θα αξιοποιήσει την βραδιά των Όσκαρ, που κερδίζει για ένα άλλο πολιτικό-κοινωνικό ντοκιμαντέρ(«Bowling for Colombine») για να κάνει τη δουλειά που δεν κάνει η αμερικανική δημοσιογραφία: «ντροπή σας κε Μπους, για αυτό που πάτε να κάνετε».
Ο Μουρ θα καταπιαστεί με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, που δεν καλύπτει τους φτωχούς συμπατριώτες του. Ταξιδεύει στην Κούβα ακολουθώντας με την κάμερα του μια ομάδα Αμερικανών ασθενών που νοσηλεύονται δωρεάν στα νοσοκομεία της Αβάνας. Παρά τις ελλείψεις της Κούβας στις δημοκρατικές ελευθερίες, η χώρα είχε ένα ισχυρό σύστημα υγείας που φροντίζει ακόμη και τους ξένους. Πρόκειται για πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα έφταναν στο αμερικανικό κοινό.
Ομοίως και με την περίπτωση του πρώην πράκτορα της αμερικανικής NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης, από το οποίο δεν είχε ξεφύγει ούτε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ. Ο Σνόουντεν θα καταγράψει τη μαρτυρία του στο CitizenFour, το επίσης βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ της Λώρα Πόιτρας,.
Πέρα από τα ντοκιμαντέρ, που καταπιάνονται με αληθινές ιστορίες, και ο κλάδος της μυθοπλασίας έχει στρατευτεί να καλύψει το κενό. Για παράδειγμα, στο πίσω μέρος, στο background της δημοφιλούς ισπανικής σειράς Casa de Papel διαφαίνεται η αντιπάθεια της κοινωνίας για τις τράπεζες μετά την οικονομική κρίση του 2009, ενώ οι πρωταγωνιστές- ληστές τραγουδούν το Bella Chao.
Σπανίως θα βρει κανείς σήμερα ισπανική ταινία η σειρά, που να μην περιέχει στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού. Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση: ούτε πολλές σειρές παράγονται, ούτε τα περισσότερα ΜΜΕ κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και η ΕΡΤ εξοβέλισε το πολιτικό- δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ. H υπόθεση Novartis στην Ελλάδα εξελίχθηκε, αλλά το σχετικό ντοκιμαντέρ ήταν ελβετικό!
Στο γειτονικό μας Κοσυφοπέδιο, ελπίζουν τώρα ότι το netflix θα κάνει το επόμενο βήμα. «Δεν χρειάστηκαν 200.000 υπογραφές και η Netflix άκουσε την κλήση μας. Αναμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και για τη θέση των χρηστών του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Σοβράν Χότι που ξεκίνησε τη συλλογή των υπογραφών και τώρα ζητά η πλατφόρμα να αναγνωρίζει σε ποια χώρα βρίσκονται, όταν συνδεέονται.
Φυσικά το Netflix δεν είναι καθόλου «το μεγαλύτερο εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας στον πλανήτη» όπως το αφόρισε προ καιρού ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος. Πελάτες είναι οι Κοσσοβάροι, γιατί να μην δεχθεί το αίτημα τους; Είναι ένα μεγάλο σουπερ- μάρκετ όπου θα πρέπει να ψάξεις για να βρεις καλή ταινία. Άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως το ελληνικό Cinobo ή το ισπανικό filmin έχουν μικρότερη γκάμα, αλλά περισσότερες ποιοτικές ταινίες που εντοπίζονται και ευκολότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η «αναγνώριση» του Κοσυφοπεδίου από την αμερικανική πλατφόρμα προκάλεσε ενθουσιασμό στην Πρίστινα, ενώ στο Βελιγράδι αντέδρασε ειρωνικά μέχρι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς: «Βλέπω ότι όλη μέρα γιορτάζουν ότι η Netflix τους έβαλε στον κατάλογο των χωρών. Aν σε έβαλε στη λίστα, χρειάζεσαι πραγματικά τον ΟΗΕ και την Ιντερπόλ; ». Ιδού το ερώτημα!
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >