Η επόμενη εξαετία για τη χώρα μας είναι εξαιρετικής σημασίας αφού καλείται η χώρα να εκμεταλλευτεί τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά η νέα περίοδος 2014-2020 μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε δημιουργώντας προστιθέμενη  αξία σε ότι μπορεί να παράγει η χώρα , προκειμένου να παραχθούν θέσεις εργασίας. Σε αυτή τη λογική καλούνται οι Περιφέρειες της χώρας να παίξουν τον πιο σημαντικο ρολο.

Ads

Οι Εθνικές/Περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας την περίοδο 2014-2020 είναι ολοκληρωμένες δράσεις τοπικού οικονομικού μετασχηματισμού, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν να διοχετεύσουν τους πόρους ( περίπου 15 δις ευρώ για τη χώρα) επικεντρώνοντας στις προκλήσεις και ανάγκες για ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση.

Σε αυτή τη λογική α) αξιοποιούν τα δυνατά σημεία κάθε χώρας/περιφέρειας, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της και τη δυναμική για αριστεία, β)υποστηρίζουν την τεχνολογική, καθώς και τη βασισμένη στην πρακτική καινοτομία και στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. γ) επιτυγχάνουν την πλήρη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγόντων και ενθαρρύνουν την καινοτομία και τον πειραματισμό.

Η βασική αρχή που προτείνεται από τον Οδηγό Εφαρμογής της RIS3 ( ετσι καλείται η μεθοδολογία για την επόμενη προγραμματική περίοδο), για την επίτευξη του στόχου αποκαλείται ‘επιχειρηματική ανακάλυψη’ (entrepreneurial discovery) και πρακτικά σημαίνει ότι σκεφτόμαστε την αναπτυξιακή στρατηγική μας με την ίδια λογική με την οποία θα ιδρύαμε μία νέα επιχείρηση: βρίσκοντας προτάσεις αξίας που απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους σ’ όλο τον κόσμο, και εκμεταλλευόμενοι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρεια της χώρας (ανθρώπους, γνώση, παραγωγικοί πόροι, παράδοση, περιβάλλον, υποδομές, κ.ο.κ.).

Ads

Οι επιχειρηματίες είναι κεντρικός μοχλός σ’ αυτή τη διαδικασία διότι εκ των πραγμάτων είναι περισσότερο εξοικειωμένοι μ’ αυτό τον τρόπο σκέψης. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι στην προσπάθεια. Ο ακαδημαϊκός/ερευνητικός τομέας μπορεί να συμβάλλει με τη δική του προοπτική, προτείνοντας τρόπους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω τεχνολογίας στην παραγωγή ή στην οργάνωση.

Κάθε περιφέρεια προκειμένου να λειτουργήσει ετσι, δημιούργησε ενα περιφερειακό συμβούλιο Καινοτομίας, το οποίο κλήθηκε να ετοιμάσει μια εισήγηση, μετα απο πολύμηνη δουλεια , αναλύοντας τις δυνατότητες της περιφέρειας, αποτυπώνοντας την κατασταση, και προτείνοντας, τι πρέπει και όχι τι μπορεί να γίνει, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Αυτή η δουλεια απο κάθε περιφέρεια εγινε , δημιουργήθηκε ενα κείμενο που υποβλήθηκε τέλη Φεβρουαρίου στο Υπουργείο εγκρίθηκε πριν λίγο καιρό και πρέπει μετα τις εκλογες να τρέξει.

Το όλο εγχείρημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για δύο λόγους:

α) είναι το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχει η χώρα για την καταπολέμηση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια (στόχος είναι η δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο σε τομείς προτεραιότητας για τη χώρα και κάθε περιφέρεια) 

β) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία παρέμβασης από  τοπική κοινωνία ΕΑΝ δημιουργηθεί ενας πυρήνας καταρτισμένων στελεχών σε κάθε περιφέρεια, να παρακολουθεί αν γίνονται σωστά αυτά που ενέκρινε η κοινότητα, και να παρεμβαίνει. Συνήθως εκει πονάμε ως χώρα. Και η όποια νέα κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει την επόμενη μέρα.