Την πρόταση η Τουρκία να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βγει από τη δίνη των δημοσιονομικών της προβλημάτων διατυπώνει ο δημοσιογράφος Asaf Savaş Akat σε άρθρο του στην εφημερίδα Vatan με τίτλο «Εισήγηση για παροχή βοήθειας προς το γείτονα», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου.

Ads

Μεταξύ άλλων ο Asaf Savaş Akat αναφέρει:

«Επιτέλους, οι εταίροι της Ευρωζώνης έτειναν χείρα βοήθειας προς την Ελλάδα.

[…]Στις αρχές του 2000 περάσαμε και εμείς από μια αυστηρή οικονομική πειθαρχία. Έτσι γνωρίζουμε και την έννοιά της. Τώρα στο νου μου ήρθε το εξής ερώτημα. Άραγε, η Τουρκία μπορεί να κάνει κάποια πράγματα; Όσο το σκέπτομαι, βλέπω ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα το να υποστηρίξουμε το γείτονα μας, στις δύσκολες αυτές ημέρες του. Αποφάσισα να το εισηγηθώ.

Ads

Η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει στο οικονομικό αυτό πακέτο, το οποίο προετοιμάζεται. Μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί και μια απευθείας συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η Κεντρική Τουρκική Τράπεζα μπορεί να επενδύσει το 1/10 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα οποία ανέρχονται στα 70 δις. δολάρια, στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν και υψηλή τοκοφορία. Το Θησαυροφυλάκιο μπορεί να παράσχει την ανάλογη εγγύηση και να λάβει τη διαφορά των τόκων. Γιατί όχι;

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Η Τουρκία από την υποστήριξη αυτή θα βγει πολλαπλά κερδισμένη. Ας δούμε κάποια πράγματα:

Το να παράσχει η Τουρκία την υποστήριξή της σε έναν γείτονα της, ο οποίος διέρχεται δύσκολες ημέρες, συνάδει και με τις αναφορές της, ότι «είναι η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής». Θα παράσχει ασφάλεια σε χώρες από την Αρμενία μέχρι τη Συρία, αλλά και στις άλλες χώρες που βρίσκονται στον περίγυρο της. Θα συμβάλει, επίσης, και στην κάμψη της αντίστασης των Ε/κ στην Κύπρο.

Θα συμβάλει, επίσης, και σε σημαντικά πλεονεκτήματα στις σχέσεις της με την Ε.Ε.. Θα πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης, με όλη τη σημασία της λέξης, και γι΄ αυτούς που είναι εναντίον της, ενώ θα δείξει ότι δικαιούται προ πολλού την ένταξη της στην Ε.Ε..

Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, θα λυπήσει ιδίως «το λόμπι του ΔΝΤ». Μέχρι χθες ακόμη δήλωναν ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε δίχως το ΔΝΤ». Τώρα, πώς θα δικαιολογήσουν το γεγονός της παροχής βοήθειας σε έναν γείτονα, αφού μέχρι πρότινος ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζήσει δίχως εξωτερική υποστήριξη; Η δουλειά τους θα γίνει αρκετά δύσκολη.

Εάν, όμως, διαταραχθεί η εσωτερική οικονομική κατάσταση; Μακάρι! Το να χάσει η τουρκική λίρα την αξία της, θα γίνει αιτία στο να αυξηθεί η ανταγωνιστική δύναμή της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ρίσκο βρίσκεται στην άλλη άκρη. Δηλαδή, η απόφαση αυτή να αρέσει στις οικονομικές αγορές. Τι να κάνουμε; Τότε, για τη συναλλαγματική ισοτιμία μας, μπορεί να πάμε σε άλλες λύσεις.

Η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ιστορική αυτή ευκαιρία. Εγώ πάντως το εισηγούμαι, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας».