Μετά την πρόσφατη δολοφονία του αξιωματούχου της Hamas, Mahmoud Al-Mabhouh, στην οποία ενδέχεται σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, να εμπλέκεται η Ισραηλινή μυστική υπηρεσία πληροφοριών, θα θέλαμε να σταθούμε στο φαινόμενο που λέγεται Mossad (μτφ. Ινστιτούτο στην εβραϊκή) και να επιχειρήσουμε μια πολιτικο-ιστορική ανάλυση της πορείας του.

Ads

Την ιστορική αφετηρία της Mossad θα μπορούσαμε να την τοποθετήσουμε στην δεκαετία του 1920, όπου οι πρώτοι Ισραηλινοί έποικοι αρχίζουν να οργανώνουν την ένοπλη αντιπαράθεσή τους με τους Άραβες που κατοικούν στο αγγλικό προτεκτοράτο της Παλαιστίνης. Η ένοπλη οργάνωση Haganah (μτφ άμυνα), η οποία αποτελεί τον προπομπό του σημερινού Ισραηλινού στρατού, αρχίζει να εξοπλίζεται και να δρα εκείνη την περίοδο. Στις τάξεις της δομείται ένα σκέλος αντικατασκοπίας και δολιοφθοράς, ο άμεσος πρόγονος της Mossad, η SHA’Y. Ένα χρόνο μετά από την επίσημη ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, ένας στενός συνεργάτης του πρώτου Ισραηλινού πρωθυπουργού David Ben Gourion, ο Reuven Shiloah προτείνει την επισημοποίηση της δράσης της SHA’Y και έτσι δημιουργείται η Mossad. Το βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας της από την πρώτη στιγμή έγκειται στο γεγονός ότι η προαναφερθείσα οργάνωση δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι πρώτες δραστηριότητες της Mossad αφορούν αφενός αποστολές στρατιωτικής κατασκοπίας των γειτονικών αραβικών κρατών και αφετέρου στην αναζήτηση και προσαγωγή στο Ισραήλ των υπευθύνων για το ολοκαύτωμα ναζί. Η δράση της Mossad θα αρχίσει να περιλαμβάνει δολοφονίες περί την δεκαετία του 1970. Οι επιχειρήσεις μάλιστα που την έκαναν μακάβρια διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν οι συστηματικές δολοφονίες των Παλαιστινίων αυτουργών της εν ψυχρώ εκτέλεσης των 11 ισραηλινών αθλητών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου το 1972. Έκτοτε πολλές δολοφονίες φέρουν το στίγμα της Mossad, χωρίς ωστόσο η ίδια η οργάνωση να έχει παραδεχτεί κάποια από αυτές.

Πέρα από την διεθνή κατακραυγή για τις μεθόδους της Mossad και το γεγονός ότι η δράση της εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναπαραγωγής της βίας, το πιο ανησυχητικό κατά την γνώμη μας είναι ότι για μία μεγάλη μερίδα του Ισραηλινού λαού, τα κτυπήματα της Mossad εκλαμβάνονται ως «δίκαια». Για πολλούς ισραηλινούς πολίτες, όχι απαραίτητα με ακραίες εθνικιστικές πεποιθήσεις, η προαναφερθείσα οργάνωση αποτελεί έναν από τους βασικούς θεματοφύλακες της ακεραιότητας του Ισραήλ, όπως αντίστοιχα ενδεχομένως για κάποιος Παλαιστινίους η Hamas. Η δική μας κατακλείδα σε σχέση με το θέμα είναι ότι οργανώσεις σαν τις προαναφερθείσες το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν ένα κλίμα βίας και μίσους για να χειραγωγούν τους ανθρώπους και να νομιμοποιούν τους τεχνητούς διαχωρισμούς τους…

Ads

Κουντούρης Νικόλας
* Πολιτειολόγος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών του Aix-en-Provence της Γαλλίας.
* n_kountouris@yahoo.gr
* https://immigration-phenomenon.blogspot.com/