Τι ακούγαμε τόσο καιρό; Ότι η υπερφορολόγηση καθηλώνει την ανάπτυξη. Του ξεφέυγει, λοιπόν, του Μητσοτάκη χτες στον Alpha ότι μείωση των φόρων θα κάνει μόνο με ρωμαλέα ανάπτυξη 4%, που θα ‘ρθει απ’ τις επενδύσεις.

Ads

«Θα μειώσω τους φόρους για να έρθει ανάπτυξη» – «Πρώτα θα έρθει η ανάπτυξη και μετά θα μειώσω τους φόρους», είπε, κοροϊδεύοντας όσους τον χειροκροτάνε, φωνάζοντας για τη «Μακεδονία» και τους «λάθρομετανάστες».

Και, μάλλον, θα τα καταφέρει να φέρει τη ρωμαλέα ανάπτυξη που τόσο όλοι περιμένουν. Εξάλλου, όπως πάλι του ξέφυγε στον Alpha, ένας από τους λόγους για τους οποίος πιστεύει ότι θα του βγει το νούμερο 4% είναι η «δυναμική της ελληνικής οικονομίας»… αυτής που κατέστρεψε ο Τσίπρας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζει; Η συνταξούλα τους. Ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, μια αγορά 75 δισ.

Ads

Ποια αλλη μεγάλη αγορά περιμένει να ανοίξει; Η αγορά των κόκκινων δανείων, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 50 δισ. σε βάθος διετίας.

Να πώς βγαίνει ο χρησμός ότι η ελληνική οικονομία για να πάρει μπρος χρειάζεται επενδύσεις 20% του ΑΕΠ ετησίως. Όταν σπάσει το ταμπού των συντάξεων, υδροηλεκτρικά και άλλα θα είναι παιχνιδάκι. Λεφτά υπάρχουν!

Το «κακό μνημόνιο Τσιπρα» άφησε αυτές τις αγορές απ’ έξω, όπως άφησε και την Υγεία. Αλλά, στην τελευταία είχαν τη φωλιά τους λερωμένη λόγω Novartis και δεν μπορούσαν να κάνουν σχέδια, μέχρι να σιγουρευτούν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Όλες οι μεγαλες, λοιπόν, «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να γίνουν εντός δεκαετίας, όσο δηλαδή δεν πληρώνουμε τόκους.

Επανάληψη της εποχής Σημίτη με άλλα μέσα. Υψηλό χρέος, χωρίς μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μεταφέρουν γρήγορα πόρους από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, υψηλή αλλά ελεγχόμενη ανεργία, τόσο όσο χρειάζεται για να έρθουν οι πολλές και καλές δουλειές με τις εισπρακτικές. Χωρίς κατανάλωση και δανεικά, όπως λέει ο Μητσοτάκης. Βέβαια, κατανάλωση θα υπάρχει αλλά όπως επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες περί μονίμου εισοδήματος, δηλαδή όσο σου επιτρέπει η πραγματική αξία των περιουσιακών σου στοιχείων. Αριστεία και στα νοικοκυριά.

Γιατί να το θέλει αυτό ένας μικρομεσαίος σαραντάρης μαγαζάτορας; Διότι, το πρόβλημά του είναι η ρευστότητα που μπαίνει στο μαγαζί του από όπου κι αν προέρχεται κι όχι τα λεφτά για γιατρούς, αν τύχει κι αρρωστήσει μια φορά στον χρόνο. Και, βεβαίως, ο καθένας για τον εαυτό του πιστεύει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα, κι ότι είναι πιο ενάρετος από τους άλλους που χρεώθηκαν, ας πρόσεχαν, ή αρρώστησαν, ιδιωτικά όλα για να μάθουν.

Εξάλλου, και γι αυτό το αφήγημα έχει έτοιμη λύση: πρόληψη έναντι περίθαλψης, δηλαδή ένα ωραίο μπόνους ασφαλιστήριο απ’ αυτά με τα πολλά μικρά γράμματα αντί υποχρεωτικών εισφορών. Εδώ θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι χρήσιμοι ηλίθιοι του lifestyle, για τα καλά της «υγιεινής» ζωής, δέκα ασκήσεις, δέκα προορισμοί, δέκα τεχνικές, δέκα ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου, κι άλλα τέτοια με τα οποία χτίστηκαν καριέρες στα 00s, οι οποίοι τώρα έχουν ανοίξει πόλεμο με τον Τσίπρα, γιατί μεταξύ άλλων τους έκοψε και τα τυχερά τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όσο για τη συνταξούλα που θα ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως ομόλογο, αυτή θα αναζητηθεί γύρω στο 2050. In the long run we are all dead αφενός, κι αφετέρου αυτοί που θα κληθούν να εξηγήσουν τότε την κατάρρευση του ασφαλιστικού αλά Ασπίς θα είναι αυτοί που γεννήθηκαν μες στην κρίση. Σαν τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και είπαν καποια στιγμή ότι για όλα φταίει ο Αντρέας, μαντέψτε ποιος θα φταίει για τη συνταξη που έγινε τζόγος για να έρθει ρωμαλέα ανάπτυξη.

Για όλα φταίει ο…;