Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Όταν ο τελευταίος ανέφερε πως το 2021, σε σχέση με το 2020, ήταν μια αρκετά χειρότερη χρονιά, όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας (είχαμε 16.000 νεκρούς), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως, ταυτόχρονα, κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή, δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τον τουρισμό και είχαμε και μια ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή».
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τους νεκρούς και «πάρουμε μια μικρή απόσταση από τα γεγονότα», τότε ναι, τα πράγματα πήγαν καλά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Μήπως όμως οι εξαιρέσεις δεν αποτελούν τελικά εξαιρέσεις, αλλά τον κανόνα, και ταυτόχρονα το πρόβλημα;
Διότι, αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και νοσηλευτές, εργάζονται θετικοί στον κορονοϊό, όπως καταγγέλλεται, τότε ναι, όλα καλά. Άλλωστε, «οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί». Βέβαια, δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους…
Αν εξαιρέσουμε την παρουσία της αστυνομίας πλέον σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, σε πορείες, πλατείες, κινητοποιήσεις, σε ελέγχους για τον κορονοϊό, ακόμη και σε νοσοκομεία, σε συνελεύσεις εργαζομένων (πχ Παίδων Πεντέλης), και τα συνεχόμενα περιστατικά στα οποία η ίδια ασκεί βία, τότε ναι, όλα καλά. Άλλωστε, γι’ αυτό σκοπεύουμε να την βάλουμε και στα Πανεπιστήμια, διότι δεν λείπει η χρηματοδότηση, αλλά η μεγαλύτερη/καλύτερη αστυνόμευση των ιδρυμάτων για «περιστατικά ανομίας». Γι’ αυτό εκκενώθηκε και η κατάληψη στο Βιολογικό. 34 ολόκληρα χρόνια υπήρχε. Είναι ξεκάθαρο πως αποτελούσε πρόβλημα για την λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Βέβαια, έχω την εντύπωση πως ο ορισμός της «ανομίας» δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Η περίπτωση του καθηγητή που κατηγορείται για τοκογλυφία και παιδεραστία και συνέχιζε απρόσκοπτα να εργάζεται είναι ενδεικτική. Επίσης, σας λέει κάτι η λέξη «συγκάλυψη»;
Αν εξαιρέσουμε τις γυναικοκτονίες, οι οποίες πέρυσι έφτασαν σχεδόν τις 20, ενώ παραλίγο να γίνουμε μάρτυρες σε μια ακόμη, με μια γυναίκα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση έπειτα από την ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τον σύντροφό της στην Αργυρούπολη, τότε ναι, όλα καλά. Αυτά συμβαίνουν άλλωστε και σε άλλες χώρες, πχ στη μακρινή Ιρλανδία, όπου την Παρασκευή χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τον στραγγαλισμό μιας 23χρονης δασκάλας, η οποία είχε βγει για τρέξιμο.
Το γεγονός ότι άνδρας που κακοποιούσε και έδερνε την γυναίκα του, κρίθηκε από δικαστήριο πως μπορεί να είναι καλός πατέρας, κερδίζοντας την επιμέλεια του ενός παιδιού, δεν αντανακλά τον σεξισμό, ο οποίος ενυπάρχει και στους θεσμούς. Είναι απλά άλλη μια εξαίρεση.
Αν εξαιρέσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη ανάγκης, τότε ναι, όλα καλά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 5%, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Επίσης, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε συνολικά κατά 5,1%.
Δεν πειράζει όμως, καθώς έρχεται δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτή τη φορά στο φοβερό και τρομερό 6%, με ισχύ από τον Μάιο. Για όλα ευθύνεται η πανδημία άλλωστε, η οποία τελειώνει όπου να ναι. Το είχε πει ο Άδωνις.
Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως η ακροδεξιά προσπαθεί να ανασυνταχθεί μέσα από τις κινητοποιήσεις για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα, ενώ πραγματοποίησε μπαράζ επιθέσεων λίγους μήνες πριν, αλλά και την αποφυλάκιση του «ό,τι κινείται σφάζεται» Πατέλη, τότε ναι, όλα καλά.
Άλλωστε, το γεγονός ότι στον ανασχηματισμό που έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον δήμο Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε να στελεχώσει την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «ανθρώπους με κουσούρια», αποτελεί εξαίρεση. Η Νέα Δημοκρατία δεν καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή;
Αν εξαιρέσουμε τις διώξεις δημοσιογράφων επειδή ερευνούσαν σκάνδαλα, (Παπαδάκου, Βαξεβάνης, Τάρκας), τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων επειδή ερευνούσαν το προσφυγικό (περίπτωση Σταύρου Μαλιχούδη), τις αγωγές σε δημοσιογράφους επειδή δημοσιοποίησαν αποφάσεις δικαστηρίου (φαινόμενο Slapp – η περίπτωση της Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess.gr), και τις, σωματικές και μη, επιθέσεις εναντίον της Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, επειδή έκανε μια ερώτηση στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό που δεν του άρεσε, και η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προς το παρόν την Ελλάδα, τότε ναι, όλα καλά.
Άλλωστε, συμβαίνουν αυτά! Δεν είδατε τι έγινε σε όλο τον κόσμο με την περίπτωση του λογισμικού Pegasus; Επίσης, δώσαμε χρήματα στα ΜΜΕ μέσω της Λίστας Πέτσα. Εντάξει, όχι σε όλα. Στο κάτω κάτω, πρέπει να ελέγξουμε αυτό που μας ενοχλεί. Αργά ή γρήγορα θα το κάνουμε και στα social media, αφού αποτελούν «κίνδυνο για τη Δημοκρατία».
Αν εξαιρέσουμε όλα τα παραπάνω λοιπόν, τότε ναι, όλα είναι καλά. Τι έχει μείνει όμως;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >