Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το φαινόμενο του εκφοβισμού ( bullying ) στο σχολείο, στους χώρους δουλειάς, αποτελεί μια υπαρκτή πραγματικότητα που υφέρπει στις κοινωνίες όπως και στη δική μαςκαι υποκρύπτει έναν υπολανθάνοντα φασισμό και αντιανθρωπισμό. Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστό από την τραγική κατάληξη της προσωπικής τραγωδίας του γλυκύτατου και άτυχου νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Το θέμα έχει ελάχιστα ερευνηθεί σε βάθος στη χώρα μας και για το λόγο αυτό παρουσιάζω εδώ μια διεισδυτική και πολύπλευρη επιστημονική εργασία για τον εκφοβισμό στο χώρο της εργασίας που έγινε υπό την επίβλεψή μου από την εξαίρετη μεταπτυχιακή μου φοιτήτριά Ολυμπία Σπυροπούλου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Διοίκηση της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.(M.Sc. in Health Management, University of Piraeus. Από την παρουσία της μέλετης δεν παρατίθεται εδώ η τεράστια βιβλιογραφία της συγγραφεώς για τεχνικούς λόγους, αλλά είναι στη διεύθυνση κάθε ενδιαφερόμενο
Το φαινόμενο του εκφοβισμού στον εργασιακό χώρο αποτελεί μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς η οποία αντανακλά τη διαταραχή της σχέσης εξουσίας ανάμεσα στους πόλους του εργασιακού περιβάλλοντος: του εργαζόμενου-θύτη και του εργαζόμενου-θύματος. Η κακομεταχείριση που υφίσταται το θύμα δύναται να ασκηθεί με ποικίλης έντασης και σοβαρότητας μορφές, οι οποίες συνιστούν ένα συνεχές κλιμακούμενων επιθετικών συμπεριφορών.
Οι συμπεριφορές αυτές χαρακτηρίζονται αθέμιτες και ανεπιθύμητες από την πλευρά του θύματος, ενώ ενδέχεται να εκφράζουν συγκεκριμένη προθετικότητα από την πλευρά του θύτη. Ειδικά αν έχουν συγκεκριμένη συχνότητα και διάρκεια, προκαλούν σοβαρά ψυχοσωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσδίδουν στον εργαζόμενο που τα υφίσταται την ετικέτα του «θύματος», ενώ επηρεάζουν συνακόλουθα και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Η άσκηση τέτοιων εκφoβιστικών συμπεριφορών καθιστά τον εργασιακό χώρο ένα εχθρικό και τοξικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλά μια οργανωσιακή κουλτούρα η οποία βασίζεται στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην παραβίαση του άγραφου κώδικα θεμιτής επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να διερευνήσει τις ποικίλες εκφάνσεις του φαινομένου του εκφοβισμού, οι οποίες σχετίζονται με:
α) την ορολογία και τον ορισμό του φαινομένου,
β) τα κριτήρια για τον καθορισμό ενός ενιαίου πλαισίου έρευνας του φαινομένου,
γ) τη φύση και την τυπολογία των εκφοβιστικών συμπεριφορών,
δ) τους εργασιακούς χώρους που εμφανίζεται,
ε) την ταυτότητα του θύτη και του θύματος,
στ) τα αίτια εμφάνισης του φαινομένου,
ζ) τις επιπτώσεις του στα θύματα και τους οργανισμούς και
η) τις στρατηγικές αντιμετώπισης και πρόληψής του. Εξειδικεύοντας τη μελέτη μας, θα επιχειρηθεί η διερεύνηση των παραπάνω εκφάνσεων του φαινομένου στον νοσηλευτικό κλάδο, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε τοπικό.
Διαβάστε αναλυτικά:
Μελέτη για το φαινόμενο του εκφοβισμού ( bullying)
Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στον εργασιακό χώρο
Αίτια,επιπτώσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού ( bullying)
Το φαινόμενο του εκφοβισμού ( bullying) στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >