Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Τα βράδια της Παρασκευής στο Τιμπού, την πρωτεύουσα του Μπουτάν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά κατακλύζουν τον κεντρικό δρόμο, δημιουργώντας μαζί έναν αργό χορό. Κορδωμένα έφηβα αγόρια, με τα χέρια στους ώμους του άλλου, μιλούν με εκπληκτικά απαλή φωνή. Αδέσποτα σκυλιά συμβιώνουν δικαιωματικά στην πόλη. Ακούς συχνά να τραγουδούν – σε πεζοδρόμια, έξω από τα παράθυρα, στα εργοτάξια. Οι μελωδίες επιμένουν στην ορεινή ύπαιθρο, όπου οι άντρες ασχολούνται με αγώνες τοξοβολίας ή βελάκια και ξεσπούν σε συγχαρητήριο άσματα, όταν η άλλη πλευρά πετυχαίνει κάποιο σκορ.
Το άρθρο 9 του Συντάγματος του Βασιλείου του Μπουτάν, λέει: «Το κράτος θα προσπαθήσει να προωθήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιτυχή επιδίωξη της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας.” Το φθινόπωρο του 2012, ταξίδεψα σε αυτό το απλό, περίπλοκο, πλούσια υπέροχο μέρος για να μάθετε πώς η ΑΕΕ, όπως είναι γνωστή αυτή η πολιτική, εφαρμόζεται έξω στην πραγματική ζωή. Η πρόθεσή μου ήταν να αλιεύσω τι σημαίνει ευτυχία σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία όπου ο βουδισμός είναι βαθιά ριζωμένος, αλλά όπου οι πειρασμοί και οι παράπλευρες απώλειες του πλούτου αυξάνονται. Οι κάτοικοι του Μπουτάν έχουν ασκήσει την ευτυχία, έχουν στοχαστεί πάνω σε αυτήν, έχουν συζητήσει, εξετάσει αναλυτικά, και νομοθετήσει για αυτήν – και μου φάνηκε, ότι στο σύνολό τους, είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Αμερικανούς. Αλλά αν όχι για κανέναν άλλο λόγο σίγουρα λόγω της φύση της παροδικότητας, κάτι που μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Ανάμεσα δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Ινδία και την Κίνα, το Μπουτάν έχει το ήμισυ του μεγέθους της Ιντιάνα, έχει πληθυσμό περίπου 740.000, και ποτέ δεν έχει αποικιστεί. Η γη υψώνεται από 300 πόδια στις νότιες πεδινές περιοχές σε περισσότερα από 24.000 πόδια στα βουνά, μερικά ιερά και απάτητα – που συνορεύουν με την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ. Το Μπουτάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο Βουδισμός Βατζραγιάνα – με πλήθος θεότητες, βασισμένος στο έλεος, εστιασμένος στο κάρμα – είναι η επίσημη θρησκεία, η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα Dzongkha – με το μαλακό συριγμό της γλώσσας που συνδέονται στενά με τα Θιβετανικά, είναι η εθνική γλώσσα. Τα τέσσερα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ενός νοικοκυριού είναι μια εστία μαγειρέματος ρυζιού, μια εστία μαγειρέματος για κάρυ, ένας βραστήρας και ένας θρησκευτικός βωμός.
Το Σύνταγμα του Μπουτάν ορίζει ότι το 60 τοις εκατό της χώρας πρέπει να παραμείνει δασική έκταση για πάντα. Σήμερα, παρά την ιλιγγιώδη αστικοποίηση, ο αριθμός αυτός είναι 80 τοις εκατό. Η κυβέρνηση απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες. Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004. Το Μπουτάν απολαμβάνει 16 αργίες και πολλές ημέρες για τοπικά πανηγύρια. Και η χώρα είναι ένα παγκόσμιο δημοφιλές κέντρο βιοποικιλότητας.
Ωστόσο, το Μπουτάν είναι επίσης πλούσιο σε αντιφάσεις-παράδοξα που υπονομεύουν την υπόσχεση της ΑΕΕ. Η χώρα απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, καθώς και την πώληση ή την παράνομη κατοχή των προϊόντων καπνού, αλλά υπήρξε μια δημόσια κατακραυγή το 2011, όταν ένας 23χρονος μοναχός έλαβε ποινή φυλάκισης τριών ετών για λαθρεμπόριο καπνού για μάσημα αξίας 2,5 δολαρίων. Οι ηγέτες της χώρας έχουν ορκιστεί να αυξηθεί στο 100 τοις εκατό το ποσοστό των βιολογικών καλλιεργειών, αλλά τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα εισάγονται από την Ινδία. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά προσφέρει λίγα κίνητρα για τις μικρές ιδιόκτητες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πολιτισμικά αντιληπτές ως μη γενναιόδωρες προς το συλλογικό. Το Μπουτάν έχει αυστηρούς νόμους για την ζώνη ασφαλείας και απέναντι στην ρίψη σκουπιδιών, αλλά οι περισσότεροι πολίτες τους περιφρονούν. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί.
Στο Μπουτάν, κάθε συζήτηση σχετικά με την ΑΕΕ καταλήγει σε κάποιο σημείο σε ορισμούς. Μπορεί ένα έθνος να είναι ευτυχές αν τα άτομα δεν είναι; Μπορεί τα άτομα να είναι ευτυχή αν οι άλλοι υποφέρουν; Θα διαβρωθούν τα παραδοσιακά θεμέλια της ευτυχίας στην χώρα, αν αντικατασταθούν από μια πληθώρα πραγμάτων;
Στην πρωτεύουσα, πολλοί μου είπαν, ότι σαν ευτυχία ολοένα και ορίζεται ο καταναλωτισμός. “Οι άνθρωποι στο Τιμπού γίνονται ανταγωνιστικοί. Αν αυτός έχει ένα σπίτι, θέλω κι εγώ ένα σπίτι. Αν έχει ένα αυτοκίνητο, θέλω ένα αυτοκίνητο” είπε ένας νεαρός εργαζόμενος στο Υπουργείο Υγείας. “Αυτοί που βγάζουν χρήματα σκέφτονται ότι η ΑΕΕ είναι καλή. Αυτοί που δεν έχουν χρήματα σκέφτονται ότι η ΑΕΕ είναι κακή.”
Αλλά στις αγροτικές περιοχές του Μπουτάν, ο ορισμός των γηραιοτέρων για την ευτυχία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Στο δρόμο για το Punakha Dzong, το περίλαμπρο μοναστήρι-φρούριο του 17ου αιώνα , μίλησα (μέσω μεταφραστή) με την 79χρονη Sangay Lham, μια χαμογελαστή γυναίκα με γκρίζα μαλλιά, ντυμένη με ένα καρό kira και περίτεχνη ασημένια καρφίτσα, που πωλούσε φρούτα στην μια πλευρά του δρόμου. Τι, ρώτησα, σημαίνει ΑΕΕ για αυτήν; “Όσο έχουμε φωτιά όταν την χρειαζόμαστε, νερό όταν το χρειαζόμαστε, ζεστό φαγητό στο τραπέζι, νόστιμο κάρυ, τι άλλο χρειαζόμαστε;”, είπε. “Ευτυχία είναι να είσαι καλός στην ψυχή.”
“Μιλάμε για την οικονομία, αλλά ο πυρήνας της βουδιστικής κατανόησης της ΑΕΕ, η πραγματικότητα της εδώ ΑΕΕ, είναι η υλοποίηση της συμπόνιας,” δήλωσε ο Λάμα Ngodup Dorji, ένας άνθρωπος με ένα μακάριο πρόσωπο που είναι το έβδομο μέλος της οικογένειας που πάνω από 15 γενιές διευθύνει το μοναστήρι Shingkhar Dechenling. Τον συνάντησα στο Τιμπού στα γραφεία της θυγατρικής Ίδρυμα Ati, το οποίο δίνει οικονομική βοήθεια σε φτωχούς πολίτες και αγροτικές κοινότητες. Το ίδρυμα στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουριο γυάλινο κτήριο, με γυαλισμένο μαρμάρινο δάπεδο και ένα ιταλικό εστιατόριο στο δεύτερο όροφο. Ο καιρός είχε γυρίσει ψυχρός, και ο Dorji φορούσε ένα γιλέκο κάτω από το κόκκινο ράσα του. Η Ευτυχία, είπε, ζεσταίνοντας τα χέρια του γύρω από ένα φλιτζάνι του καφέ, είναι μια επιλογή. “Θα πρέπει να την παρασκευάσεις εσύ για τον εαυτό σου. Ακόμα και από κάθε ποσότητα τροφίμων, επιλέγεις κάθε κόκκο να ταιριάζει στις απαιτήσεις σου. Ομοίως, στο φιλοσοφικό επίπεδο, επιλέγουμε να είμαστε αυτό που είμαστε. “
Αν η λέξη «υλισμός» είναι σοβαρά διαδεδομένη εδώ, όσο ήταν στην Αμερική κατά τη διάρκεια της αντικουλτούρας πριν από μισό αιώνα, είναι σε μεγάλο βαθμό επειδή, μέχρι αρκετά πρόσφατα, το Μπουτάν ήταν μια μεσαιωνική κοινωνία.
Το 1960, σχεδόν ολόκληρο το έθνος ήταν αγροτικό. Το Τιμπού, μια ομάδα από αγροτικούς οικισμούς που βρίσκεται σε μια κοιλάδα στις όχθες του ποταμού Wang Chu, έγινε η επίσημη πρωτεύουσα μόλις το 1961. Το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν 33 χρόνια. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν ανά άτομο ήταν 51 δολάρια. (Αντίθετα, το ίδιο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέτρο σύγκρισης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο, ήταν 2.935 δολάρια.) Δεν υπήρχε κεντρική δημόσια διοίκηση. Η γεωργία ήταν μέσο επίβίωσης – οι άνθρωποι εξέτρεφαν ζώα και καλλιεργούσαν μόνο όση από τη γη απαιτούσαν οι ανάγκες τους. Δεν υπήρχαν δρόμοι και μηχανοκίνητα οχήματα – μουλάρια, βουβάλια και άλογα ήταν τα κύρια μέσα μεταφοράς. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπήρχε δίκτυο τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικό σύστημα. Οι ξένοι επισκέπτες δεν επιτρέπονταν. Το Μπουτάν είχε μόνο τέσσερα νοσοκομεία και δύο ειδικευμένους ιατρούς. Στη συνέχεια, τα πάντα άρχισαν να αλλάζουν. Ο πρώτος …
ασφαλτοστρωμένος δρόμος ολοκληρώθηκε το 1962, σχολεία και νοσοκομεία χτίστηκαν. Οι πολίτες απόκτησαν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και δωρεάν εκπαίδευση. Το Internet και ένας εθνικός τηλεοπτικός σταθμός έφτασαν το 1999 Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε 67,6 χρόνια. Ογδόντα έξι τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 είναι εγγράμματοι. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις κάτω από $ 3.000. Περισσότεροι από 100.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2012. Ενενήντα τρία τοις εκατό των νοικοκυριών διαθέτει κινητό τηλέφωνο.Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι αστικός, και η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε 70 τοις εκατό έως το 2020.
Αυτή η ταχεία ανάπτυξη έφερε νέα προβλήματα και επιδείνωσε παλιά. Στην Τιμπού, υπάρχουν 700 bars και μία δημόσια βιβλιοθήκη. Το μεγάλη κρυμμένο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας εξερράγη στον δημόσιο λόγο. Η αστικοποίηση ασκεί πίεση στην στέγαση και την αποχέτευση. Η οικονομία είναι στάσιμη, ο ιδιωτικός τομέας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη. Η ανεργία των νέων είναι υψηλή, και μαζί της σπάνιες στο παρελθόν παραβατικότητες, όπως η κατάχρηση ναρκωτικών και οι βανδαλισμοί. Η χώρα παλεύει με μια τρομερή έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Όταν σε μια πρόσφατη έρευνα της κυβέρνησης ρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να είναι πιο βελτιωμένη η ευημερία τους, στην κορυφή βρέθηκαν οι απαντήσεις που είναι καταγεγραμμένες ως οι επίμονες ανάγκες κάθε αναπτυσσόμενης χώρας, με ΑΕΕ ή όχι: οι δρόμοι, το νερό, το εμπόριο, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες.
Στο Μπουτάν, το οποίο κατατάσσεται στην θέση 140 μεταξύ 186 χωρών όσον αφορά το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης 2012 του ΟΗΕ, το ερώτημα είναι πώς το έθνος μπορεί να γίνει σύγχρονο, χωρίς να χάσει την ψυχή του. Όταν είχε σχεδιαστεί αρχικά η ΑΕΕ, Gross National Happiness, ήταν η φωτισμένη κατευθυντήρια αρχή της ανάπτυξης σε μια εποχή που το Μπουτάν είχε αρχίσει να αναδύεται από την πολιτιστική απομόνωση και την υλική στέρηση. Από το 1907, το Μπουτάν είχε κυβερνηθεί από μια γενεαλογία προοδευτικών μοναρχών. Ο μεγαλύτερος οραματιστής ανάμεσά τους ήταν ο Τέταρτος Βασιλιάς Δράκος, μια μελαγχολική φυσιογνωμία που ονομαζόταν Jigme Singye Wangchuck, ο οποίος πήρε το θρόνο στα 16 του, μετά το θάνατο του πατέρα του, Το 1972, δύο χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη στέψη του, ο έφηβος επινόησε την πνευματώδη φράση Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία. Το 2006, ως λογική προέκταση της πολιτικής του, ο Wangchuck ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει οικειοθελώς να εγκαταλείψει το θρόνο για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με τη μορφή της συνταγματικής μοναρχίας.
Η αντίληψη του Τέταρτου Βασιλιά για την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία στηριζόταν σε τέσσερις “πυλώνες”: τη χρηστή διακυβέρνηση, την αειφόρο κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ανθρωπισμός της ΑΕΕ φαίνεται στους ευρύχωρους ορισμούς για αυτο που είναι γνωστό ως οι εννέα «τομείς» της πολιτικής: η χρηστή διακυβέρνηση, η ψυχολογική ευεξία, η ισορροπημένη χρήση του χρόνου, η ζωτικότητα της κοινότητας, η υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το βιοτικό επίπεδο και η οικολογική ποικιλομορφία και ανθεκτικότητα.Το “βιοτικό επίπεδο» δεν αναφέρεται μόνο στο κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και σε μια εργασία που έχει νόημα. Το “περιβάλλον” περιλαμβάνει όχι μόνο τη μετρούμενη ποιότητα του νερού, του αέρα και του εδάφους, αλλά και το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ποιότητα του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η “ζωτικότητα της κοινότητας” αντανακλά όχι μόνο την παραβατικότητα, αλλά και τον εθελοντισμό.
Για να μάθετε πώς αυτές οι ιδέες εφαρμόζονται στην πολιτική, επισκέφθηκα τον Karma Tshiteem, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας της Επιτροπής Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας του Μπουτάν. Είχα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Tshiteem τον Απρίλιο του 2012 στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την ΑΕΕ. Κάθισε στο τραπέζι του μεσημεριανού μου και μου έδωσε την εντύπωση ενός χωρατατζή και βαθύ παρατηρητή – της κατηγορίας φαρσέρ στην οποία ήταν και ο καλύτερος. Τώρα, όπως καθίσαμε πίνοντας τσάι σε ένα λιτά επιπλωμένο προθάλαμο του γραφείου του, φορούσε στο δεξί ισχίο του ένα παράταιρο τελετουργικό σπαθί, μια υπενθύμιση της ευθύνης του προς το λαό.
Ρώτησα τον Tshiteem αν μια κοινωνία της ΑΕΕ ήταν πραγματικά δυνατή, και ανέφερε ότι αν και το κάπνισμα είναι παράνομο σε δημόσιους χώρους του Μπουτάν, είχα δει παιδιά να καπνίζουν.”Αυτό είναι εντάξει», είπε. “Δεν υπάρχει ένα ιδανικό για την ΑΕΕ, ανθρώπινο ον. Και εμείς δεν προσπαθούμε να καθορίσουμε ένα άτομο έκφραση της ΑΕΕ. Εμείς εισάγουμε την έννοια της ΑΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές και δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη νεολαία, γιατί η νιότη είναι ένας χρόνος εξερεύνησης και εξέγερσης. ΑΕΕ δεν σημαίνει ότι τα πάντα πρέπει να είναι μια τέλεια-εικόνα όλη την ώρα.”
Στο Μπουτάν, οι σημαντικές προτάσεις πολιτικής περνούν από ένα εργαλείο ελέγχου της ΑΕΕ που έχει πραγματικά δόντια. Το 2008, για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της Επιτροπής ΑΕΕ ήταν ενθουσιώδεις για την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Μια προκαταρκτική ψηφοφορία έδειξε 19-5 υπέρ της ένταξης, που βασιζόταν αποκλειστικά σε οικονομικά κριτήρια. Αλλά όταν η πρόταση αυτή πέρασε μέσω του εργαλείου ελέγχου πολιτικής της ΑΕΕ, το οποίο αξιολογεί το σχέδιο των προς εφαρμογή πολιτικών με βάση τις επιπτώσεις τους στους εννέα τομείς της ΑΕΕ, τα μειονεκτήματα αντισταθμίζουν κατά πολύ τα οφέλη. Μεταξύ άλλων, η ένταξη στον ΠΟΕ θα έπρεπε να υποχρεώσει την πρασινοκεντρική και επικεντρωμένη στην υγεία, χώρα, να ανοίξει την οικονομία της σε μια φάλαγγα των franchises του πρόχειρου φαγητού, όπως η McDonald ‘s και η Domino Pizza. Μια δεύτερη ψηφοφορία, και η πρόταση έχασε με 19-5. To Μπουτάν δεν έχει ενταχθεί στον ΠΟΕ.
“Αυτό που μας λέει είναι ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι πολύ επηρεασμένες από τα πλαίσια που χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο Tshiteem. «Όταν χρησιμοποιείται το ίδιο πλαίσιο που χρησιμοποιεί και κάθε άλλη κυβέρνηση, ακόμη και το Μπουτάν φτάνει στα ίδια συμπεράσματα. Αλλά όταν φέραμε το πλαίσιο της ΑΕΕ, η οποία τους έκανε να σκεφτούν σοβαρά για όλες τις άλλες πτυχές που είναι σημαντικές, ξαφνικά δεν έβλεπαν αυτόν ως μια τόσο μεγάλη ιδέα.Ένα από τα αποτελέσματα που έδειξε το εργαλείο ελέγχου ήταν ότι η ένταξη στον ΠΟΕ θα αυξήσει το επίπεδο του στρες. Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσε να μετρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία.”
Κάθε δύο χρόνια, το Μπουτάν διεξάγει μια ποιοτικά λεπτoμερή έρευνα που αποτυπώνει την υφή της ζωής των πολιτών και την αίσθηση της εδραίωσης του παραδοσιακού πολιτισμού. Ανάμεσα στα ερωτήματα: Υπολογίζετε το κάρμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής σας; Είναι τα ψέματα δικαιολογημένα; Αισθάνεστε σαν ξένος στην οικογένειά σας; Πόσο εμπιστεύεστε τον γείτονά σας; Η έρευνα ζητά από τους ερωτώμενους εάν γνωρίζουν τα ονόματα των προπαππούδων τους, εάν οι άνδρες κάνουν καλύτερα για ηγέτες από τις γυναίκες (η ισότητα των φύλων διακηρύττεται αλλά δεν επιτυγχάνεται), αν φύτεψαν δέντρα κατά το παρελθόν έτος, πώς να αξιολογούν το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού τους (το 2010, 71 τοις εκατό είπαν “ακριβώς όσο χρειάζεται” και 20,3 τοις εκατό είπε ότι «περισσότερο από όσο χρειάζεται”), αν νομίζουν ότι στο Μπουτάν ανησυχούν περισσότερο για τον υλικό πλούτο (87,8 τοις εκατό είπαν ναι), αν αισθάνονται ασφαλείς από τα φαντάσματα («σπάνια», είπε το 20 τοις εκατό).
Οι ερωτώμενοι θεωρούνται “ευτυχείς” εάν δηλώσουν “επαρκείς” σε τουλάχιστον έξι από τους εννέα τομείς, χωρίς να υπολογίζεται το επίτευγμα σε έναν τομέα όταν είναι εις βάρος ενός άλλου. Όπως μου υπενθύμισε ο Tshiteem, στον Βουδισμό ευτυχία είναι η ισορροπία. “Δεν μπορείτε να καλύψετε την έλλειψη προσωπικού χρόνου με την ζωτικότητα της κοινότητας – δεν γίνεται. Επειδή ο κάθε τομέας, από μόνος του, είναι μια αναγκαία προϋπόθεση,» εξήγησε.
Στην έρευνα του 2010, το 40,8 τοις εκατό των ερωτηθέντων στη γη της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας δήλωσε χαρούμενο. Το Κέντρο Μελετών του Μπουτάν έχει επινοήσει έναν τύπο που φιλοδοξεί να εκφράσει την εθνική ευτυχία σε ένα μόνο αριθμό:
ΑΕΕ = 1 (H n x A n )
όπου
H n = τοις εκατό των μη-ακόμη-χαρούμενων ανθρώπων
= 1 – H h ή (100 – τοις εκατό των ευτυχισμένων ανθρώπων)
και
A n = ποσοστό των περιοχών στις οποίες οι μη-ακόμα-ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν αυτάρκεια
Το 2010, στην πιο πρόσφατη έρευνα, ο υπολογισμός αυτός κατέληξε να είναι 0.743 – πράγμα που σημαίνει. . . καλά, δεν ξέρω. Μου φάνηκε να παραβιάζεται αυτό που ένας Μπουτανέζος φίλος παρατήρησε: «Δεν είναι το πιο απλό πράγμα που σε κάνει ευτυχισμένο; Δεν είναι το πιο πολύπλοκο πράγμα που δεν σε κάνει ευτυχισμένο; ”
Σε όλο τον κόσμο, οι δείκτες ευτυχίας πολλαπλασιάζονται, αλλά στο Μπουτάν, το θέμα της μέτρησης της ευτυχίας είναι διχαστικό. Ακόμα και ο Karma Tshiteem της Επιτροπής ΑΕΕ διαφώνησε με την ιδέα της απόδοσης της ευτυχίας ολόκληρου του πληθυσμού με έναν αριθμό. «Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι, με έναν έξυπνο δείκτη και τις ενδείξεις μας, προσπαθούμε να μετρήσουμε την ευτυχία.” Αντίθετα, είπε, οι παράμετροι ΑΕΕ του Μπουτάν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν μετρητές στο ταμπλό του αυτοκινήτου, προειδοποιώντας τους ηγέτες για τα προβλήματα. Άλλοι λένε ότι το Μπουτάν δεν ενδιαφερόταν για τη μέτρηση έως ότου ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα μυρίστηκαν την ιδέα, και η χώρα αντιμετωπίζει διεθνή πίεση για να καταλήξει σε σκληρούς αριθμούς.
Ο πρώην πρωθυπουργός Jigme Y. Thinley παραδέχθηκε ότι το χέρι του Μπουτάν αρχικά κινήθηκε από τους ξένους. Σε μια προεκλογική αναμέτρηση το 2013, ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα του Ειρήνη και Ευημερία καταψηφίστηκαν, εν μέρει λόγω της παρακμής της χώρας σε αυτό το δεύτερο P . “Αυτό που ο σύγχρονος κόσμος ήθελε ήταν ένα σύστημα μέτρων, δεικτών, ποσοτικοποίησης των πάντων,” μου είπε. “Στην αρχή, ναι, δεν ήμουν πολύ χαρούμενος με αυτό, επειδή η πίεση ήταν στο Μπουτάν για να υιοθετήσει. . .την στάση του υλικού κόσμου: κάτι που είναι καλό πρέπει να είναι μετρήσιμο. Και ό,τι είναι μετρήσιμο και δυνάμενο να αποδοθεί ποσοτικά, έχει και μια τιμή για αυτό.
“Νόμιζα ότι ήταν υποτιμητικό για την υπέροχη αξία που η ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να επιδιώκει. Και ανησύχησα ότι η ανάπτυξη μετρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχιση της αποτίμησης του τι είναι μετρήσιμο και τι είναι ποσοτικοποιήσιμο, διακινδυνεύοντας την πιθανότητα να μείνει απ΄έξω ό, τι δεν είναι μετρήσιμα, αλλά που μπορεί να είναι πολύ πιο ουσιαστικό και πολύ πιο σημαντικό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευτυχία. “
Ο Thinley άλλαξε γνώμη και προσχώρησε στην με-γνώμονα-τα-δεδομένα Δύση, εν μέρει επειδή ένιωθε ότι τα εργαλεία που εξελίσσονταν μέσα στο Μπουτάν για την αξιολόγηση της ευημερίας πράγματι, εξήγαγαν την ουσία της ΑΕΕ. Αλλά, πρόσθεσε, “το Μπουτάν έχει επιτύχει ό,τι έχει επιτύχει, όχι γιατί είχαμε την εγκατάσταση των μετρήσεων. Εμείς απλά πιστεύαμε ότι η ιδέα της ευτυχίας είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής.” Ο Tshering Tobgay ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης του Μπουτάν στο Κοινοβούλιο, όταν τον επισκέφτηκα. Σήμερα, είναι ο πρωθυπουργός. Ένας ψηλός, γεροδεμένος άνθρωπος με ξυρισμένο κεφάλι και φυσική ενέργεια που ξεχειλίζει. Γλυκομίλητος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Tobgay συχνά απαντούσε καθένα από τα ερωτήματα μου με ένα ευρύτερο ερώτημα. Σε άλλες περιπτώσεις, ήταν ενθαρρυντικά ειλικρινής.
Στην αμερικανική πολιτική, ο Tobgay θα μπορούσε πιθανότατα να είναι στριμωγμένος ανάμεσα σε έναν φιλελεύθερο νους και μια κοινοτιστική καρδιά. Είναι ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, που πιστεύει σε μικρότερη κυβέρνηση, αποκεντρωμένη εξουσία και ένα ισχυρό επιχειρηματικό τομέα – μια άλλη φαινομενική αντίφαση στη γη της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας, όπου την πολιτική διέπουν μη υλικά μεγέθη.
Έξω από το Μπουτάν, η ΑΕΕ απολαμβάνει μεγάλο κύρος στους φιλελεύθερη κύκλους, καθώς δεκάδες πόλεις και χώρες βουτούν τα δάχτυλα των ποδιών τους στην φιλοσοφία αυτή. Το Μπουτάν με το τουριστικό λογότυπο, “Happiness Is a Place”, γίνεται ένας εξαιρετικός προορισμός για πνευματικά-προσανατολισμένους παραθεριστές. Αλλά ο Tobgay είναι σκεπτικός σχετικά με την Δυτική αριστερή δοξολογία του Bhutan- “τους ανθρώπους που διαφημίζουν και αγοράζουν Μπουτάν ως ένα ζωντανό Shangri-la.”
Όπως το έθεσε ο ίδιος, «το Μπουτάν είναι μικρό, ακίνδυνο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένο. Και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι απογοητευμένοι και απεγνωσμένα ψάχνουν για εναλλακτικά παραδείγματα. . . . Θέλω να τους πω:. Μην καταχράσθε την φιλοσοφία μας για τη δική σας πολιτική ατζέντα.” Για να δείξει τι εννοεί, αναφέρει έναν αμερικανικό εργαζόμενο για έναν οργανισμό στο Μπουτάν, που γράφει σε ένα blog για τη χώρα. “Πήρε πρόσφατα μια εικόνα του μοναδικού καροτσιού αποσκευών στο αεροδρόμιο, και είναι σοκαρισμένος. Ένοιωσε ταπεινωμένος διαπιστώνοντας ότι ήταν γεμάτο με επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων LCD. Περίπου πριν από τρία χρόνια, μια ολόκληρη ομάδα από τη Βραζιλία – η Βραζιλία είναι πολύ ερωτευμένη με την ΑΕΕ – ήρθε εδώ. Με κάλεσαν για μια συνέντευξη. Και η συντονίστρια αμέσως ξέσπασε επάνω μου. Είπε, «Ήμαστε απογοητευμένοι. Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο με τηλεοπτικές συσκευές». Η απάντησή μου σε αυτή την κυρία, η απάντησή μου προς τον αμερικανό, και η απάντησή μου προς εσάς είναι: ποιος στη γη, δήλωσε ότι το Μπουτάν είναι ένα μοναστήρι “;
Κάθε μία από τις Τέσσερις Πολύτιμες αρχές του Βουδισμού – έλεος, συμπόνοια, συμπάθεια-χαρά και ηρεμία, έχει έναν “μακρινό εχθρό”και έναν “πλησιέστερο εχθρό.” Ο μακρινός εχθρός είναι ο αντίθετος πόλος του ενάρετου νου – η σκληρότητα είναι ο μεγάλος εχθρός της συμπόνιας, για παράδειγμα. Αλλά ο κοντινότερος εχθρός είναι δυσκολότερο να ξεριζωθεί, γιατί ενώ φαίνεται υγιής, είναι διαποτισμένος με «ψυχικά δηλητήρια,” ή καταστροφικά συναισθήματα. Ο κοντινότερος εχθρός της συμπόνιας, για παράδειγμα, είναι ο οικτιρμός.
Ταξιδεύοντας μέσα από το Μπουτάν, σκεφτόμουν ότι ο πλησιέστερος εχθρός της γενναιοδωρίας και της υπερηφάνειας της χώρας και της πλούσιας αίσθησης του χρόνου είναι ο εφησυχασμός. Πολλές από τις επαφές μου εκεί έδειχναν επίσης να ταράσσονται από αυτή την σκοτεινή πλευρά του καλοκάγαθου πολιτισμού τους. Όπως παρατηρεί ένας αναγνώστης του The Bhutanese , “Η αλήθεια είναι ότι με ΑΕΕ ή χωρίς ΑΕΕ, εξακολουθούμε να αγωνιζόμστε με τα καθημερινά προβλήματα μας, τη διαφθορά, αδιαφορία, και τη γενική τάση μας να χαλαρώνουμε σε ό,τι κάνουμε και να του δίνουμε το όνομα της ΑΕΕ.”
Μέχρι πρόσφατα, η Βασιλική Δημόσια Διοίκηση ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης της μορφωμένων, και αυτές οι απαιτητικές δουλειές γραφείου ήταν περιζήτητες. Παρά τη θρησκεία την ποτισμένη στην ιδέα της παροδικότητας, οι αστικοποιημένοι Μπουτανέζοι έφτασαν να βασίζονται στην μονιμότητα της κυβερνητικής απασχόλησης και τα οφέλη της. Τώρα, όμως, οι κυβερνητικές μισθοδοσίες δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν νέους αποφοίτους κολλεγίων.«Έχουμε κακομάθει,” ένας υπάλληλος μου είπε. Ή ως ένας μακροχρόνια ομογενής εξήγησε, «Οι άνθρωποι έχουν γίνει σαν μικρά παιδιά. Υπάρχει μια αίσθηση δικαιώματος που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία. ”
Το Μπουτάν έχει περήφανα αποποιηθεί την εργασίας των μπλε κολάρων. Στα εργοτάξια που κυριαρχούν στο αστικό τοπίο, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου Ινδοί αυτοί που δουλεύουν το σφυρί και το πριόνι, που ρίχνουν τσιμέντο και κολλούν τον οπλισμό. Και είναι κυρίως Ινδοί και Νεπαλέζοι αυτοί που απαρτίζουν τα συνεργεία στους δρόμους δουλεύοντας είτε κάτω από τον ήλιο που ψήνει είτε με το κρύο να δαγκώνει και με τραχιά εργαλεία στο χέρι, για την αποκατάσταση των ζημιών από τις κατολισθήσεις. (Η Πράξη Ιθαγένειας του Μπουτάν του 1985, που αύξησε τις προϋποθέσεις για την ιθαγένεια και ύψωσε γραφειοκρατικά εμπόδια για την πολιτογράφηση – έβλαψε τους νεπαλόφωνους κατοίκους του νότιου Μπουτάν, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε στρατόπεδα προσφύγων στο Νεπάλ. Παραδόξως, η διαμάχη είναι πιο ζωντανή σε επίπεδο συζήτησης στη Δύση από ό, τι στο ίδιο το Μπουτάν, όπου οι άνθρωποι έχουν κρατηθεί στο σκοτάδι σχετικά με τα οδυνηρά γεγονότα της εποχής εκείνης.)
“Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και οι απόφοιτοι δεν θέλουν να τις πάρουν, επειδή νομίζουν ότι η δουλειά είναι ταπεινή για αυτούς», μου είπε ένας έφηβος. “Θέλουν να επιτύχουν το απόλυτο με ένα μόνο βήμα. Θέλουν να πάνε στο γραφείο μεταφέροντας χαρτοφύλακες και φορητούς υπολογιστές. Βλέπουν εκείνους που κρατάνε iPhones και θέλουν πάρα πολύ να κρατάνε και αυτοί.”
Το 2000 υπήρχε μια εφημερίδα στο Μπουτάν – η κυβερνητική Kuensel. Σήμερα υπάρχουν 11, αν και σχεδόν όλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με χαμηλά έσοδα από τις διαφημίσεις. Πάνω από 84.000 στο Μπουτάν είναι στο Facebook και 5.000 στο Twitter. Δραστήρια blogs κατευθύνουν χιλιάδες οπαδούς.Και η ΑΕΕ λένε χαριτολογώντας στηρίζει την Ακαθάριστη Εθνική Δημηγορία ή την Ακαθάριστη Εθνική Παρενόχληση.
Η δημοκρατία βοήθησε τους Μπουτανέζους να βρουν τις φωνές του. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι έχουν αποκτήσει ένα θαυμασμό – ίσως αντίστροφο ιδεαλισμό – για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως πολιτιστικά αμεσότερες και πολιτικά πιο διαφανείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Αυτό που μου άρεσε στους ανθρώπους εκεί είναι ότι δεν έχουν διπλά πρότυπα,” είπε η Chimi Wangmo, η φεμινίστρια που διευθύνει την ομάδα κατά της οικογενειακής βίας ΑΝΑΝΕΩΣΗ, με στόχους Σεβασμό, Εκπαίδευση, Φροντίδα και Χειραφέτηση των Γυναικών.
Όπως η Wangmo γνωρίζει καλά, η ενδοοικογενειακή βία τυλίγεται στην σιωπή. Το 2010 η Έρευνα Πολλαπλών Δεικτών στο Μπουτάν διαπίστωσε ότι 68,4 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών “πίστευε ότι ένας άνδρας ήταν δικαιολογημένος σε περίπτωση χτυπήματος ή ξυλοδαρμού της συζύγου του, αν η γυναίκα δεν σεβόταν τα« οικογενειακά πρότυπα », όπως βγαίνοντας χωρίς να το λέει στον σύζυγο, παραμελώντας ένα παιδί, καίγοντας το φαγητό ή αρνούμενη να κάνει σεξ μαζί του. “Όταν άρχισε να πιέζει τους νομοθέτες για ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την ενδοοικογενειακή βία, η Wangmo αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Οι αντίπαλοι επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδοοικογενειακή βία στο Μπουτάν, επειδή “το Μπουτάν είναι μια χώρα ΑΕΕ.” Αντιμετώπισε τις ταυτολογίες τους με γεγονότα, καλώντας τους νομοθέτες να επισκεφθούν την έδρα της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ για να δουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο των κακοποιημένων γυναικών. (Τον Φεβρουάριο του 2013, το Εθνικό Συμβούλιο ψήφισε τον N;omo Πρόληψης της Ενδοοικογενειακή Βίας )
«To Μπουτάν πρέπει να βγει από την αυταπάρνηση: Δεν είναι Shangri-la”, δήλωσε ο Wangmo.”Δεν έχει σημασία πόσο καμαρώνουμε για την ΑΕΕ, δεν έχει σημασία πόσο καλή εικόνα έχουμε για τους εαυτούς μας ως μια χώρα της ευτυχίας, η σκληρή πραγματικότητα παραμένει ότι είμαστε από τις πιο καθυστερημένες, τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Η ΑΕΕ είναι μια όμορφη ιδέα. Αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο – να μην μιλάμε μόνο για την ΑΕΕ, αλλά να την ζούμε. Είναι ουσιαστικά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οι δυτικές χώρες έχουν εφαρμόσει καλύτερα, πολύ καλύτερα από εμάς. ”
Με την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία, το Μπουτάν έχει μετατρέψει τις μετρήσεις της ύλης σε μετρήσεις του πνεύματος. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταξύ μιας μακραίωνης παράδοσης και μια κατανοητής βιασύνης προς την ασφάλεια και τις ανέσεις που η εύπορη Δύση θεωρεί δεδομένες. Θα ανατρέψουν αυτές οι φιλοδοξίες τις ποιητικές δυνατότητες της ΑΕΕ;
Κατά την προετοιμασία για το ταξίδι μου, είχα διαβάσει μια σειρά από blogs από το Μπουτάν. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα τόσο έξυπνο και εύγλωττο, που είχε συνταχθεί από κάποιον που είχε κατανοήσει βαθιά αυτό το πολιτιστικό σημείο καμπής. Η «Γη του Δράκου Κεραυνού” είναι γραμμένο από τον Yeshey Dorji, έναν κυβερνητικό γραφειοκράτη-που μετατράπηκε σε επιχειρηματία-που μετατράπηκε σε φωτογράφο της φύσης.
Γνώρισα τον Dorji στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο μου στο Τιμπού. Ψηλός και διοπτροφόρος, ντυμένος με τζιν και ένα μαύρο καπιτονέ μπουφάν Παταγονίας, ήταν ευχάριστος, ανυπόμονος, εριστικός, και κολασμένα αστείος. Όλοι φαίνονταν να τον γνωρίζουν και να τον σέβονται. Όπου και αν πηγαίναμε στο Τιμπού, οι άνθρωποι τον υποδέχονταν με ένα χαμόγελο ή έρχονταν να μιλήσουμε για πολιτική ή κουτσομπολιό, σε σημείο που σκέφτηκα γι ‘αυτόν ότι ήταν κάτι σαν ανεπίσημος δήμαρχος.
Ο Dorji είναι ιδιαίτερα εναρμονισμένος με την δριμύτητα της επικείμενης απώλειας. «Έχουμε πηδηξει από ένα πολύ παράξενο χρονικό διάστημα σε μια άλλη πολύ περίεργη περίοδο”, εξήγησε. “Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν όλη την ώρα στον κόσμο να σου μιλήσουν. Δεν είναι παραγωγικό, αλλά είναι η ανθρώπινη πλευρά της ζωής. Σύντομα, η ανάπτυξη θα τα αλλάξει όλα αυτά. Στο Μπουτάν οι άνθρωποι θα είναι απότομοι, θα κινούνται γρήγορα. Αυτοί δεν θα είναι πλέον Μπουτάν. ”
Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει, επίσης, ότι το Μπουτάν θα μπορούσε να διδαχθούν από το αμερικανικό παράδειγμα. «Οι καιροί έχουν αλλάξει. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό. Είμαι πεπεισμένος ότι η νοοτροπία του Μπουτάν χρειάζεται μια ανανέωση – συνολική. Συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε για το πόσο γρήγορα είναι ζωή σας στη Νέα Υόρκη. Αλλά χωρίς την ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας, δεν θα ήσασταν εκεί που είσαστε. “Αυτό που θαυμάζει στην αμερικανική κουλτούρα είναι την ενέργεια, την καινοτομία, την κίνηση, την περιέργεια, τον κοσμοπολιτισμό, τη φιλοδοξία – ιδιότητες που στην πραγματικότητα είναι εμφανείς στον ίδιο τον Dorji και του έχουν δώσει τη δυνατότητα να είναι ένας έξυπνος παρατηρητής / συμμετέχων στην πατρίδα του.
Όπως πολλοί άνθρωποι που γνώρισα εδώ, ο Dorji αισθάνεται παγιδευμένος μεταξύ δύο ιδανικών: του τέλειου παρελθόντος και του τέλειου μέλλοντος – δηλαδή, του Μπουτάν που ήταν απομονωμένο στην γαλήνη και του Μπουτάν, που κατά κάποιο τρόπο θα διαπραγματευτεί την νεωτερικότητα. “Η ανάπτυξη αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται, μιλούν, σκέφτονται, ο τρόπος που βλέπουν τις αξίες. Αν κρατήσεις τις ίδιες παλιές συνήθειες, τότε δεν μπορείς να αλλάξεις τους Μπουτανέζους,” είπε. “Αλλά την στιγμή που θα αλλάξεις τους Μπουτανέζους, πιθανότατα έχεις χάσει την ΑΕΕ.”
*Η Madeline Drexler είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Βοστώνη και συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι. Ένας Υπέροχη Απομόνωση: Μαθήματα για την ευτυχία από το Βασίλειο του Μπουτάν , από το οποίο προέρχεται αυτό το άρθρο. Η Drexler είναι εκδότης του περιοδικού του Χάρβαρντ για την Δημόσια Υγεία και ένας ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Schuster του Πανεπιστημίου του Brandeis για την ερευνητική δημοσιογραφία.
Φωτογραφίες από την GMB Akash / Panos Pictures
Tricycle.com Μτφ στα ελληνικά Γιώργος Παπασπυρόπουλος
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >