Μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και έτσι η ομάδα της Ξάνθης καλείται σε απολογία για τη συμπεριφορά των φίλων της στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Ads

Δεν είναι περίεργο γιατί όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του ΟΑΚΑ δεν έχουν ξαναδεί φιλάθλους αυτής της ποιότητας αλλά και οι δυνάμεις των ΜΑΤ ότι πέρασαν το πιο ευχάριστο και ήσυχο βράδυ τους σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι αυτοί που οι οπαδιστές στην Ελλάδα αποκαλούν «φλώρους» γιατί πράγματι οι φίλαθλοι της Ξάνθης έχουν διαμορφώσει μια πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα για την οποία είναι περήφανοι και θέλησαν να εξαγάγουν στον τελικό του Κυπέλλου.

Όπως σχολίασε στο facebook ο θρυλικός άσος της ομάδας Μάκης Τζάτζος, «σύμφωνα με τον ΚΑΠ, αν δεν κάνεις επεισόδια τιμωρείσαι γιατί χαλάς την ομορφιά  που υπάρχει». Μπορεί οι νόμοι να προσπαθούν αν εξαλείψουν το φαινόμενο της βίας (που είναι οργανωμένη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα) αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν τον πολιτισμό στις κερκίδες. Αυτό είναι κάτι που αφορά στην ελληνική κοινωνία.

Στον τελικό κυπέλλου Βρέθηκαν περίπου 5.000 κόσμου από ένα νομό μόλις 100.000 κατοίκων αλλά στη διάρκεια της παρουσίας τους δεν έσπασαν, δεν συνεπλάκησαν με κανένα, δεν τραμπούκισαν στα εστιατόρια που σταμάτησαν, ήταν ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους, μάζεψαν τα σκουπίδια τους φεύγοντας (!), θεωρούσαν φυσιολογικό να περιφέρονται ανάμεσα σε οπαδούς των αντιπάλων,  φώναξαν για την ομάδα τους, λυπήθηκαν για την ομάδα τους, τη χειροκρότησαν θερμά  και γύρισαν πίσω χαρούμενοι για μια γιορτή στην οποία συμμετείχαν. Είχαν πράγματι μια συγκλονιστική παρουσία και συγκίνησαν αρκετούς συντοπίτες τους που άκουγαν από την τηλεόραση με έκπληξη τις φωνές τους μέχρι το τελευταίο λεπτό του ματς. 700 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους, στη μεγαλύτερη μετακίνηση που έχει γίνει ποτέ.

Ads

Δεν έχουν  κάτι να χωρίσουν με κανέναν γιατί πριν από όλα έχουν λύσει μεταξύ τους πολύ πιο σοβαρά ζητήματα από αυτά που μπορεί να «δημιουργήσει» η μπάλα καθώς στις κερκίδες του ΟΑΚΑ βρέθηκαν άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες και ομάδες του πληθυσμού που έχουν εδραιώσει στην καθημερινότητά τους τη συμβίωση με το διαφορετικό και άρα η ομάδα τους είναι ένα από τα πολλά πράγματα που τους ενώνουν.

Το γήπεδο της Ξάνθης, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα όπου μπορεί όποιος φίλαθλος θέλει να φορέσει τα διακριτικά της ομάδας του και να κάτσει μέσα στην κερκίδα των γηπεδούχων, ακόμη και να πανηγυρίσει για την ομάδα του, χωρίς κάποιος να ασχοληθεί μαζί ή να τον πειράξει. Η έδρα που αν οι αντίπαλοι παίζουν όμορφα και κερδίσουν θα πάρουν το χειροκρότημα που δικαιούνται (Είναι οι φίλαθλοι που χειροκρότησαν θερμά το 1985 την ομάδα που τους κέρδισε και τους έριξε μια κατηγορία τη μία και μοναδική φορά στην ιστορία τους) Είναι η ομάδα που δημιούργησε οικογενειακή κερκίδα δεκαετίες πριν και όπου οι σύνδεσμοι φιλάθλων έχουν ως μέλη και Δ.Σ.
επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς  και απλούς καθημερινούς πολίτες.  Μπορεί  αυτή η ομάδα να μην έχει –ακόμη- τίτλους αλλά είναι γνωστό ότι κουβαλά με περηφάνια τον «τίτλο»  των πιο πολιτισμένων οπαδών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για αυτή τη «φυλή» φιλάθλων που θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει με τους Δανούς roligans  η σχέση με τον αθλητισμό είναι αρκετά διαφορετική. Και προφανώς είναι μια γλυκιά παραφωνία στον τυφλό οπαδισμό και τον παραλογισμό του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού. Ένας παραλογισμός που μαρτυρείται από το γεγονός ότι κλήθηκαν σε απολογία για την παρουσία τους στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmaill.com