Διάβασα προχθές τη δημόσια συγνώμη που ζήτησε μία δικηγόρος του Λευκού Οίκου, για την έμμεση συμμετοχή της στην αντιδημοκρατική, εξωθεσμική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τη σιωπή της. Η ιστορία της ´Ερικα Νιούλαντ,  μοιάζει πολύ με τη στάση που κρατούν τα μέλη της υπό τον κ. Τσιόδρα Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
 
«Η δουλειά μου ήταν να προσαρμόζω τις αποφάσεις της διοίκησης, να τις καταστήσω νόμιμες», γράφει η κυρία  Νιούλαντ στο άρθρο της στους New York Times. «Πίστευα ότι θα μπορούσα να εξυπηρετήσω καλύτερα τη χώρα μας από τα μέσα, να τις καταστήσω λιγότερο καταστροφικές, παρά να νίπτω τας χείρας μου».
 
Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, η κυβερνητική αναλγησία και ανικανότητα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες θυμάτων. Δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποφευχθούν τα θύματα, αλλά ο αριθμός τους θα ήταν μικρότερος αν το άνοιγμα του τουρισμού είχε γίνει με κανόνες, ο ελληνικός πληθυσμός υποβαλλόταν σε μαζικά τεστ, το ΕΣΥ είχε θωρακιστεί και είχαν γίνει όλα όσα δεν γίνονται, ακόμη και σήμερα, την τελευταία στιγμή.
 
Τα μέλη της Επιτροπής γνωρίζουν ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν πεθάνει κατόπιν αναγκαστικής διαλογής, ότι άλλοι τόσοι θα είχαν σωθεί αν είχαν πρόσβαση στις ΜΕΘ, ότι  συνάδελφοί τους γιατροί έχουν σταλεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, χωρίς ντουφέκια και κράνη. Και κανονικό πόλεμο να είχαμε, κάποιοι αξιωματικοί, παρά τον στρατιωτικό όρκο, θα έπαιρναν το θάρρος να καταγγείλουν τη σφαγή. 
 
Στη λίστα αξιολόγησης της διαχείρισης της πανδημίας, που δημοσιεύει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg συγκρίνοντας 53 χώρες, η Ελλάδα βρέθηκε χθες στην 50η θέση, πάνω μόνο από το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Όπου, παρεμπιπτόντως,  σημειώθηκε επίσης σκάνδαλο για ένα διπλό σύστημα καταγραφής- και υποκαταγραφής  για λόγους προπαγάνδας- των κρουσμάτων και των θυμάτων.
 
Στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα διπλά βιβλία που κρατούσε η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής έχουν υπομείνει πράξεις και λόγια ανείπωτα. Συναδέλφους τους και πολιτικούς να λένε ότι δεν κολλάει ο ιός με τη θεία λειτουργία, άλλον ότι είναι καλύτερα οι σχολικές τάξεις να έχουν περισσότερους μαθητές παρά λιγότερους.
 
Τον υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό να διπλασιάζουν με ταχυδακτυλουργίες τον αριθμό των ΜΕΘ. Το νούμερο 2 της κυβέρνησης να λέει ότι όσες περισσότερες ΜΕΘ, τόσο και περισσότεροι νεκροί. Την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ακόμη και το εμβόλιο σαν το θαυματουργό νερό του Καματερού, που τη δεκαετία του ’70 θεράπευε δήθεν τον καρκίνο, υποσχόμενη εμβολιασμούς σε εκατομμύρια, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα εμβόλια.  Μίνι εγκυκλοπαίδεια θα μπορούσε να είχε γραφτεί, μόνο μετά από 9 μήνες μπαρούφες και ψέματα.
 
Χώρια ότι, όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού και των ευθυνών, άρχισαν να ακούν, επιστήμονες άνθρωποι, τον κ. Χαρδαλιά να υποστηρίζει ότι ακούει τους ειδικούς, ενώ είναι το Μαξίμου που κάνει τα δικά του. Τον  κ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι έδωσαν οι ειδικοί λάθος συμβουλές στην κυβέρνηση και να τα φορτώνει σε αυτούς, τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ψευδώς ότι κανείς επιστήμονας δεν τον είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη. Τι τους κάνει να ανέχονται κάθε μέρα μια αχαλίνωτη προπαγάνδα, τη σταδιακή μετατροπή τους σε αποδιοπομπαίους τράγους, από μια ομάδα που λέει ψέματα, τα έχει κάνει θάλασσα και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα;
 
«Ο τρόπος διαχείρισης των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ και η ανοχή ή η αβλεψία από την Επιστημονική Επιτροπή με ξεπερνά», κατέληγε τις προάλλες η αποκαλυπτική μελέτη του Β. Τσίκαρη,  καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που δημοσιεύθηκε στο Tvxs.«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δημόσιοι λειτουργοί, που αποδέχονται μια τέτοια διαχείριση..».
 
«Προσπάθησα να τηρήσω τον όρκο μου, ακόμη και όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να τηρήσει τον δικό του», γράφει η κυρία Νιούλαντ, μιλώντας στο όνομα και άλλων συναδέλφων της, στο άρθρο της που έχει τίτλο “Με κατατρέχει η  συμμετοχή μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ”: «ανεξάρτητα από τις προθέσεις μας, ήμασταν συνένοχοι.. Υποστηρίζαμε συλλογικά έναν αντιδημοκρατικό ηγέτη, ανεχόμενοι την επίθεσή του στην πραγματικότητα. Σας οφείλουμε συγνώμη. Προσφέρω τη δική μου».

Ads

Είναι σίγουρο ότι πολλοί από τους επιστήμονες της Επιτροπής δέχθηκαν να συμμετέχουν, ή αργότερα και να σωπάσουν, για να βοηθήσουν και αποφάσισαν να μείνουν για να προλάβουν τα χειρότερα. Αλλά δεν το κατόρθωσαν. Τι άλλο πρέπει άραγε να γίνει, για να γράψει κάποιος: «Με κατατρέχει η συμμετοχή μου στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας»;