Το δημοσκοπικό πρόβλημα του κ Μητσοτάκη στην Μακεδονία αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου! Η ΝΔ πιέζεται παντού εκ δεξιών, όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις δεν επικυρώνουν το πρόβλημα στο δεξιό πλευρό της. Μια ηχηρή απόδειξη είναι η πρόσφατη εμφάνιση Σαμαρά στο ‘ΠΑΛΛΑΣ’ σε ρόλο μεταξύ Ίωνα Δραγούμη και Τζιόρτζια Μελόνι.

Ads

Για πολλούς το σημερινό πολιτικό σκηνικό διατάσσεται με δύο μείζονες πόλους και τρείς ελάσσονες. Η πέραν της ΝΔ δεξιά, η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά κι ο ενδιάμεσος πόλος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) θεωρούνται περίπου ισοβαρείς (12-13% ο καθένας). Αν αυτό αληθεύει, τότε απομένει μόνο ένα 62-64% για τους δύο μεγάλους και δεν αποκλείεται το προηγούμενο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (31,5%) να εξασφαλίζει πρωτιά. 

Κατά την άποψη αυτή, το άθροισμα του δικομματισμού θα ήταν παράδοξο να υπερβεί σε συνθήκες απλής αναλογικής, τα αθροίσματα που προέκυψαν κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 (36,3+27,8%) και (35,5+28,1%). Προς το παρόν φέρονται να κινούνται ο μεν ένας κάτω του 30%, η δε άλλη κάτω του 35%.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι διαρροές προς τα διάφορα δεξιά σχήματα αυξάνουν. Φοβούνται τους πολυπληθείς «χαμένους» της παγκοσμιοποίησης τους οποίους ενώ η κυβερνητική πολιτική απειλεί με εξόντωση, ο κ Μητσοτάκης μέχρι τώρα καταφέρνει να τους εγκλωβίζει ανασύροντας ala cart την φοβική ατζέντα της ‘εθνικοφροσύνης’.

Ads

Το ακροδεξιό κοινό, παρότι αργόστροφο, δεν χορταίνει όμως με … ιδεολογία ή με όψιμες εκδηλώσεις πένθους για τον Κατσίφα. Οπότε όλα αυτά συνοδεύονται κι από πρακτικές προεκλογικής εξαγοράς όπως τα  600 ευρώπουλα σε αστυνομικούς-λιμενικούς που ειρωνικά ήδη αποκαλούνται «600 βελόπουλα», λόγω της προφανούς τους στόχευσης. Η πρακτική αυτή σίγουρα θα έχει συνέχεια.

Μερικές επισημάνσεις για την Μακεδονία

  • Το «πρόβλημα του κ Μητσοτάκη στην Μακεδονία» περιορίζεται στην δεξιά του μεθόριο. Σχετίζεται δε περισσότερο με την εμφανή δυσαρέσκεια των καραμανλικών, με την κωλοτούμπα στο μακεδονικό, με τα αντιεμβολιαστικά, με το Άγιο Όρος και τον πόλεμο, ακόμη και με τον ΠΑΟΚ παρά με την σημαντική παραγωγική συμπίεση που υπέστη η περιοχή.
  • Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία έγραφε στην ούγια Πόντιοι-Μικρασιάτες κι όποιος επιδίδεται στην εκλογική τοπογραφία το διαπιστώνει εύκολα. Τα αίτια ξεκινάνε από τον Μεσοπόλεμο και περνάνε από τον Εμφύλιο, προτού καταλήξουνε στις «Πρέσπες». Ο κ Τσίπρας είναι ο μοναδικός προσφυγικής καταγωγής Πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα αλλά αυτό παραμένει σχεδόν κρυφό παρά την 100ετία από την Καταστροφή. Είναι απορίας άξιο…
  • Στον άξονα των δικαιωμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί από χρόνια στην περιοχή, όπως φαίνεται από την υπεροχή του σε κοινά που πιέζονται από την συντηρητική βραδυπορία της Βορείου Ελλάδας (νέοι, γυναίκες, μειονότητες κ.ά). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 3 βουλευτίνες και κανέναν άνδρα. Στην Κεντρική Μακεδονία εξελέγησαν στους νομούς γύρω από την Θεσσαλονίκη 6 γυναίκες και 2 άνδρες (*) ενώ μόνο στην ΑΜΑΘ ο συσχετισμός είναι 2-3 υπέρ των ανδρών κι εκεί χάρη στην μουσουλμανική μειονότητα. Το φαινόμενο αυτό είναι τοπικό και δεν παρατηρείται στην υπόλοιπη Ελλάδα (πχ Κρήτη: 6 άνδρες 0 γυναίκες, Πελοπόννησος: 5 άνδρες 0 γυναίκες, νησιά: 5 άνδρες 0 γυναίκες κοκ)
  • Κατ’ εξοχήν στην περιοχή αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αρδεύονται από κοινές πηγές και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Στο παρελθόν στην περιοχή το ΠΑΣΟΚ πιέστηκε ισχυρά κι ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε. Ο κ. Ανδρουλάκης δίνει πλέον μια ιδιαίτερη προσοχή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον «αγρόν ηγόραζε»! Θα ήταν ελαφρώς αστείο η σκυτάλη με τις «ευειδείς» που εκφράστηκε στην ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο νεοπαγές κόμμα Μπογδάνου να αποτελέσει τακτική και της Αριστεράς.
  • Προς το παρόν δεν φαίνονται να πείθονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν καλύτερη τύχη οι αγρότες κι η πολυπληθής μεσαία τάξη της περιοχής. Χωρίς όμως αυτούς που επιλέγουν με βάση το συμφέρον τους,  πλειοψηφικό ρεύμα δεν συγκροτείται.

Συμπέρασμα

Εφόσον ο κ Τσίπρας επιδιώκει την διάρρηξη των πολιτικών ορίων στην Βόρειο Ελλάδα δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην ‘πεπατημένη’ αλλά να διεκδικήσει δυναμικά την βενιζελογενή παράδοση ως μια συνιστώσα της προοδευτικής παράταξης στην
Ελλάδα, να προβάλει την προσφυγική του καταγωγή, να αναζητήσει φρέσκα πρόσωπα της αγοράς και της λεγομένης κεντροαριστεράς και κυρίως να διασαφηνίσει περισσότερο το πρόγραμμα του ως προς τα μεγάλα παραγωγικά ζητήματα της περιοχής.

(*) μετά από ένσταση στην Ημαθία μετατράπηκε σε 5-3