Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Κι ενώ σήμερα οδηγείται στον ανακριτή ο κατηγορούμενος για την κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια, το γεγονός της σύλληψης του οποίου ανακοινώθηκε με διυπουργική συνέντευξη τύπου, καιρός είναι να θυμηθούμε παρέα κάποιες άλλες κλοπές έργων τέχνης. Από τον πλέον «κοινότυπο» στόχο στην Ελλάδα, το δικό μας Μουσείο – βιβλιοθήκη Τεριάντ.
Για την ιστορία ας σημειώσουμε ότι για το τι οδήγησε στις κλοπές, την έλλειψη συστημάτων προστασίας και τις πολιτικές που απαξίωσαν (και συνεχίζουν έως και σήμερα να απαξιώνουν) ένα κορυφαίο μουσείο στον κόσμο που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του νησιού αν οι κρατούντες (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις) το έβλεπαν έτσι, ουδείς πταίει! Αλλοίμονο….
Η πρώτη κλοπή έγινε πριν 40 χρόνια, το 1981, όταν χάθηκαν «Μεγάλα Βιβλία Ζωγράφων», με λιθογραφίες και χαλκογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς και Πικάσο, ανυπολόγιστης αξίας.
Η δεύτερη έγινε το 1994, στο αφύλακτο και χωρίς καν σύστημα συναγερμού Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν στην Πλάκα. Αφαιρέθηκαν 38 λιθογραφίες και χαλκογραφίες των Τζακομέτι, Λεζέ, Μιρό, Πικάσο, Σαγκάλ, Λε Κορμπιζιέ, Βιγιόν, Λοράνς και Ματίς, καθώς και τρία «Μεγάλα Βιβλία» των Λοράνς, Λε Κορμπιζιέ και Βιγιόν, δανεισμένα για την έκθεση από το Μουσείο Τεριάντ. Ο δράστης βρέθηκε τρία χρόνια μετά μαζί με τα έργα που κατασχέθηκαν και επέστρεψαν στη Μυτιλήνη.
Η τρίτη κλοπή έγινε το 2003, με την κλοπή του «Μεγάλου Βιβλίου Jazz», φιλοτεχνημένου από τον Ματίς για τον διάσημο Έλληνα τεχνοκριτικό. Ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα που σώζονται διεθνώς. Οι δράστες είχαν αντικαταστήσει τις 38 σελίδες του, 20 χρωματιστές λιθογραφίες και 18 σελίδες κειμένου, με ίδιες…. φωτοτυπίες! Ουδείς – πριν 18 μόλις χρόνια έγινε αυτό – αντιλήφθηκε το τι συνέβη. Ίχνη διάρρηξης δεν υπήρχαν…. «Ας πάει και το παλιάμπελο», είπαμε, «ουδείς πταίει» ποτέ για ότι γίνεται διαχρονικά στο εν Βαρειά Μυτιλήνης μουσείο!
Στις ονομαστές κλοπές που αφορούν το Μουσείο Τεριάντ συμπεριλαμβάνεται και η αφαίρεση το 1981 του έργου «Η Παναγία και ο Χριστός» του Θεόφιλου από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής δίπλα στο Μουσείο στη Μυτιλήνη.
Αυτά. Και εις άλλα με υγεία…
Αλήθεια και μια και τοπ έφερε η κουβέντα, ασχολείται κανείς με το πόσα άτομα προσωπικό φύλαξης έχει σήμερα το Μουσείο Τεριάντ ή μόνο για σεμινάρια ψυχολογίας το έχουμε;
Πηγή: Στο Νησί
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >