Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Σαν πολλά μαζεύτηκαν τα επικοινωνιακά εργαλεία της Κυβέρνησης για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Και αναφέρομαι σε όλους εκείνους που με κάθε ευκαιρία καταδικάζουν τα οικονομετρικά μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ακρίβειας, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για φθηνά επικοινωνιακά κόλπα. Νομίζω ότι αδικούμε λίγο την προσπάθεια που γίνεται για να μπει «φρένο» στο ράλι τιμών.
Στη χώρα μας δαπανάται το 2,3% επί του ΑΕΠ για την ανακούφιση των πολιτών απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό δε ξεπερνά το 1,3% σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Σαφέστατα, ένα επίδομα έχει πάντα δύο μεγάλα αρνητικά: (1) ορισμένοι θα νιώθουν ότι αδικούνται αφού κάποιο από τα κριτήρια θα τους αφήνει έξω από τη λίστα των δικαιούχων και (2) υπάρχει η πεποίθηση ότι τα ποσά που δίνονται (ανεξαρτήτως ύψους) θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα.
Το νέο, λοιπόν, μέτρο που επιχειρεί να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά είναι το market pass (ή ανεπίσημα food pass).
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των νοικοκυριών για αγορές σε καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.), ύψους 650 εκατ. ευρώ που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Προφανώς, από μόνο του δε θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στη μάχη κατά της ακρίβειας, όμως, σε συνδυασμό με το επιτυχημένο μέτρο του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», το οποίο κατόρθωσε μέσα σε έξι εβδομάδες εφαρμογής -όχι απλά- να «φρενάρει» τις τιμές αλλά και να μειώσει έως και 6,8% σε βασικά προϊόντα (μηνιαίο όφελος έως 70 ευρώ για τους καταναλωτές), ίσως εξομαλύνει σημαντικά τις συνέπειες του πληθωρισμού.
Το market pass προβλέπει ένα μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό στα 220 ευρώ και θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα μπορεί να λάβει μηνιαία ενίσχυση 52 ευρώ, δηλαδή 312 ευρώ το εξάμηνο (όσο θα είναι σε ισχύ το πρόγραμμα), εφόσον χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού (NFC) ή 250 ευρώ (το 80% της ενίσχυσης) σε περίπτωση που πιστωθεί το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό μέσω IBAN. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι 3,2 εκατ. νοικοκυριά (από τα 4,1 εκατ.) με 8,5 εκατ. μέλη. Μάλιστα, δεν εξαιρούνται όσοι πάρουν την επιταγή ακρίβειας, ενώ αποκλείονται εκείνοι που δεν υπέβαλλαν Ε1.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων (στα πρότυπα του fuel pass) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Φεβρουαρίου και η πρώτη από τις δύο δόσεις καταβολής των ποσών θα γίνει στα τέλη του ίδιου μήνα (η άλλη στα τέλη Μαΐου).
Θεωρώ ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα μας θα πρέπει να αισιοδοξεί και αυτό, μάλιστα, είναι κάτι που δε το λέμε εμείς. Η Ελλάδα εμφανίζει ορισμένες σημαντικές επιδόσεις που έκαναν τον Economist να κατατάξει την οικονομία μας στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών. Η ανάπτυξη προσεγγίζει το 6% για το 2022, διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αναμένεται να είναι κοντά στο 1,8% τον επόμενο χρόνο, δηλαδή τρεις φορές επάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Όμως, αυτή η ανάπτυξη συνδυάζεται και από μια κοινωνική φροντίδα μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο κατώτατος μισθός τον ερχόμενο Μάιο αυξάνεται για τρίτη φορά και στις αρχές του νέου χρόνου περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έως και 7,75%. Συνολικά το 2,3% επί του ΑΕΠ μας δίνεται για την καταπολέμηση της ακρίβειας εξαιτίας του ενεργειακού κόστους (1,3% η Ευρώπη), ενώ στο φετινό προϋπολογισμό δεσμεύονται 8 δισ. για επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο και ακόμα 1 δισ. για άλλες έκτακτες ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε οικονομικό μέτρο που εξαγγέλλεται, κρίνεται από την τσέπη του κάθε πολίτη. Και με αυτή την προοπτική θα κινηθούμε στις επερχόμενες εκλογές όπου ο καθένας από εμάς θα κάνει τον απολογισμό του σκεπτόμενος αν η κοινωνία έμεινε όρθια μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω του κορονοϊού και του πολέμου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >