Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Εντονα επικριτικός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας πως η λογική «να επιδεινώσουμε την ύφεση για να εξυγιάνουμε την οικονομία» απλώς φορτώνει με βάρη τις επόμενες γενιές. Τάσσεται υπέρ μιας επιτροπής ελέγχου του χρέους, ενώ για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χαρακτηρίζει κρίσιμο υπέρ ποίων θα είναι οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει.
Ads
Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στον Τάσο Τσακίρογλου για την Ελευθεροτυπία
Ε: Τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος σας δείχνουν ενισχυμένους πολιτικά και πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο αυτό;
Α: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις. Από την επαφή μας με τον κόσμο φαίνεται ότι η απήχησή μας έχει όντως διευρυνθεί. Για μας αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες, χρήσιμες προτάσεις και περισσότερες ευκαιρίες επηρεασμού των εξελίξεων. Σε όλα αυτά, η θεσμική εμπειρία από την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύτιμη. Η άνοδός μας θέλουμε πάντως να είναι αφορμή και για ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών, ιδιαίτερα μέσα από πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ε: Ποια είναι η στάση σας απέναντι στα σενάρια αναδιάρθρωσης, την οποία πολλοί θεωρούν αναπότρεπτη;
Α: Με τα τωρινά δεδομένα, αυτό είναι λογικό. Περισσότερο νόημα σήμερα έχει η συζήτηση για το αν οι όροι της αναδιάρθρωσης θα είναι υπέρ των πιστωτών ή υπέρ της χώρας και των πολιτών της, παρά για το αν θα γίνει. Ή ακόμα αν μπορεί να γίνει επιλεκτικά, ώστε να προστατευθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Στην κατεύθυνση αυτή, όμως, χρειάζεται για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας ένας λογιστικός έλεγχος του χρέους από ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να δούμε τουλάχιστον τη δομή του και αν περιλαμβάνει χρέη που μπορούν να χαρακτηριστούν «απεχθή».
Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε και «την επόμενη μέρα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε δεδομένα, όπως η πολιτική του «σκληρού ευρώ», που δυσκολεύει την ανάκαμψη των πιο αδύναμων οικονομιών. Η μονομερής επιδίωξη αυξημένης ανταγωνιστικότητας από χώρες όπως η Γερμανία, έχει επίσης ανάλογο αποτέλεσμα. Ο πολύ περιορισμένος προϋπολογισμός της Ε.Ε. με την προβληματική Πολιτική Συνοχής, αποτελεί επίσης μέρος του προβλήματος. Χρειάζεται να αλλάξει το αρνητικό περιβάλλον των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να υλοποιηθούν πράσινες προτάσεις για αντικατάσταση του «Συμφώνου για το Ευρώ» με ένα «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας». Αν αλλάξουν έτσι τα πράγματα, θα αλλάξουν και οι όροι για την αναδιάρθρωση.
Ε: Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;
Α: Είχαμε πει από την αρχή ότι τα μέτρα αντιπροσώπευαν ένα υπέρμετρο τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο αποτέλεσμα. Δεν θέλαμε να στοιχηματίσουμε ανοικτά στην αποτυχία τους, αλλά την περιμέναμε. Σχεδόν παντού όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες συνταγές, άφησαν διαλυμένες οικονομίες και βαθιές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληγές. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, απέτυχε ακόμη και στο βασικότερο στόχο, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η φιλοσοφία «να επιδεινώσουμε την ύφεση για να εξυγιάνουμε την οικονομία» περιλαμβάνει και δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για διεθνείς επενδυτές που ενδιαφέρονται κυρίως για λεηλασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, κάτι που εμφανίζεται και στη λογική του fast track. Τέτοια μέτρα και πολιτικές δεν δίνουν διέξοδο, απλώς φορτώνουν τις επιπτώσεις του χρέους με άλλο τρόπο και στις επόμενες γενιές. Δική μας φιλοσοφία είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της διάσταση.
Ε: Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται ότι επιδιώκουν τη συνεργασία μαζί σας. Πώς βλέπετε το θέμα των συνεργασιών ενόψει και των ρευστών πολιτικών εξελίξεων;
Α: Η επιδίωξη συνεργασίας αποτελεί μέρος της πολιτικής κουλτούρας μας. Το έχουμε μάλιστα καταφέρει στο παρελθόν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και στο χώρο των πρωτοβουλιών πολιτών. Το κάνουμε πράξη και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως πρόσφατα για το θέμα της στήριξης της πρωτοβουλίας του στολίσκου που θα ξαναπάει στη Γάζα. Πάντα μιλάγαμε για προγραμματικό διάλογο που πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική αξιοπιστία. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά προεκλογικές συνεργασίες. Οι θεματικές συγκλίσεις και κοινές δράσεις ίσως έχουν σημαντικότερο αποτέλεσμα για τους πολίτες. Οσον αφορά πάντως τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι έχουν υποχρέωση να καταθέσουν αυτόνομα και καθαρά την πρότασή τους στους πολίτες, ως εναλλακτική διέξοδο στην αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τη χρεοκοπία των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >