Από την αρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2007-2008,η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει τα προσόντα που κάνουν τους μεγάλους ηγέτες. Καλή καπετάνιος όταν ο καιρός είναι καλός, η Γερμανίδα Καγκελάριος δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει τις φουρτούνες. Αρμενίζει απο εδώ κι από κει, χωρίς πολιτικό όραμα. Αναρωτιέται κανείς εάν αυτή η καγκελάριος ήταν σε θέση να επιβάλει το ευρώ στους πολίτες της, κάτι που έκανε ο Χέλμουτ Κολ στην εποχή του, παρ ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν αντίθετη .Η Άνγκελα Μέρκελ έχει γίνει πλέον το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης.

Ads

Για να γίνει αρεστή στην Bild Zeitung και την ανθελληνική,ξενοφοβική εκστρατεία της που θυμίζει άλλες εποχές και πάνω απ ‘όλα να μη χάσει μια επικείμενη, δύσκολη περιφερειακή εκλογή, η καγκελάριος φαίνεται τώρα έτοιμη να θυσιάσει τη ζώνη του ευρώ,-σίγουρη ότι η Γερμανία θα τα καταφέρει όπως πάντα, πράγμα πιθανό. Εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ (σήμερα) Πέμπτη και την Παρασκευή, η Γερμανία έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξαμολυθούν οι αγορές εναντίον μιας ζώνης στην οποία οι διαφωνίες δεν ήταν ποτέ τόσο βαθιές. Χθες το ευρώ έπεσε στο 1,33 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του σε δέκα μήνες και μετράμε ακόμα. Η σύγκληση, πριν από το Συμβούλιο των 27, μιας διάσκεψης κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ,όπως ζήτησαν Γαλλία και Ισπανία, δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Ομως στις 11 Φεβρουαρίου, σε ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανία είχε υποσχεθεί, με τους εταίρους της , να υποστηρίξει την Ελλάδα εφ όσον υιοθετούσε ένα πρόγραμμα λιτότητας, πράγμα που έκανε. Εν όψει του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν οριστικοποιήσει ένα σχέδιο δράσης με τη μορφή διμερών δανείων που θα συντόνιζε η Ευρωπαική Επιτροπή . Το σχέδιο θα έμπαινε σε εφαρμογή μόνο αν οι αγορές ζητούσαν πολύ υψηλά επιτόκια. Αλλά δύο ημέρες αργότερα, η καγκελάριος υπαναχώρησε στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ζητώντας εμμέσως τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ζώνη ευρώ … Το μήνυμα είναι σαφές: δεν υπάρχει περίτπωση η Γερμανία να βάλει το χέρι στη τσέπη για τους “ψεύτες” και “τεμπέληδες” Ελληνες. Η κρίση που έδειχνε να υποχωρεί επανήλθε δριμύτερη και τα ελληνικά επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη, στραγγαλίζοντας την χώρα.

Για την Μέρκελ και τους συμμάχους της στο φιλελεύθερο FDP, η Ελλάδα δεν είχε παρά να στραφεί προς το ΔΝΤ. Μια θέση που δεν συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schäuble ούτε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) που πιστεύει ότι το ΔΝΤ δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει, αφού η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομισματική κρίση, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με τον προυπολογισμό της. Φυσικά το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο αν ορισμένες χώρες της Ευρώπης βοηθήσουν την Ελλάδα με διμερή δάνεια, αλλά σε καμμια περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω μηχανισμό. Αυτή η απουσία της Γερμανίας δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές παρά ως το προοίμιο για την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ, που προφανώς στερείται πολιτικής ηγεσίας.

Ads

Απόδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Κομμισιόν, έσπασε την Παρασκευή την μακρά σιωπή του: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη σημερινή κατάσταση, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και θα ενθάρρυνε την κερδοσκοπία, δήλωσε στην γερμανική καθημερινή Handesblatt. “Η εξασφάλιση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας”. Ανακοίνωσε επίσης ότι ήταν έτοιμος να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένα σχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιο που ξαναφτιάχνει τώρα το Βερολίνο. Ο Guy Verhofstadt, Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατανοεί την γερμανική: υστερία “Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα. Χρειάζεται ένα εργαλείο για να καταβάλει χαμηλότερα επιτόκια. Δεν χρειάζεται να καταβληθούν ποσά : απλά οι αγορές θα έχουν λιγότερα χρήματα και oi Έλληνες πολίτες περισσότερα. ..Λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη από χρήματα, μολύνει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί μια αντι-ευρωπαϊκή στάση στους (Γερμανούς) πολίτες. Αλλά μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα μόνοι τους”.

Αυτή η εγωιστική στάση της Μέρκελ δεν είναι καινούργια. Τον Οκτώβριο του 2008, είχε επίσης αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμώντας ότι τα γερμανικά ιδρύματα δεν ήταν εκτεθειμένα. Σκότωσε εν τη γενέσει του το σχέδιο ένός ευρωπαϊκό ταμείου διάσωσης με αποθεματικό 300 δισ. ευρώ πριν “στείλει για βρούβες” τους εταίρους της, Γαλλία, Βρετανία και η Ιταλία κατά τη διάρκεια μιας μίνι σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, στις 5 Οκτωβρίου 2008. “Η καγκελάριος μας είπε ο καθένας να κοιτάξει τα σκατά του “, συνόψισε σε μια ιδιωτική συνομιλία ο Νικολά Σαρκοζί. Αλλά η πτώχευση, το ίδιο βράδυ, της μεγαλύτερης γερμανικής κτηματομεσιτικής τράπεζας,της Hypo Real Estate, την έκανε να αλλάξει στάση.. Μια εβδομάδα αργότερα, η ιστορική πρώτη σύνοδος κορυφής του Eurogroup υιοθετούσε το ευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο η “μολυβένια κυρία” θεωρούσε περιττό μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτή η άρνηση για συλλογική δράση δεν σταματά εκεί. Η Μέρκελ απέρριψε τότε την ιδέα ενός σχεδίου για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν απειλείτο από την ύφεση. Θα έπρεπε να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για να εγκρίνει, μετά από όλους τους εταίρους της, ένα εθνικό σχέδιο για την καταλληλότητα του οποίου αμφέβαλλε πριν από τρεις εβδομάδες. Ίδιο σενάριο και για το σχέδιο ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, όταν εμπόδισε την υιοθετηση της γαλλικής πρότασης.. Αποτέλεσμα: έλλειψη συντονισμού που έχει εμποδίσει την ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Μένει κανείς άγαλμα μπροστά στην δυσκινησία και την αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας των καταστάσεων. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα και τα ομόσπονδα κράτη του, ο συναπισμός της και το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να αποτελέσουν επαρκείς δικαιολογίες όταν η κρίση απειλεί να καταστρέψει το οικοδόμημα που χτίζεται υπομονετικά εδώ και εξήντα χρόνια; Εκτός και αν η Γερμανία υιοθετεί την πρόκληση του μοναχικού δρόμου, ελπίζοντας ότι θα τα βγάλει πέρα μόνη της. Αλλά η καγκελάριος μοιάζει ανίκανη να σκεφτεί τόσο μακριά.