H Λάιλα είναι ένας αληθινός άνθρωπος. Ένας μοναχικός στρατός. Είναι ένας από τους λόγους που δίνουν κουράγιο στον κόσμο. Η ιστορία της πρέπει να γίνει γνωστή. Υπάρχουν άνθρωποι που κοντράρουν την βαρβαρότητα στα ίσια. Το ντοκιμαντέρ Laila at the Bridge εστιάζει στη ζωή μιας γυναίκας που μάχεται ενάντια στη μαφία ναρκωτικών του Αφγανιστάν.

Ads

Στην Καμπούλ ζουν οι περισσότεροι ηρωινομανείς του κόσμου. Το Αφγανιστάν είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές οπίου στον κόσμο. Κάτω από μια γέφυρα στην Καμπούλ, εκατοντάδες άντρες και γυναίκες με θολά μάτια αφήνονται στο πεπρωμένο τους από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που έχει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στο εμπόριο οπίου. Η Λάιλα αποφάσισε να κάνει κάτι γι ‘αυτό. Και το κάνει προβάλλοντας τη δύναμη της θέλησης στην καθαρότερη μορφή της. Μέρα με τη μέρα, η χαρισματική και έντονη γυναίκα βάζει τα μικρά παπούτσια μπαλαρίνας που τη βολεύουν περισσότερο, τυλίγει το κεφάλι της με μαντίλα και πάει “Κάτω από τη Γέφυρα”. Εκεί έχει στήσει το δικό της ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης. Τα μέσα που διαθέτει είναι ελάχιστα. Απέχουν πολύ από τους δυτικού τύπου τρόπου απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Στη δική της μάχη οι εθισμένοι στην ηρωίνη άνθρωποι βγαίνουν από αυτόν κάνοντας παγωμένα ντους, κοινές προσευχές και μητρικού τύπου συμβουλές. Η Λάιλα δεν είναι γκουρού και όσα κάνει κάτω από τη γέφυρα δεν είναι μια φάμπρικα θαυμάτων. Πρέπει να αγωνίζεται με συνεχή οικονομικά προβλήματα. Όταν η άφιξη των Ταλιμπάν στην πόλη φοβίζει τους ασθενείς της η δράση της πραγματικά γίνεται δύσκολη. Αλλά η Λάιλα είναι η δύναμη της θέλησης στην καθαρότερη μορφή της, καθώς απειλεί τους διεφθαρμένους υπουργούς στα μαρμάρινα γραφεία τους ή πυροβολεί τα μαφιόζικα βαποράκια με το κυνηγετικό όπλο που έχει στην κρεβατοκάμαρά της. Ο αμύθητος και ανυπολόγιστος βαθμός φροντίδας που προσφέρει σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους είναι ισόποσος με την οργή που βγάζει στους ανθρώπους που διακινούν θάνατο στην πόλη της. Γιατί, όπως φωνάζει σε μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να προσεγγίσουν τους εθισμένους ναρκομανείς για να τους πουλήσουν την ναρκοπραμάτια τους, σε ένα στιγμιότυπο τους φωνάζει “Είμαι πιο κακή από όλους εσάς μαζί”.

Το ντοκιμαντέρ είναι γεμάτο από συνεντεύξεις ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτή τη σύγχρονη ηρωίδα. Η Αφγανή Λάιλα υπήρξε πρόσφυγας στο Ιράν. Παντρεύτηκε στα 12 της. Με τη σύζυγό της έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά. Τον χώρισε. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες κατάφερε να πάρει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Επέστρεψε από το Ιράν στο Αφγανιστάν. Μετά από πιέσεις αναγκάστηκε ν’ αφήσει τα παιδιά της στη χώρα της προσφυγιάς της. Η επιστροφή στην πατρίδα της συνοδεύτηκε από έντονη κοινωνική δράση. Η Λάιλα έχει το δικό της ρεστοράν στην Καμπούλ και από τα κέρδη του χρηματοδοτεί τις δράσεις της.

Ads

Το ντοκιμαντέρ ανάσα ζωής, παλμός κουράγιου ανθρωπιάς είναι Αφγανοκαναδική παραγωγή. Το έχουν σκηνοθετήσει η Ελίζαμπεθ Μιζραέι και ο Αφγανός σύζυγός της Γκουλιστάν Μιζραέι. Την παραγωγή υπογράφει μια ανεξάρτητη καναδική εταιρεία παραγωγής INTUITIVE PICTURES.

Πηγή: fragilemag.gr