Το Παλάτι δουλεύει υπερωρίες. Οι σύμβουλοι αναζητούν – αλλά δεν βρίσκουν – φόρμουλες και πολιτικές λύσεις για να κερδίσουν τον ανερχόμενο υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό των κεμαλικών και τώρα όλων των δυνάμεων κατά του Ερντογάν.

Ads

Ο Πρόεδρος είχε ωστόσο μια σημαντική εμπειρία: είχε κερδίσει σχεδόν όλες τις εκλογές από το 2002. Ήξερε πώς να βρει έναν τρόπο την τελευταία στιγμή, μερικές φορές παράνομο, για να διατηρήσει τον θρόνο του: στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ή το Ιράκ, πολιτικές επιθέσεις ακόμα και πολιτικές δολοφονίες, μεγάλες υποσχέσεις οικονομικές ή σουρεαλιστικές, όπως «προσγείωση στο φεγγάρι το 2023!».

Μετά από το διορισμό του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, η πολιτική ατμόσφαιρα έχει αλλάξει σχεδόν τελείως στην Τουρκία: η πλειοψηφία του κόσμου είναι γεμάτη ελπίδα και ήδη προετοιμάζεται για την αποχώρηση του Ερντογάν. Ο τελευταίος έκανε βήματα που επικρίθηκαν πολύ από την αντιπολίτευση, ακόμη και από τους ίδιους τους υποστηρικτές του.

Για παράδειγμα, είχε προσπαθήσει να βρει νέους συμμάχους: Το μικρό κόμμα (Yeniden Refah) του γιου του πρώην ισλαμιστή ηγέτη Νετζμετίν Ερμπακάν και το HudaPar (ισλαμιστές Κούρδοι) που είναι γνωστές ως ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις που αντιτίθενται σθεναρά στα δικαιώματα των γυναικών.

Ads

Ο Ερντογάν, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στα τμήματα που επλήγησαν από τον σεισμό όταν παρουσιάσει ως υποψήφιους τους δύο σημαντικούς υπουργούς του, τους κυρίους Σοϊλού (Εσωτερικό) και Ακάρ (Άμυνα). Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτές οι υποψηφιότητες στοχεύουν ουσιαστικά στην πολιτική εκκαθάριση των δύο συναγωνιστών του. Ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε ομολογήσει στην Αντιγιαμάν ότι «το κράτος δεν μπορούσε να κάνει αυτό που έπρεπε, ειδικά αμέσως μετά τον σεισμό».

Ο Νομάρχης της Χατάι, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Αντιόχεια, παραιτήθηκε, όχι επειδή παραδέχτηκε την αποτυχία του στην διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού, αλλά για να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου με τη λίστα του κυβερνώντος κόμματος. Όμως οι επιζώντες θα κάνουν σίγουρα ό,τι χρειάζεται στις κάλπες.

Τέλος άλλη μια χαζομάρα του Ερντογάν: τόλμησε να δηλώσει ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου «δεν πληρώθηκε παρά μόνο από το κράτος». Ο γεννημένος το 1948 υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει περάσει όλη την επαγγελματική του ζωή ως διοικητικός υπάλληλος. Ήταν ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης και Γενικός Διευθυντής Κοινωνικής Ασφάλισης πριν συνταξιοδοτηθεί το 1999. Ο κ. Ερντογάν, γεννημένος το 1954, δεν κατείχε θέση σε καμία δημόσια υπηρεσία μέχρι το 2003 όταν έγινε πρωθυπουργός.

Όλοι οι παρατηρητές στην Άγκυρα και στο εξωτερικό διευκρινίζουν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να χάσει την εξουσία ειρηνικά. Διότι, έχει διαπράξει, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, πολλά πολιτικά, δικαστικά και οικονομικά εγκλήματα και ως εκ τούτου κινδυνεύει να συλληφθεί, να δικαστεί και να καταδικαστεί από το νέο καθεστώς. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο του την τελευταία στιγμή.

Μια φωτογραφία κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή είναι μια υπόγεια διάβαση σε μια μεγάλη λεωφόρο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε βρέξει πολύ και το πέρασμα είχε πλημμυρίσει εντελώς. Μοιάζει με ποτάμι. Και στη γέφυρα αυτού του περάσματος μια γιγαντοαφίσα του Ερντογάν να χαμογελά:

«Για να υπηρετήσεις το έθνος, πρέπει να είσαι μεγάλος κύριος!».

Σημαντική λεπτομέρεια, το μέτωπο της αντιπολίτευσης ονομάζεται Συνασπισμός του Έθνους.