Στο σχόλιό του την Τρίτη 30/03/2010, στη γαλλική εφημερίδα “L’ Humanite”, ο αρθρογράφος της, Πιέρ Ιβορά, αναφέρεται στην “ιστορική ευκαιρία” που παρουσιάζεται σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, προκειμένου η αριστερά να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, το πρόταγμα από την αριστερά νέων, συγκεκριμένων ιδεών. Ιδεών που να αφορούν, για παράδειγμα, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου “να τεθεί επιτέλους η ευρωπαϊκή οικοδόμηση στην υπηρεσία των λαών”.

Ads

Συγκεκριμένα ο Πιέρ Ιβορά τονίζει:

“Σε τούτη την κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πλήθος αβεβαιοτήτων και όπου, παρά το γεγονός μιας άνευ προηγουμένου επέμβασης των κρατών και των κεντρικών τραπεζών, η ανάπτυξη δεν επιστρέφει στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία, διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες ιδέες για την ανάκαμψη των οικονομιών μας.

Για τη διάσωση των τραπεζών και των νόθων τέκνων τους, των χρηματοπιστωτικών αγορών, τα κράτη της Ευρωζώνης χρεώθηκαν σοβαρά και τώρα είναι οι ίδιες τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές που κερδοσκοπούν και αποσπούν τεράστια κέρδη από δημόσια χρέη, για τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, είναι οι ίδιες υπεύθυνες.

Ads

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αφενός η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των δαπανών και των δημόσιων υπηρεσιών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αφετέρου είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εμπορικές τράπεζες να παίξουν έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει εφαρμογή ενός διαφορετικού πράγματος από τις παλιές συνταγές που εφαρμόζουν οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλφιλελεύθεροι εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Η κρίση επιβάλλει να επιδείξουμε πνεύμα νεωτερισμού. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι θέλουν να ενεργήσουν για να υπερβούν τον καπιταλισμό έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία. Η κοινή γνώμη και ορισμένοι ηγετικοί κύκλοι της αριστεράς μπορούν να είναι περισσότερο δεκτικοί σε νέες ιδέες.

Έτσι, ένας από τους υπεύθυνους οικονομικών θεμάτων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Λιέμ Χοάνγκ Νκγοκ, υιοθέτησε την πρόταση κομμουνιστών οικονομολόγων περί αποφασιστικής μεταρρύθμισης της ΕΚΤ, με τρόπο τέτοιο που να της επιτρέπει να χρηματοδοτήσει με μειωμένο επιτόκιο το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κίνηση στις σωστές της διαστάσεις. Για τον Λιέμ Χοάνγκ Νκγοκ αυτή η πρόταση επιβάλλεται μόνο στο πλαίσιο καταστάσεων ‘όπου τα μπόνους κινδύνου των κρατικών δανείων, που απαιτούν οι αγορές, γίνονται υπερβολικά’. Είναι αλήθεια ότι το επιτόκιο των ελληνικών δανείων είναι σήμερα πάνω από 6% ενώ η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1%. Εξάλλου δεν πρόκειται παρά για μια προσωπική θέση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αμφισβητεί τη δράση και τον ρόλο της ΕΚΤ, ούτε άλλωστε και εκείνον της συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ο διάλογος πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί και το κοινωνικό κίνημα, οι πολίτες έχουν κάθε συμφέρον να εμπλακούν σε αυτόν. Η μετατροπή του ρόλου της ΕΚΤ θα συνιστούσε πράγματι αποφασιστικό πλεονέκτημα για να τεθεί επιτέλους η ευρωπαϊκή οικοδόμηση στην υπηρεσία των λαών.

Η διαρκής κινητοποίηση της ικανότητάς της για νομισματική δημιουργία προς όφελος της χρηματοδότησης των δαπανών και των δημόσιων υπηρεσιών θα επέτρεπε να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των ανθρώπων και, στις συνθήκες της σημερινής πληροφοριακής επανάστασης, στην ανάπτυξη και την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα”.

Πηγή: Η Αυγή