Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Ακόμα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε την χώρα μας. Η κακοκαιρία κτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα περιοχές στην Ανατολική Στερεά, νησιά του Αιγαίου (Σποράδες και Κυκλάδες) και έδειξε την μήνιν του στην Αττική. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από νησιά των Κυκλάδων, γνωστά θέρετρα θερινών διακοπών, καλυμμένα, ίσως για πρώτη φορά από τέτοιο παχύ στρώμα χιονιού. Οι εικόνες δε της πρωτεύουσας, αλλά και της Αττικής γενικότερα είναι χαρακτηριστικές.
Μια αδύναμη και ανεύθυνη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «νομίζει» ότι με μια συγνώμη θα ξεφύγει από τις βαριές της ευθύνες. Παράλληλα όμως, στελέχη της κυβέρνησης προκαλούν με τις δηλώσεις τους. Αρχικά ο κύπριος υπουργός Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας με το αμίμητο «κρατήσαμε το κράτος λειτουργικό», ή ο υφυπουργός Εσωτερικών με το «ανεβασμένο το επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας» και άλλα πολλά…
Ακραίες καιρικές συνθήκες με υψηλή χιονόπτωση είναι μεν σπάνια φαινόμενα για το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας, αλλά όχι πρωτόγνωρα. Ιδιαίτερα, γνωστά συναντώνται σε πιο βόρειες περιοχές. Αποκλεισμοί χωριών συμβαίνουν παντού στην χώρα, ακόμα και στην Αττική, σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ακόμα και η Αθήνα, έχει γνωρίσει περιοχές αποκλεισμένες και απροσπέλαστες από τα χιόνια που πάγωσαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Χρονιές όπως το 1982, το 1992, το 2002 ή και το 2008, με τους παγωμένους δρόμους, απροσπέλαστους από τα οχήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και στο κέντρο της πόλης, λόγω των μεγάλων κλίσεων και το σπάνιο θέαμα εκχιονιστικών μηχανημάτων να καταγράφονται στην συλλογική μνήμη. Η πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία κατοικεί πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, γνωρίζει «χιονιάδες» με συχνότητα κάθε 7-10 χρόνια.
Με την πάροδο του χρόνου η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων συντομεύει και φαίνεται να αυξάνεται η σφοδρότητα τους. Βέβαια, αυτά τα συμπεράσματα για να γίνουν δεκτά, θα πρέπει να αναλυθούν κατάλληλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί.
Αυτό που είναι διαφορετικό στην παρούσα κακοκαιρία είναι ότι το φαινόμενο είχε προβλεφθεί έγκαιρα. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αξιοποιώντας την επιστημονική πρόοδο, αναλύοντας την συνεχή παρατήρηση και μεταβολή των φαινομένων, την καθημερινά αυξανόμενη εμπειρία και τις δυνατότητες που παρέχουν οι πιο μοντέρνες τεχνικές και τα πιο σύγχρονα εργαλεία, κατάφεραν να προγνώσουν, πολύ έγκαιρα, την πορεία της εξέλιξης του φαινομένου.
Εφοδιασμένη με τα αναγκαία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκτελεί συσκέψεις, ξεσκονίζει τα εφαρμοστικά σχέδια, σχεδιάζει τις επεμβατικές της δράσεις. Προβαίνει μάλιστα σε δηλώσεις, θέτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε, να κυλίσουν όλα ομαλά και να διαταραχθεί όσο το δυνατό λιγότερο ο κανονικός ρυθμός της ζωής της πόλης, μάλιστα σε μια εποχή πανδημίας με όλα τα σχολεία ανοικτά. Μια μέρα πριν την έναρξη του φαινομένου τρεις ήταν οι προτεραιότητες που τέθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό. Η προστασία της ζωής, η διατήρηση της ηλεκτροδότησής και οι ανοικτοί δρόμοι.
Όμως για πρώτη φορά στην Ιστορία, με την εμφάνιση των πρώτων νιφάδων χιονιού, ο κρατικός μηχανισμός παρέλυσε. Δικαιολογίες της κυβέρνησης, του στυλ «η κακοκαιρία και χιονόπτωση ήρθε λίγες ώρες νωρίτερα…» δεν πείθουν τη στιγμή που και η ΕΜΥ το είχε προβλέψει.
Εκτός από την Αττική Οδό, με όλα τα τραγικά για τους πολίτες, που συνέβησαν, έκλεισαν και κύριες οδικές αρτηρίες (Κατεχάκη, Μεσογείων, Λαυρίου, Μαραθώνος κλπ). Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες, κρίσιμες υποδομές παρέμειναν απροσπέλαστες, οι επικοινωνίες παρουσίασαν δυσκολίες, το διαδίκτυο έπεσε σε πολλές περιοχές, το δημόσιο έκλεισε, τα μέσα συγκοινωνίας αποσύρθηκαν, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές. Σε καιρό πανδημίας, με καθημερινά χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό και τον κατάλογο των θυμάτων να αυξάνει σημαντικά δεν εξασφαλίστηκε, καν, ούτε το αυτονόητο, η απρόσκοπτη, δηλαδή, προσπέλαση στις δομές υγείας τόσο των εργαζομένων, όσο και όλων όσων έχουν ανάγκη.
Ο υπουργός στο πολυδιαφημισμένο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δυστυχώς, δεν έφερε ούτε το μεράκι, ούτε το κέφι, που τον προίκισε ο πρωθυπουργός στην γνωστή δήλωσή του για την τοποθέτηση του. Ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βαφτίζοντας τα πάντα «πρωτόγνωρα», προκαλώντας με τις δηλώσεις για την δήθεν κρατική ετοιμότητα, χωρίς, όμως, ετοιμότητα και σχεδιασμό. Πέρα από τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες, η διαπίστωση του ότι, «κρατήσαμε το κράτος λειτουργικό» προκαλεί την κοινή λογική και δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση. Επίσης η πρόσφατη δήλωσή του «χτίζουμε ένα νέο υπουργείο…», αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού, καθώς πέρα από επικοινωνία, το νέο υπουργείο δεν διαθέτει ούτε νομοθετικό πλαίσιο, ούτε οργανόγραμμα, 5 μήνες μετά τη διθυραμβική ίδρυσή του.
Έχουμε ένα «επιτελικό» κράτος παραδομένο στις ιδεοληψίες και την επικοινωνία, στον εντυπωσιασμό, την αυτοβράβευση και αυτοθαυμασμό, ανεπαρκές και ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες και τις κρίσιμες υποδομές, ένα «επιτελικό» κράτος που κάθε μέρα ξεφτιλίζεται, αποδεικνύοντας την γύμνια του. Μια γύμνια που καθημερινά αναλώνεται στην απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση, να ξεπουλούν την δημόσια περιουσία, να απογυμνώνουν τους πολίτες από βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να εξυπηρετούν συμφέροντα φίλων και κολλητών, να βυθίζουν στην φτώχεια και την ακρίβεια ακόμα περισσότερους πολίτες, να εφευρίσκουν εντυπωσιακές ονομασίες για αναποτελεσματικά και παρωχημένα σχέδια (Δρυάδες, Βορέας, Εγκέλαδος κ.α.), που σε καθημερινή βάση αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, και από την κλιματική αλλαγή, αυξάνει την συχνότητα και την σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών, δοκιμάζοντας, συγχρόνως, τις αντοχές των συστημάτων, με ιδιαίτερα ευάλωτα να είναι συστήματα υποδομών, υγείας, μεταφορών, παραγωγής διατροφικών αγαθών, μεταφοράς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κλπ. Η Πολιτική Προστασία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στις νέες συνθήκες, εστιάζοντας σε πολιτικές πρόληψης, ετοιμότητας και βραχυχρόνιας αποκατάστασης.
Η κυβέρνηση και το νέο υπουργείο, ας αρχίσει την ανανέωση και την αναβάθμιση του σχεδιασμού, την ανάπτυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας, την ενίσχυση του μηχανισμού, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες πολιτικές πρόληψης, να αφήσει τα παρωχημένα σχέδια και νομοθεσίες δεκαετιών. Ας ακούσει επιτέλους την Επιστημονική Κοινότητα και τα ερευνητικά ιδρύματα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΜΥ, ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμια κ.α), ας αναβαθμίσει ουσιαστικά τους επιχειρησιακούς βραχίονες της Πολιτικής Προστασίας.
Η Κυβέρνηση, το «επιτελικό» τους κράτος, καθώς και το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας κρίθηκε για άλλη μια φορά στη διαχείριση μιας κρίσης και ΑΠΕΤΥΧΕ.
Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να παράσχει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ τώρα, να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική Αλλαγή και Δημοκρατική Προοδευτική Λύση.
Χαρά Καφαντάρη
Βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας
Αναπληρώτρια τομεάρχης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πολιτικής Προστασίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >