Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Οι δανειστές έχουν βρει αντικαταστάτη του Τσίπρα» τονίζει σε συνέντευξή του στη γνωστή βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν «οι μνηστήρες έκαναν παρέλαση στις Βρυξέλλες». Εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, εκτιμά ότι το «όχι» θα κερδίσει αλλά φοβάται ότι «οι πιστωτές θα τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για την απόφαση αυτή» καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουν τον Τσίπρα να πέφτει.
Πώς βλέπετε αυτό το δημοψήφισμα; Είστε αισιόδοξος για το κόμμα σας που καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι»;
Χωρίς το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ορίου ανάληψης € 60 ανά ημέρα, το «όχι» θα είχε κερδίσει τουλάχιστον με 70% των ψήφων. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ένα χτύπημα εναντίον του ελληνικού λαού, ο πληθυσμός είναι πολύ διχασμένος. Αυτοί που τα καταφέρνουν καλύτερα οικονομικά παρά την κρίση, φοβούνται να αντιπαρατεθούν με τους πιστωτές, και ψηφίζουν «ναι» παρά το ότι το ναι θα φέρει σκληρά μέτρα. Υπάρχουν επίσης οι απειλές από τους ευρωπαίους ηγέτες που αναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή και την ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι»! Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Νομίζω ότι το «όχι» θα κερδίσει, αλλά φοβάμαι μήπως οι πιστωτές τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό μετά από αυτή την απόφαση.
Πώς μπορούν να σας τιμωρήσουν;
Αν το «όχι» νικήσει, την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους. Θα χρεοκοπήσουν τη χώρα. Φοβάμαι πραγματικά τα αντίποινα, επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και αν δεν είναι ένα ομοιογενές μέτωπο, θέλουν οπωσδήποτε να απαλλαγούν από τον Τσίπρα και να διαπραγματευτούν με ανθρώπους υπάκουους στις αξιώσεις τους.
Αν νικήσει το «ναι», ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται;
Πιστεύω πως ναι. Θα είναι μια ήττα για την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέλουν οι πιστωτές. Σε τρεις μήνες, τα πράγματα θα είναι τα ίδια: οι πιστωτές θα ζητήσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, τη μείωση των συντάξεων κλπ … Αν το «ναι» νικήσει, θα υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα υπακούει στις εντολές του Βερολίνου χωρίς να βρεθεί κάποια λύση για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. «Ναι» ή «όχι» και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Πιστεύω βέβαια ότι πρέπει να ψηφίσουμε «όχι», αλλά δεν είναι εύκολο, διότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα.
Κατά τη γνώμη σας, η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για την «μετά Τσίπρα» εποχή;
Ναι απολύτως. Και δε το κάνει και πολύ διακριτικά… Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία να κάνουν παρέλαση εδώ στις Βρυξέλλες. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον σημερινό Έλληνα Πρωθυπουργό. Και δεν είναι ο μόνος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο αγαπημένος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είχε δείπνο με τον κ Verhofstadt (επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), και είδε τον Martin Schulz (Γερμανό σοσιαλδημοκράτη, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και την κομπανία τους. Ήταν μια ελαφρώς αποικιακή ατμόσφαιρα. Ένα λυπηρό θέαμα. Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ελληνικού λαού, οι μνηστήρες έκαναν παρέλαση, στο ίδιο μέρος, για να πάρουν τη εύνοια των πιστωτών για να τον αντικαταστήσουν.
Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει οργανώσει την πολιτική του αυτοκτονία του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε τόσο λίγο χρόνο και με ασαφές θέμα;
Δεν είχε άλλη επιλογή. Αν στριμώξετε μια γάτα σε μια γωνιά, θα σας επιτεθεί, ακόμα κι αν μετά τη χτυπήσετε ή την τιμωρήσετε. Ο Τσίπρας έκανε απίστευτες παραχωρήσεις στις προεκλογικές υποσχέσεις του. Μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων, έκανε μια πρόταση που αποδεχόταν όλα σχεδόν τα μέτρα λιτότητας. Όλοι συμφώνησαν στην αρχή, αλλά μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες άλλαξαν ξαφνικά γνώμη, ζητώντας νέα μέτρα, απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά για την ανάπτυξη. Ζητούσαν από τις εταιρείες να πληρώνουν το 100% των φόρων τους και για το επόμενο έτος εκ των προτέρων, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία. Καμία εταιρεία δε θα μπορούσε να πληρώσει φόρους δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Όσον αφορά την ιδέα να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, την παραμονή της τουριστικής περιόδου, αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αρκετοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά δεν είχαν κανένα νόημα.
Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές προτάσεις έγιναν για να ταπεινωθεί ο Τσίπρας και να απαλλαγούν από αυτόν. Δεν είναι πλέον οικονομικό το ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό. Στην πρόταση του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε περισσότερους φόρους για τους πλούσιους και λιγότερους στους φτωχούς. Η Ευρώπη δεν ήθελε και έθεσε ένα τελεσίγραφο. Ο Τσίπρας βρέθηκε στριμωγμένος. Είτε θα υπέβαλλε την παραίτησή του ή θα ρωτούσε, το οποίο δεν είναι ένα σκάνδαλο, τη γνώμη του ελληνικού λαού για το μέλλον του.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει το δημοψήφισμα νωρίτερα;
Ναι ίσως. Έχασε πολύ χρόνο πιστεύοντας τις υποσχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία έπαιζε με το χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο κ Τσίπρας δεν γνώριζε πολύ καλά τα ευρωπαϊκά παρασκήνια και είχε να κάνει με ανθρώπους πολύ πιο επαγγελματίες από αυτόν. Του έστησαν παγίδα, κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία γνωρίζω πολύ καλά. Πριν από λίγο καιρό έκανα μια ταινία γι’ αυτή που ονομάζεται «Η Νονά». Είναι μια ανεπίσημη βιογραφία της. Η κ. Μέρκελ δε λέει ποτέ πραγματικά «ναι» ή «όχι». Αλλάζει γνώμη συνεχώς, είναι μία καιροσκόπος που δεν σκέφτεται παρά τους ψηφοφόρους της. Αυτή όμως η ανικανότητα να παίρνει αποφάσεις, τής δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι κάποιου που χρειάζεται επειγόντως χρήματα.
Κατά την άποψή σας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό δημοψήφισμα;
Φυσικά. Πρόκειται για ένα σιωπηλό πραξικόπημα μοντέρνου τύπου το οποίο ξεκίνησε μια ημέρα μετά τις εκλογές. Τα όπλα αντικαθίστανται από τους οίκους αξιολόγησης, την ΕΚΤ και τις αγορές. Δέκα ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΚΤ μείωσε τη βασική γραμμή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ήταν μια προειδοποίηση. Με το κλείσιμο των τραπεζών,κλείνει ο κύκλος.
Αν το «ναι» νικήσει, θα παραμείνετε στο πόστο σας ως ευρωβουλευτής;
Ναι. Έχουμε πολύ δουλειά στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των λαών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Ξέρετε, ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε το πλαίσιο και τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ενοχλούνται επειδή δεν υπάκουσε τις εντολές του Βερολίνου. Και αυτό είναι πρωτοφανές στη σημερινή Ευρώπη. Ακόμα και μετά από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση για να αποφευχθεί το κλείσιμο των τραπεζών που λειτούργησε εναντίον του.Πρότεινε μέτρα λιτότητας, αλλά του είπαν ότι δεν θέλουν τη δική του λιτότητα και ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τη λιτότητα που επιβάλλεται από την Ευρώπη… Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ποια είναι η σημασία της διεξαγωγής των εκλογών, εάν τα πάντα αποφασίζονται από μερικούς ανθρώπους στις Βρυξέλλες;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >