Ο θάνατος στην εποχή της πανδημίας δεν είναι ρουτίνα, δεν είναι ψυχρή στατιστική. Εικοσιδύο χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό. Μία πόλη περίπου, στο μέγεθος της Θήβας, σβήσθηκε από τον χάρτη, σε μία χώρα που αντιμετωπίζει μία δραματικά φθίνουσα δημογραφική πορεία και όπου τα βάσανα δεν τελειώνουν ούτε κάν με τον θάνατο.

Ads

Συμπατριώτισσά μου 52 ετών έφυγε απ’ την ζωή χτυπημένη από τον κορωνοϊό, ενώ είχε χάσει και τον σύζυγό της από άλλη αιτία. Άφησε πίσω δύο παιδιά στην εφηβεία, τα οποία δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν την τραγωδία που βιώνουν και να την διαχειρισθούν. Επί μία εβδομάδα, η άτυχη γυναίκα παραμένει στον ψυχρό θάλαμο του νεκροτομείου, προκειμένου να γίνει η νεκροτομή, η οποία έχει τοποθετηθεί σ’ ένα χρονικό  σημείο ένδεκα ημερών μετά το μοιραίο συμβάν.

Οι ιατροδικαστές δεν προλαβαίνουν, δεδομένου ότι η χειμερινή περίοδος αυξάνει την θνησιμότητα, ενώ ο κορωνοϊός αυξάνει τον μακάβριο φόρτο εργασίας τους. Εκτός αυτού, στοιβάζονται και 40 άψυχα σώματα μεταναστών, οι χαμένες ζωές των οποίων μέσα στις συγκεκριμένες πνιγηρές συνθήκες δεν αντιπροσωπεύουν για τον πολύ κόσμο ούτε κάν ένα αριθμήσιμο μέγεθος, ωστόσο όμως διάφορες πρεσβείες αναζητούν στο νεκροτομείο τα ίχνη τους.

Επί ένδεκα ημέρες, δύο παιδιά ζουν έναν επαναλαμβανόμενο καθημερινό θάνατο, ώσπου νάρθει η ώρα για το στερνό αντίο και να επισφραγισθεί έτσι η συνειδητοποίηση της απώλειας. Μία οικογενειακή τραγωδία στα πλαίσια μίας γενικότερης ελληνικής τραγωδίας εν εξελίξει, που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στο έρεβος της αφηρημένης στατιστικής και στον θόρυβο των “ειδήσεων”, που δεν αποτελούν κάν ειδήσεις.

Ads

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.