Σε δημοσίευμα αναφέρεται το εξής: «Βολή προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί στην πραγματικότητα η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα (Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα), εκτιμούν πηγές, που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο πολιτικών». Τα ίδια, σε γενικές γραμμές, αναφέρονται και σε άλλα sites.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «το μόνο που αναδεικνύεται ουσιαστικά από τις αιτιάσεις Κασσελάκη για τον εν δημιουργία 5ο τραπεζικό πυλώνα είναι η εποχή της ΣΥΡΙΖΑ bank, επί κυβέρνησης Τσίπρα, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Εποχή κατά την οποία η τράπεζα ρήμαξε, κατέληξε με αρνητικά ίδια κεφάλαια και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Κασσελάκης γνώριζε για τις ζημιές που προκάλεσαν οι χρηματοδοτήσεις προς συγκεκριμένο επιχειρηματία. Θεωρείται δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις της στην Τράπεζα Αττικής προκάλεσε ζημιές από χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και κυρίως στον Καλογρίτσα, που επιδίωκε να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι.

Ακόμη αναφέρει ότι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, με την πρόθεσή του να δημιουργήσει τον 5ο πυλώνα τραπεζών έδωσε αγώνα για να μην περιέλθει η μοναδική μη συστημική τράπεζα στον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον διορισμό της διοίκησης.

Ads

Τα παραπάνω είναι ψευδέστατα για τους ακόλουθους λόγους:

Οι 4 συστημικές τράπεζες από τον Νοέμβριο 2014 είχαν ενταχθεί απευθείας στο σύστημα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM). Οι μη συστημικές τράπεζες (Αττικής, Συνεταιριστικές κλπ) υπάγονταν στην στενή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το τραπεζικό σύστημα εν γένει, η λειτουργία του και όλα τα συναφή θέματα βρίσκονταν στον σκληρό πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων, δηλαδή εκείνων, που δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο ορισμός και τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών καθορίζονταν από τον Ν. 4254/7.4.2014, άρθρο 7, παράγρ. β, όπως και από το ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των τραπεζών, στο οποίο είχαν ενταχθεί οι ελληνικές τράπεζες από το Φθινόπωρο του 2014.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015 –το 3ο μνημόνιο– περιλάμβανε ρήτρα περί «μη πολιτικής παρέμβασης» της κυβέρνησης (no political intervention) στις τράπεζες.

Ο μνημονιακός νόμος περί ανακεφαλαιοποίησής τους (Ν. 4340/15) καθιστούσε αυστηρότερα τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων και περιέχονταν όλα στους κανόνες της European Bank Authority (EBA).Δηλαδή η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνδυασμό με τη στενή παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε την απόλυτη δικαιοδοσία στη λειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον η διοίκηση της τράπεζας Αττικής είχε ορισθεί αποκλειστικά μετά από συνεννόηση με τον Διοικητή της ΤτΕ (κ. Στουρνάρα).

Οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας Αττικής εγκρίνονταν από το συμβούλιο χορηγήσεων Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας είχε δανεισμό πριν το 2015 από την τράπεζα Αττικής και άλλωστε δεν εγκρίθηκε η συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έτσι δεν χρησιμοποίησε τραπεζική χρηματοδότηση για αγορά τηλεοπτικού καναλιού.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης, με τη στρατηγική για τη δημιουργία νέων θεσμών χρηματοδότησης απέβλεπε πρωτίστως στη δημιουργία Αναπτυξιακής τράπεζας, η νομοθέτηση της οποίας πράγματι ολοκληρώθηκε όταν ο ίδιος ορίστηκε υπουργός ανάπτυξης, καθώς και στη θεσμοθέτηση συστήματος μικροπιστώσεων (microfinance), η σχετική νομοπαρασκευαστική εργασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Τράπεζα Αττικής δεν συμπεριλαμβανόταν στο εναλλακτικό (ή παράλληλο) σύστημα χρηματοδοτικών θεσμών, που σχεδιάζονταν από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα δημοσιευθεί και είναι γνωστά σε όλους αλλά οι δημοσιογραφικοί κύκλοι για να καλύψουν την αμφιλεγόμενη σημερινή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής με δημόσιο χρήμα (μέσω του ΤΧΣ) φέρνουν ξανά στην επιφάνεια αυτά τα ψεύδη, που είχαν δημοσιευθεί και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

*Κερασίνα Ραφτοπούλου, πρώην τραπεζικό στέλεχος, μέλος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής & Νομαρχιακής Επιτροπής χρηματοπιστωτικού τομέα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.