Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 είναι μήπως υπερβολικά; Αυτό το ερώτημα απασχολεί επιδημιολόγους, πολιτικούς, επιχειρηματίες και πολίτες. “Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα με την ελπίδα ότι αργότερα, ίσως σύντομα, θα κοιτάξουμε πίσω και θα γελοιοποιήσουμε την υπερβολή των μέτρων”, έγραψε με νόημα ο Ζαν Μπόγκοστ στο αμερικανικό περιοδικό Atlantic. Υπό αυτή την έννοια κάθε μέτρο δικαιολογείται όχι επειδή είναι απαραίτητο, αλλά επειδή μπορεί να είναι απαραίτητο. Με άλλα λόγια προληπτικά.

Ads

Προκειμένου να αποφευχθούν περισσότεροι νεκροί και να σωθούν έτσι ανθρώπινες ζωές, γι ‘αυτό λαμβάνονται αυτά, τα σχεδόν Δρακόντεια, μέτρα. Αν με αυτά τα μέτρα διαταράσσεται η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και καταστρέφονται οικονομίες, είναι οι ζωές των ανθρώπων που έχουν προτεραιότητα και έπονται όλα τα υπόλοιπα. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η στάση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην επέλαση της πανδημίας του Covid-19.
 
Κορεσμός αρνητικών ειδήσεων
 
Ο Γερμανός “ερευνητής των φοβιών”, Μπόρβιν Μπάντελοφ, επισήμανε ότι το αίσθημα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και φόβου, σε καταστάσεις κρίσης όπως της τρέχουσας πανδημίας, διαρκεί συνήθως τέσσερις εβδομάδες. Πράγματι στη Γερμανία, το περιοδικό Spiegel, ανέφερε ήδη «κορεσμό αρνητικών ειδήσεων» την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως ο φόβος των Γερμανών πολιτών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας έφτασε ήδη στο αποκορύφωμά του.

Ενώ η υποστήριξη για μέτρα κατά της πανδημίας παραμένει υψηλή, το ποσοστό των ατόμων που φοβούνται τη μόλυνση από τον Covid-19 έχει μειωθεί από 60% σε 52% την τελευταία εβδομάδα, και το ποσοστό των ατόμων που σκέφτονται συνεχώς τον ιό και ολόκληρη την ζοφερή κατάσταση μειώθηκε από 54% σε 45%.
 
Η πεζοπορία είναι υγεία

Τα μέτρα στη Γερμανία, τα οποία ορισμένοι θεωρούν ως τα πιο αυστηρά από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι συγκριτικά πιο ήπια από ό,τι στην Ελλάδα, που πρέπει να στέλνεις SMS για να βγαίνεις έξω, και σίγουρα πολύ πιο ήπια από χώρες, όπως η Σερβία, όπου υπάρχει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 5 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί. Στη Γερμανία ισχύει η λεγόμενη απαγόρευση κοινωνικών επαφών, δηλαδή οι συγκεντρώσεις σε δημόσιο χώρο με περισσότερα από δύο άτομα που δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. Η έξοδος στο δρόμο για περίπατο επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν πρόκειται για φυσική άσκηση και ψυχική τόνωση.
 
Ο μύθος του “πειθαρχημένου” Γερμανού

Ads

Εννοείται και πως στην “πειθαρχημένη” Γερμανία υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις των μέτρων, όπως μαζικά πικνίκ και πάρτι σε σπίτια. Ο Νίκολας Χέκελ, δήμαρχος του νησιού Sylt στη Βόρεια Θάλασσα,  αποκάλυψε στα ΜΜΕ ότι πολλοί Γερμανοί προσπαθούσαν να φτάσουν στις εξοχικές κατοικίες τους στο νησί, αν και αυτό απαγορεύεται, μεταμφιεσμένοι ως “τεχνικοί” ειδικοί στις επισκευές! Αυτές οι ανεύθυνες αντιδράσεις αρκετών Γερμανών πολιτών προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια από άλλους “απείθαρχους” Ευρωπαίους, που όλα αυτά τα χρόνια στιγματίστηκαν από τα λαϊκίστικα έντυπα της Γερμανίας.
 
Δεν υπάρχει νοοτροπία

Το ζήτημα έτσι της “νοοτροπίας” ενός λαού ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Dario Hajric “η νοοτροπία είναι μια ξεπερασμένη επιστημονική έννοια. Αυτό που εννοούν οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα η πολιτική κουλτούρα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι από τη φύση μας. Απλά έχουμε διδαχθεί ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τους κανόνες συχνότερα είναι ανόητοι και ότι οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν για όλους. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία, όχι στη γενετική ή σε ορισμένα μεταφυσικά εθνικά χαρακτηριστικά“.

Για τον ίδιο το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την όλη κατάσταση, έρχεται ως λογική συνέπεια του να ζεις σε ένα σύστημα όπου βομβαρδίζεσαι με παραπληροφόρηση. Η εμπιστοσύνη προς το Κράτος καταστρέφεται, επικρατεί καχυποψία, οπότε οι πολίτες, υποστηρίζει ο Hajric, πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι σχετικά με το εάν τα μέτρα δικαιολογούνται ή όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαθέτουν μια αξιόπιστη, αμερόληπτη πηγή πληροφοριών”.
 
Παράταση των απαγορευτικών μέτρων μέχρι τις 3 Μαΐου

Στις 15 Απριλίου 2020 το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία είχε φθάσει τα 130.000 και οι νεκροί τους 3.300, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε διάγγελμά της, έπειτα από πολύωρη συνδιάσκεψη, αποφάσισε να παρατείνει μέχρι και τις 3 Μαΐου την ισχύ των μέτρων περιορισμού επαφών για τον κορωνοϊό στην Γερμανία, ενώ από τις 20 Απριλίου ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα μεγέθους έως 800 τ.μ.. Κλειστά θα παραμείνουν ως τις 3 Μαΐου τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ ακυρώνονται οι μεγάλες διοργανώσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου και οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, πράγμα που θα πλήξει και τον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας.
 
Μέρκελ: “θα ζούμε με τον κορωνοϊό”

Ταυτόχρονα συστήνεται η διατήρηση του 1,5 μέτρου ως ελάχιστη απόσταση σε όλες τις περιπτώσεις, και η επιβολή αυστηρών όρων υγιεινής για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που θα επαναλειτουργήσουν. Όλοι οι θρησκευτικοί χώροι στη Γερμανία θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται ούτε εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου π.χ. γάμοι. «Αυτό που έχουμε πετύχει είναι μια προσωρινή, μια εύθραυστη επιτυχία – τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, όσο δεν υπάρχει φάρμακο και κυρίως εμβόλιο, θα ζούμε με τον κορωνοϊό», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.