Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Κυρίαρχη είναι η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου τα οποία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συζήτηση περί της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων αλλά και την αρνητική στάση που υιοθετεί το Βερολίνο σχετικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, το εν λόγω θέμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιπαλότητες εντός της ΕΕ, αφού η γερμανική πλευρά επέλεξε τη στάση «καλή η επιμήκυνση αλλά υπό όρους».
Ads
«Νέα διαμάχη κινδυνεύει να ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και τις χώρες της Ευρωζώνης μετά την απόρριψη εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης της πρότασης του ΔΝΤ και της Κομισιόν για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα» αναφέρει η Financial Times Deutschland.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άποψη της Γερμανίας συνοψίζεται στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική λιτότητας και επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τη συζήτηση για έναν διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.
Σε άλλα άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι «όλα μοιάζουν να είναι όπως τον περασμένο Απρίλιο. Τότε το ζήτημα ήταν αν τα κράτη της Ευρωζώνης θα έσωζαν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δίνοντας δάνεια δισεκατομμυρίων. Σήμερα η συζήτηση αφορά τυχόν επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Όπως την άνοιξη έτσι και τώρα, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτή που βάζει τα εμπόδια στην Ελλάδα. Μόνο που τώρα, σε αντίθεση με τότε, δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά».
Όπως, αναφέρει η εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθώντας να διαφημίσει τον εαυτό της ως καγκελάριο της σκληρής λιτότητας, ενεπλάκη σε μια αντιπαράθεση με την υπόλοιπη ΕΕ. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν διαφορετικά απ’ ότι θα ήθελε η Γερμανίδα καγκελάριος καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων αυξάνονταν συνεχώς… «Τόσο, που στο τέλος και η Μέρκελ λύγισε και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν».
«Τώρα δεν τίθεται ζήτημα παροχής νέας βοήθειας, αλλά παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αυτό σημαίνει μια πολύ ήπια μορφή αναδιάρθρωσης και αρκετά χρήσιμη» αναφέρει η Financial Times Deutschland, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και δεν θα ζημίωνε τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης που θα επωφελούνταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους τόκους.
Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμφωνήσει με την επιμήκυνση άνευ όρων. Ωστόσο, τονίζεται, ότι «λόγω της μειωμένης επικινδυνότητας των ελληνικών ομολόγων αυτή την περίοδο, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό θα ήταν λάθος. Πάντως κάνει καλά που την παζαρεύει λίγο ακόμη».
«Η επιθυμία της Ελλάδας να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων γεννά νέες αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» επισημαίνει σε άρθρο του στην Handelsblatt, ο Gerd Höhler, τονίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να δέχτηκε ήδη την απόρριψη του Βερολίνου.
«Για το ΔΝΤ παρόμοια σχέδια παράτασης της εξόφλησης είναι συνηθισμένη πρακτική. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς το μελάνι των συμβολαίων των δανείων για την Ελλάδα δεν έχει στεγνώσει ακόμα και η χώρα παρά την οικονομική βοήθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση ξεπεράσει ακόμη τις δυσκολίες», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
«Το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης αποφέρει πράγματι τους πρώτους καρπούς. Η ατμόσφαιρα στις κεφαλαιαγορές φαίνεται επίσης να είναι κατά τι καλύτερη» επισημαίνει ο Höhler. «Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να κάνει κανείς λόγο για λήξη του συναγερμού…Η συζήτηση θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθότι, εκτός από το ΔΝΤ, στην υπόθεση εμπλέκονται και τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, καθώς τυχόν παράταση των δανείων θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών- πιστωτών» τονίζει αναφέροντας και το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία εκ των υστέρων υπαναχώρησε από τη συμμετοχή της στην ελληνική βοήθεια, θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημά του.
«Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των πιστωτών είναι προς το συμφέρον τους η παράταση της αποπληρωμής των δανείων. Καθότι κερδίζουν πολλά από τα δάνεια στήριξης. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Schäuble χρειάζεται στην παρούσα φάση να πληρώνει στους επενδυτές για τα πενταετή ομόλογα επιτόκιο μόλις 1,75%. Αυτά τα χρήματα μπορεί να τα δώσει στους Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να του επιστρέψουν περίπου 5% επιτόκιο. Καθόλου άσχημη επιχείρηση» καταλήγει ο Höhler.
«Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να παραταθεί και πέραν του 2012, επειδή η κυβέρνηση των Αθηνών θα χρειαστεί κατά τα έτη 2014 και 2015 ασυνήθιστα υψηλά ποσά προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα κρατικά ομόλογα» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα του «χρηματοδοτικού υπερφορτίου» έχει γίνει αντιληπτό και εντός των κόλπων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι μια τέτοια παράταση δεν τίθεται προς συζήτηση. Όπως επισημαίνεται, «στόχος της είναι να διατηρήσει την πίεση προς την Αθήνα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >