Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Afrika ονομαζόταν Avrupa (Ευρώπη). Εκδίδεται πάνω από 20 χρόνια και άλλαξε το όνομα της σε «Αφρική» πριν από μερικά χρόνια, όταν φυλακίστηκε ο εκδότης της, ο γνωστός δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Η ανεξάρτητη εφημερίδα συνέχισε να λέει θαρραλέα τη γνώμη της, παρά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδίδεται, πολύ δυσμενέστερες από πολλά ελληνικά ΜΜΕ που υποκύπτουν στην εξουσία για μια χούφτα ευρώ της λίστας Πέτσα.
 
Μάλιστα το 2018 η Afrika άσκησε κριτική στους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν στη Συρία, επισύροντας τον θυμό του Τούρκου προέδρου. Εθνικιστές και έποικοι πολιόρκησαν τα γραφεία της εφημερίδας, που όμως δεν το έβαλε κάτω. Η παρουσία της είναι ένας από τους λόγους που στα κατεχόμενα της Κύπρου διαπιστώνεται  μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης από ότι στην Ελλάδα. Μα στα κατεχόμενα; Mάλιστα. Tα κατεχόμενα βρίσκονται στην 81η θέση και η Ελλάδα στην 108η, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»!
 
Διαβάστε επίσης: Ελευθερία του Τύπου: Κατρακύλησε η Ελλάδα στην 108η θέση – Τελευταία στην ΕΕ, χειρότερη στα Βαλκάνια
 
Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της. Έβαλε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να λογοκρίνει την είδηση: στο σχετικό τηλεγράφημα του, δεν αναφέρει τίποτα για την κατρακύλα της Ελλάδας, που βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της ΕΕ αλλά και των Βαλκανίων. Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, το Αθηναϊκό Πρακτορείο πέρασε υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
 
Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την αμαύρωση της εικόνας της χώρας, που είναι τελευταία στην ελευθεροτυπία, αλλά δεύτερη στους θανάτους από την πανδημία σε όλο τον κόσμο και πρώτη στην ακρίβεια και την τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη.
 
Η κυβέρνηση έδωσε γραμμή σε τηλεοπτικά κανάλια να θάψουν την είδηση, ενώ οι λιγοστοί αρθρογράφοι της που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον ξεπεσμό, όπως των Νέων, κατέληξαν σε κωμικοτραγικές αναλύσεις Ενας απέδωσε λίγο πολύ την υπόθεση «στο γνωστό παρεάκι “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα”, διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, και ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ πρώην συνάδελφοί μου (Αρβανίτης, Κούλογλου κ.λπ.)».
 
Διαβάστε επίσης: Το ΑΠΕ λογόκρινε την κατρακύλα της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου
 
Δεν υπάρχουν καλά νέα για την κυβέρνηση. Τα κακά είναι ότι μεγαλώνει η δυσφορία της Κομισιόν και των Ευρωβουλευτών, όχι από κανένα «παρεάκι» αλλά από διάφορα κόμματα, που συνειδητοποιούν ότι το κράτος δικαίου και η ελευθεροτυπία καταπατώνται βάναυσα στην Ελλάδα. «Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για το 2022 στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα θέματα των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στην EURACTIV Ελλάδος, σχολιάζοντας την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».
 
Σε λιγότερο από τρία χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε, στο θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ, να φέρει τη χώρα στη θέση της κατηγορούμενης, σε χειρότερη μοίρα όχι μόνο από την Ουγγαρία του ακροδεξιού Ορμπαν, αλλά και από τις περισσότερες Αφρικανικές χώρες.
 
Για όσους παρακολουθούμε την πορεία της χώρας, όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Όταν το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis, πρόσφερε το στικάκι με καταθέσεις Ελλήνων πολιτικών σε ξένες τράπεζες, αλλά ο επόπτης των εισαγγελέων διαφθοράς κ. Αγγελής αρνήθηκε να το παραλάβει, οι Αμερικάνοι δήλωσαν απηυδισμένοι: «Είστε σαν την Ουγκάντα».  
 
Διαβάστε επίσης: Τι κρύβεται πίσω από τη συρρίκνωση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα