Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Για ένα περίεργο λόγο, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μειονοτική εκπαίδευση, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θράκη, «θάφτηκαν». Ουδείς εκ των παρισταμένων δημοσιογράφων δεν μπήκε στον κόπο να τις αναπαραγάγει αν και αφορούν ένα μείζον εθνικό ζήτημα στην πολυσυζητημένη συνέντευξη στην οποία, όπως αποκαλύφθηκε, έπρεπε να έχουν δοθεί προηγουμένως γραπτώς ή ερωτήσεις για να γίνει η επιλογή τους.
Οι θέσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ξάνθη δεν συνάδουν με κάποιο προγραμματικό πλαίσιο της συντηρητικής παράταξης αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις θέσεις που εκφράζουν διαχρονικά όλα τα στελέχη, βουλευτές, πρώην υπουργοί και παράγοντες του συντηρητικού χώρου κεντρικά και στη Θράκη, ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση.
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ότι είναι υπέρ μια δίγλωσσης εκπαίδευσης που ξεκινά από το νηπιαγωγείο, υπέρ της χρήσης των Τουρκικών ως ξένης γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χαρακτηρίζοντάς την ως μητρική και παραλείποντας οποιοδήποτε άλλο γλωσσικό ιδίωμα, ότι είναι υπέρ της διατήρησης της ποσόστωσης για την εισαγωγή των μαθητών της μειονότητας στα Πανεπιστήμια ενώ αναγνώρισε της δυνατότητά τους να σπουδάζουν αν θέλουν και στην Τουρκία, μετά το σχολείο ενώ έκανε και μια ατυχή εξαγγελία για δημιουργία «μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω Πρωθυπουργώ» Για του λόγου το αληθές ένα απόσπασμα από την απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΝΔ: «…Άρα, στην ουσία, η δίγλωσση παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Και νομίζω ότι υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατά το πόσο, παραδείγματος χάρη στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η Τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία επιλέγουν τελικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, όπως ολοένα και περισσότερα ή αρκετά εν πάση περιπτώσει το κάνουν, να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους…»
Αν οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει από ένα αριστερό πολιτικό, η επικαιρότητα θα είχε επισκιαστεί από επιθέσεις για «μειοδοσία», «παράδοση των ιερών και των όσιων στην Τουρκία», «προσκυνημένους» κλπ. Άρα, και μόνο για το γεγονός ότι οι εξαγγελίες συγκρούονται με το αφήγημα της ΝΔ και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης συντηρητικοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιλά για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, κάτι που είναι «αιτία πολέμου» για οποιονδήποτε συντηρητικό. Γνωρίζει για παράδειγμα ότι οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της ΝΔ εδώ και 1,5 χρόνο όχι απλώς βρίσκονται σε λυσσαλέα μάχη με την κυβέρνηση εξαιτίας του πιλοτικού προγράμματος για την είσοδο τουρκόγλωσσων εκπαιδευτικών σε 5 νηπιαγωγεία της Θράκης και έχουν φτάσει στο σημείο να τους αποβάλλουν με τη βία καθημερινά από τα σχολεία ;
Η αποσιώπηση των δηλώσεων φαίνεται να εντάσσεται στη γνωστή τακτική της ΝΔ και του Προέδρου της να μεταχειρίζονται διαφορετική γλώσσα για κάθε ακροατήριο, όπως συνέβη και με το Μακεδονικό. Οι θέσεις για τη μειονοτική εκπαίδευση δεν προκύπτουν από πολιτική συνέπεια αλλά «φωνάζει» ότι αποτελούν με προεκλογική διατύπωση που ηχεί ευχάριστα στο Τουρκικό Προξενείο με στόχο τη μαζική μετακίνηση της μειονοτικής ψήφου προς τη ΝΔ. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό καθώς λίγους μήνες πριν, ο κατά τα άλλα ακροδεξιός Άδωνις Γεωργιάδης, και πάλι στην Ξάνθη, αποπειράθηκε να μιλήσει για «εκλογή μουφτήδων», πριν απειληθεί με λιντσάρισμα από το κοινό της ΝΔ που παρακολουθούσε. Ας μην διαφεύγει από κανένα ότι στις πολυσυζητημένες ευρωεκλογές του 2014, όταν ο εκλογικός χάρτης στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης ήταν «γκρι» εξαιτίας του αυτόνομου (εθνικιστικού) μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, οι μειονοτικοί ψήφοι κινήθηκαν ταυτόχρονα και μαζικά στους συνδυασμούς της ΝΔ για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Δεν παραβλέπει κανείς ότι στην οικογένεια Μητσοτάκη πιστώνεται ένα θετικό αποτύπωμα στις πολιτικές για τη μειονότητα στη Θράκη, όμως η σημερινή ΝΔ απέχει έτη φωτός από εκείνες τις εποχές. Αρα η συγχρονισμένη αποσιώπηση των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν ακολουθούν κάποιο πολιτικό αφήγημα αλλά συνιστούν μια ευκαιριακή προσέγγιση των μειονοτικών ψήφων. Μακάρι να τις πιστεύει ο αρχηγός της ΝΔ αλλά τι έχουν να σχολιάσουν, σε αυτή την περίπτωση, οι αμέτρητοι «πατριώτες» της Ν.Δ.;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >