«Οι Έλληνες Φίλοι μας» είναι ο τίτλος άρθρου της Jerusalem Post, στο οποίο αναφέρεται ότι «η τραγωδία στο Καρμέλ επέτρεψε στην Αθήνα να αποδείξει ότι οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται». Μάλιστα, επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο Netanyahu εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα που αντέδρασε η Ελλάδα στην έκκληση για βοήθεια και δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι ήξερε «ότι οι Έλληνες ήταν οι φίλοι μας, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο καλοί φίλοι ήταν».

Ads

Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:

Οι πρώτες αφίξεις ήταν τα κίτρινα αεροπλάνα, που μοιάζουν με παιχνίδια και εστάλησαν από την Ελλάδα. Πέταξαν χαμηλά πάνω από τη Μεσόγειο, μαζεύοντας θαλασσινό νερό. Κατόπιν κίνησαν προς το εσωτερικό, χύνοντας το νερό πάνω στις φλόγες.

Ο Netanyahu τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για να τον ευχαριστήσει προσωπικά. Αυτά τα αεροπλάνα – που επισκιάστηκαν αργότερα από το ρωσικό Ilyushin και αμερικανικό Supertanker Boeing – αποδείχτηκαν πάρα πολύ χρήσιμα, επειδή στο χρόνο που παίρνει για να γεμίσει το κήτος των ογκωδών αεροσκαφών, αυτά μπορούν να κάνουν πολλαπλές εξορμήσεις κατά του μετώπου της φωτιάς.

Ads

Η τραγωδία επέτρεψε στους Έλληνες να αποδείξουν ότι η φιλία δοκιμάζεται σε περιόδους ανάγκης. Και πράγματι το απέδειξαν. Η φιλία που καλλιεργήθηκε σε ανώτατο επίπεδο κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, ξεκίνησε με την αλλαγή της στάσης του Παπανδρέου σε σύγκριση με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Αντανακλά επίσης μια στενή προσωπική φιλία που άρχισε χαλαρά, κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο πρωθυπουργών σε εστιατόριο της Μόσχας, τον Φεβρουάριο.

Ο Παπανδρέου συνάντησε τον Netanyahu όταν η οικονομική κρίση που ακόμα περνάει η χώρα του, βρισκόταν στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Η Ελλάδα ήταν το κακό παιδί της Ευρώπης. Έπρεπε να επανακτήσει το γόητρό του, και έπρεπε να το κάνει γρήγορα. Και στον κόσμο της διεθνούς πολιτικής, τίποτα δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα, από το να αναμιχθεί κανείς στις Ισραηλινό-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, -προωθώντας τις, ξεκινώντας τις ή ξαναξεκινώντας τις- βάζοντας Εβραίους και Άραβες να μιλήσουν για την ειρήνη. Και ο κόσμος θα χειροκροτήσει.

Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ έχουν πολλά περισσότερα στο μυαλό τους από την αμυντική συνεργασία

Η Αθήνα θα επιθυμούσε να δει τους εμπορικούς δεσμούς να αναπτύσσονται τόσο σε ιδιωτικό όσο και εθνικό επίπεδο και εξετάζει με προσοχή τα επιτεύγματα του Ισραήλ στην υψηλή τεχνολογία, τη γεωργία και στον τομέα της αφαλάτωσης (ένα καυτό θέμα στην ημερήσια ατζέντα μιας χώρας που δοκιμάζεται επίσης από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου).

Και ενώ οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες εμφανίζονται προσεκτικοί στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, η χώρα θα χαιρέτιζε μια ροή ξένου κεφαλαίου – συμπεριλαμβανομένων των Shekel – τόσο στην τουριστική της βιομηχανία, όσο και σε άλλους τομείς