Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την εκλογή των ηγετικών οργάνων από την Κεντρική Επιτροπή. Ταυτοχρόνως, φαίνεται να ολοκληρώνεται μια μακρά πορεία ενδοσκόπησης και εσωκομματικών ανακατατάξεων.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται κυρίαρχος: πιστώθηκε προσωπικά τη συρροή νέων μελών για την εκλογή προέδρου, στην οποία προσέδωσε και αντικυβερνητικό χαρακτήρα, περιέστειλε αλλά δεν κατέπνιξε την εσωτερική αντιπολίτευση, είδε τις προτάσεις του να περνούν, σχεδόν όλες, και τέλος, περιόρισε την ορμή των προεδρικών για εκτόπιση των ετερόδοξων.

Η πρότασή του και η άνετη εκλογή της Ράνιας Σβίγγου για τη θέση της γραμματέως, έφερε σφραγίδα τσιπρικής τακτικής σύνθεσης. Η Σβίγγου είναι νέα σε ηλικία, χονδρικά της γενιάς του Νάσου Ηλιόπουλου και του Δ. Τζανακόπουλου, προέρχεται από τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι από τα αριστερόστροφα «παιδιά» που αναδείχθηκαν στελεχικά στη νεολαία. Εκφράζεται μέσω της Ομπρέλας, είναι γενικά μετριοπαθής, διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με όλους και είναι αποδεκτή από όλους. Με αυτό περίπου το προφίλ άλλωστε, είχε επιλεγεί για εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, την περίοδο της διακυβέρνησης.

Ads

Πλάι σε έναν παντοδύναμο πρόεδρο, με την ευρεία νομιμοποίηση των 170.000 εκλογέων, κυρίως όμως με την πολιτική αίγλη και ισχύ του Αλ. Τσίπρα, η/ο γραμματέας του κόμματος συνήθως περιορίζεται σε εργασία στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρόσφατη διεύρυνση εντούτοις θα απαιτήσει πολλή δουλειά και από τη νέα γραμματέα, σε έκταση και σε βάθος.

Πρώτον και κύριο, θα πρέπει να ενταχθούν οργανικά και να αφομοιωθούν δημιουργικά τα περισσότερα από 100.000 νέα μέλη που έσπευσαν να γραφτούν για να ψηφίσουν Τσίπρα, και όχι γενικώς και αφηρημένα ΣΥΡΙΖΑ. Τιτάνιο έργο, το οποίο μάλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Στην καλύτερη περίπτωση, το κόμμα δια της νέας ηγεσίας, θα προσπαθήσει να κρατήσει ζεστό το εκλογικό-πολιτικό φρόνημα των νεοεισελθόντων, βάζοντας τους να λειτουργήσουν σαν άτυποι πολλαπλασιαστές του ΣΥΡΙΖΑ εντός της κοινωνίας, και βεβαίως σαν εκλογικούς πολλαπλασιαστές. Ηδη και αυτό το έργο όπως περιγράφεται, είναι μεγάλο και δύσκολο, καθώς επιπλέον έως το θερμό πολιτικά φθινόπωρο παρεμβάλλεται  το παραλυτικό καλοκαίρι.

Ενα άλλο αναγκαίο μα δυσκατόρθωτο έργο που απαιτείται από τη νέα ηγεσία, είναι η ομαλή συνύπαρξη-συνεργασία τάσεων και ομάδων, ενόψει εντεινόμενου πολιτικού ανταγωνισμού, δηλαδή εκλογικών μαχών για την εξουσία.

Αυτό το έργο σίγουρα ξεπερνά τις δυνάμεις της γραμματέως Ράνιας Σβίγγου, στο βαθμό που η γραμματέας είναι ή πρέπει να είναι το κατεξοχήν ενωτικό πρόσωπο, το πρόσωπο που αμβλύνει αντιθέσεις, συμπλησιάζει και συνθέτει. Αυτό έργο σύνθεσης πέφτει στους ώμους πρωτίστως του προέδρου, ο οποίος ήδη με διάφορες μανούβρες επιχειρεί να συγκροτήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» και όχι των τάσεων.

Δεν είναι εύκολη η ισορροπία. Και τούτο διότι οι ομαδώσεις δεν έχουν αμιγή πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά συχνά έχουν προσωπικά χαρακτηριστικά, που συχνότατα υπερβαίνουν ακόμη και κοινές καταγωγές και ανθρωπολογίες ― εξ ου και η φαινομενική, τυπική ανομοιογένεια στο εσωτερικό διαφόρων ομάδων.

Προσωπικές ατζέντες, φιλοδοξίες και σχέδια καριέρας, διαμάχες για τις βουλευτικές έδρες, φιλικά ή συγγενικά μικροδίκτυα, συχνά επικαθορίζουν τις κομματικές συμπεριφορές και συστοιχήσεις, όπως συμβαίνει πάντα στα κόμματα. Εξ ου και ο αποφασιστικός ρόλος που παίζει ο ηγέτης για να ελεγχθούν οι φυγοκεντρήσεις και να στοιχηθούν όλοι ενώπιον του κοινού στόχου, που διακηρυγμένα είναι η εκλογική νίκη και η εξουσία: αυτό είναι και το αποκλειστικό σχεδόν έργο της νέας ηγεσίας.