Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκαλούν την οργή, όλης της κοινωνίας.

Ads

Η οργή αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι, η κυβέρνηση αποφάσισε συνειδητά, να μην ενισχύσει ουσιαστικά το εισόδημα όλων των όλων των μικρομεσαίων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

1.Μισθωτοί

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μισθωτοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας ανέρχονται σε 4.148.431 εργαζόμενους. Κανείς εξ αυτών, δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ αύξηση, μέσα στο 2022.Την ώρα που προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης, κάνουν λόγο «για τον πιο δύσκολο Χειμώνα από το 1942», οι εργαζόμενοι παραμένουν αβοήθητοι, μέσα στην κορύφωση της κρίσης.

Ads

Σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕ). Η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία, είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας, για να πληρώσουν, τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι εργαζόμενοι μόνο από το ρεύμα και δίχως να υπολογίζονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα και λοιπά είδη κατανάλωσης, χάνουν σχεδόν 1.500 ευρώ ετησίως.

Η κυβερνητική εξαγγελία, κάνει λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.5.2023, δηλαδή, δίχως αναδρομική ισχύ. Αυτό όμως σημαίνει ότι, 650.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, 8 μήνες μετά. Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά «αλλαγή καυστήρα» και άλλα απίθανα, που επιβαρύνουν το πορτοφόλι των εργαζομένων, καθυστερεί την έστω και πενιχρή αύξηση του εισοδήματος τους. Στο δημόσιο τομέα, η κατάσταση είναι τραγελαφική.

Ο κ. Μητσοτάκης, είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της ιστορίας, που κρατά τον εισαγωγικό μισθό των νεοδιόριστων, δημοσίων υπαλλήλων, κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και εξαγγέλλει την αύξηση του, σε χρόνο που υπερβαίνει το συνταγματικό πέρας της κυβερνητικής θητείας(1.1.2024).Επειδή ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλεται επί 14(831 ευρώ ανά μήνα) ενώ στον δημόσιο τομέα καταβάλλεται επί 12(785 ευρώ ανά μήνα), προκύπτει για πρώτη φορά, οι νέοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, να «απολαμβάνουν» τους πλέον χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη(αν συνυπολογίσουμε και την αγοραστική τους δύναμη).

Οι αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών και των στρατιωτικών(μόλις 103 εκατομμύρια), σε συνδυασμό με την κατάργηση  της ειδικής εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων(επιπλέον 50 εκατομμύρια), είναι πραγματικά «σταγόνα στον ωκεανό» για χιλιάδες υπαλλήλους, που βιώνουν μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση.

2.Συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι, άλλα πράγματα περίμεναν να ακούσουν και άλλα άκουσαν από τον Πρωθυπουργό, στην ΔΕΘ. «Διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν λόγο για πολιτική λύση, με το θέμα των αναδρομικών, για όσους δεν έκαναν αγωγές για τις αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και δώρα, μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Επίσης, ο φιλοκυβερνητικός τύπος, μιλούσε για αυξήσεις στις συντάξεις, από τον Δεκέμβρη του 2022(οπότε και προκαταβάλλονται, οι συντάξεις του Γενάρη) για 13η σύνταξη κλπ. Αντί αυτών, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις πέριξ του 6%, για μόλις 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, από τα 2,5 εκατομμύρια συνολικά, που μάλιστα θα χορηγηθούν την άνοιξη του 2023, δηλαδή με 7 μήνες καθυστέρηση.

Αντίθετα, ο εμπαιγμός συνεχίστηκε με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά μόλις το 35% των συνταξιούχων (στους οποίους και  επιβάλλεται).Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών, θα δει πενιχρές αυξήσεις,  της τάξεως των 1,8-11 ευρώ ανά μήνα(για παράδειγμα συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ, 8.000 από συντάξεις και 7.000 από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 66 ευρώ!).

Και οι αυξήσεις όμως στις συντάξεις από το 2023, θα είναι πενιχρές, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων, διατηρεί την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που λειτουργεί ως «κόφτης» στην αύξηση των συντάξεων. Αν η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει το εισόδημα των συνταξιούχων, θα καταργούσε την προσωπική διαφορά και θα χορηγούσε οριζόντιες αυξήσεις, σε όλους τους συνταξιούχους, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το επίδομα των 250 ευρώ(επιταγή ακρίβειας) που θα δοθεί σε όσους συνταξιούχους έχουν εισόδημα από συντάξεις, μέχρι 800 ευρώ, γεννά αδικίες και δεν επαρκεί, για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος, που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι της χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι αυξήσεις(+6%) στις συντάξεις από το 2023, ήταν ήδη προγραμματισμένες και νομοθετημένες από το 2017(από την προηγούμενη κυβέρνηση) και θα λάμβαναν χώρα ακόμα και αν δεν υπήρχε πανδημία, πόλεμος και ενεργειακή κρίση. Η αύξηση του 6% είναι επιπλέον πενιχρή, καθώς ο πληθωρισμός για το 2022, φαίνεται ότι θα κλείσει κοντά στο 11%, γεγονός που σημαίνει ότι, οι συνταξιούχοι θα έχουν και πάλι μείωση εισοδήματος και το 2023.

3.Μικρομεσαίοι – αγρότες

Και οι μη μισθωτοί της χώρας, έχουν κάθε λόγο να είναι οργισμένοι, με τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ οι διαρροές μιλούσαν, για μείωση στο 50% ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για νέα ρύθμιση οφειλών και για παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία, η κυβέρνηση επέδειξε, μια απίστευτη αφωνία.

Οι ενισχύσεις στους αγρότες είναι ελάχιστες και όλα δείχνουν ότι, η αντίληψη περί «ανοσίας της αγέλης» και μέσα στην ενεργειακή κρίση(όπως συνέβη στην πανδημία), παραμένει το «Ευαγγέλιο» της κυβέρνησης. Το ¼ των επιχειρήσεων απειλείται με λουκέτο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά αυτό μάλλον αποτελεί επιδίωξη(!) των αρμοδίων, που δεν κάνουν τίποτα, για να αποτρέψουν αυτήν την προοπτική.

Επιπλέον το 2023, ο «νόμος Βρούτση» προβλέπει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για 1,1 εκατομμύριο μη μισθωτούς και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αλλαγή σχεδίων από την κυβέρνηση. Το νέο «χαράτσι» είναι προ των πυλών.

Συμπερασματικά η ΔΕΘ είναι το «κύκνειο άσμα» μια κυβέρνησης, που είναι σε πανικό και αδυνατεί (ή δεν θέλει) να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Ο κ.Μητσοτάκης είναι ένας «όμηρος» Πρωθυπουργός. Είναι όμηρος της αισχροκέρδειας, των μεγάλων συμφερόντων, όμηρος της ιδεοληψίας, όμηρος της έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής ενσυναίσθησης.

Και για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

* O Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος