«Η παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους διχάζει τους αγοραστές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα LES ECHOS υπογεγραμμένο από τον Massimο Pradi. «Το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να επιμηκύνει χρονικά την αποπληρωμή του δανείου από την Ελλάδα. Ήδη άρχισαν ‘θεωρητικές’ συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ads

«Και μόνη η επίκληση του θέματος αρκεί για να ξαναρχίσει σε όλο της το μεγαλείο η πολεμική περί του δημόσιου χρέους της Ελλάδος». Οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Κάν σύμφωνα με τις οποίες «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να επιστρέψει τα χρήματα του δανείου υπό δύο όρους: να το αποφασίσουν τα κράτη της Ευρώπης και να το δικαιολογεί η κατάσταση, δηλαδή αν η οικονομία της Ελλάδος υποαποδίδει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αυτές οι δηλώσεις μολονότι ιδιαίτερα προσεκτικές πυροδότησαν την ξεκάθαρη απάντηση του Βερολίνου. ‘ Είμαστε αντίθετοι στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ’ σύμφωνα με δήλωση στην LES ECHOS εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. ‘ Αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα σήμερα γιατί η εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο ’ σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται σε αντίστοιχες δηλώσεις του Αmadeu Altafaj Tardio εκπροσώπου του Ολι Ρεν και ακολούθως αντιπαραθέτει δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τις οποίες η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. χωρίς να έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Ads

«Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής δίνει αφορμή εδώ και καιρό για συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών. Επίσης το ρίσκο να υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία από τη θεραπεία σοκ της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι πραγματικό. Χθες σύμφωνα με αθηναϊκά στατιστικά στοιχεία υπήρξε νέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο κατά 2,1% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε πέσει κατά 8,6%.

Εξάλλου στους 9 προηγούμενους μήνες το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, ήτοι –28% σε ετήσια βάση. Επιπλέον το ΙΚΑ θα πρέπει να δανειστεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2011 περισσότερο από ένα δις επιπλέον ώστε να χρηματοδοτήσει συντάξεις και άλλες επιχορηγήσεις».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους: «κάτι που σημαίνει ότι στα χρόνια που έρχονται το χρέος θα φθάσει το 167% και όχι το 150% σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου βοηθείας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. σύμφωνα με τον Jacques Cailloux επικεφαλής των οικονομολόγων της εταιρίας RBS στην Ευρώπη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι: ‘ο συναγερμός δεν έληξε ακόμη ‘. Ο δεύτερος γύρος θα παιχθεί το 2011, νέα χρονιά ύφεσης που θα είναι ‘ καθοριστική ‘ κατέληξε. Το διεθνές σχέδιο βοηθείας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2011 και εξισορρόπηση το 2012».