Αναστάτωση προκάλεσε το γεγονός οτι τα δημοφιλή Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης Facebook και Instagram έμειναν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες.

Ads

Τα ειρωνικά έως κακεντρεχή σχόλια των χρηστών στο Twitter μαζί με τα μιμήδια έδιναν και έπαιρναν. Η μετοχή δε του Facebook κατρακύλησε κατα 6 μονάδες.

Για κάποιους η κατάσταση αυτή δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της εξάρτησης της σύγχρονης κοινωνίας από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το Ίντερνετ, γενικότερα. Μια εξάρτησης που μοιάζει επικίνδυνη ειδικά αν αναφερόμαστε σε νεαρές ηλικίες.

Για άλλους το πρόβλημα είναι ότι σε μια κοινωνία, που στηρίζεται όλο και περισσότερο στις διαδικτυακές πλατφόρμες και εργαλεία,  για την καθημερινότητα της, μια παρόμοια και πιθανόν ποιο εκτεταμένη χρονικά βλάβη θα δημιουργούσε σοβαρές συνέπειες για την ομαλή λειτουργία της.

Ads

Και άν το πρόβλημα δέν μοιάζει με τα έως τώρα δεδομένα, να οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια,  το θέμα της κυβερνοασφάλειας της κοινωνίας μας απέναντι σε εσκεμμένες ενέργειες  κακόβουλων παραγόντων παραμένει επίκαιρο.

Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ποστάρισμα στο Facbook, ή τους Influencer του Instagram, ας αναρωτηθούμε τι θα γινόταν αν εν μέσω πανδημίας κατέρρεε το taxisnet, ή το emvolio.gov.gr για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πως θα εξυπηρετούταν οι πολίτες εάν μια μεγάλη τράπεζα έχανε το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της.

Τα 2 χρόνια που μεσολάβησαν απο την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με τα απανωτά λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα, ανέδειξαν την χρησιμότητα του διαδικτύου σε όλες τις εκφάνσεις του, από την παρακολούθηση ταινιών μέχρι την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. 

Η πρόσβαση και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν σαν ελλιπείς ειδικά στον Ελλαδικό χώρο. Η αγωνία για τις προκλήσεις που αναδεικνύει το μέλλον παραμένουν υπαρκτές.

Πέρα από μεγαλοστομίες και το καλοδεχούμενο πάντα χιούμορ, στόχος ας είναι η θωράκιση κάθε ευάλωτης πλευράς της κοινωνίας.