Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε όμως και η μοναδική περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μπορεί οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μια και η εφαρμογή παρακρατικών μεθόδων από την ΕΥΠ, που βρίσκεται στην άμεση εποπτεία και ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι ταυτόσημη με έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών από εκείνον που ορκίστηκε να τους διαφυλάττει, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν και αυτό που θα λέγαμε κεραυνός εν αιθρία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία «περιποιείται» δεόντως για σειρά παραβάσεων.
Το γεγονός άλλωστε ότι οι Βρυξέλλες δεν ενέκριναν την επόμενη δόση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι γνωστή από καιρό στην Ευρώπη για παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών.
Πρώτη στο ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής έκθεσης έρχεται η κορυφαία υπόθεση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Ειδικά για την Ελλάδα διαπιστώνονται αποκλίσεις από τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο ζήτημα του διορισμού των Προέδρων και των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ΕΕ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη εμπλοκής της δικαστικής εξουσίας στους διορισμούς της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, ως διέξοδο στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη.
Ασφαλώς και οι μεθοδεύσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς Novartis που οδήγησαν στην πλήρη ανατροπή του και στη μετατροπή του από σκάνδαλο σε σκευωρία, είναι υπόψη των αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεύτερο σημείο στο οποίο η έκθεση παρατηρεί παραβάσεις είναι οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλουν ετησίως οι δημόσιοι λειτουργοί.
Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δημόσιων λειτουργών.
Ασφαλώς και οι συστάσεις γίνονται στη σκιά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για αναληθή δήλωση «πόθεν έσχες» του ίδιου του πρωθυπουργού, στην οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί συγκεκριμένα ακίνητα.
Τρίτο πεδίο στο οποίο η ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει αποκλίσεις από τους κανόνες του κράτους δικαίου είναι το πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η έκθεση διαπιστώνει υστέρηση της Ελλάδας στο πεδίο αυτό και συστήνει να αυξηθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, αυτού της Novartis και η διεθνής πρωτοτυπία της μετατροπής του σε σκευωρία σε βάρος της κυβέρνησης, ασφαλώς και είναι από τα σκάνδαλα που συσκοτίστηκαν και έμειναν ατιμώρητα και τα οποία έλαβε υπόψη της η έκθεση της ΕΕ.
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο διεθνώς διαπιστωμένο, αλλά και ομολογημένο και από την ίδια την εταιρεία, η οποία πλήρωσε μάλιστα στις ΗΠΑ αδρά για τις πράξεις της να χρηματίσει δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να προωθηθούν κατά προτεραιότητα τα φαρμακευτικά προϊόντα της στη χώρα μας.
Τέταρτο πεδίο στο οποίο η ΕΕ διαπιστώνει σημαντικές παραβάσεις και προχωρεί σε σοβαρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι η ελευθερία και η πολυφωνία του τύπου.
Η βελτίωση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, όπως και της διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, η σύγκρουση συμφερόντων που διαπιστώνεται στον χώρο των ΜΜΕ, με τη διαπλοκή ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, την κρατική εξουσία και όσους συναλλάσσονται επιχειρηματικά με το κράτος ως προμηθευτές ή εργολάβοι, η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η δημόσια χρηματοδότηση που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης, ήταν από τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την έκθεση.
Εδώ είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές αρχές «φωτογραφίζουν» τη λίστα Πέτσα, τη διαπλοκή των εξουσιών και το μονοφωνικό, φιλοκυβερνητικό και προπαγανδιστικό σύστημα ενημέρωσης που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια απονενοημένη επικοινωνιακή προσπάθεια να μεταπείσει τους ευρωπαίους για τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ στη χώρα μας, να κρατούσε στα χέρια του στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο 2 ελληνικές αντικυβερνητικές εφημερίδες, έναντι των δεκάδων κυβερνητικών που κυκλοφορούν, αλλά δεν έπεισε κανένα.
Γιατί όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν ενημερώνονται πια από τις εφημερίδες, αλλά από τα δεκάδες εθνικής εμβέλειας και ελεγχόμενα απόλυτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τηλεοπτικά κανάλια.
Η 108η θέση της Ελλάδας, άλλωστε, στη λίστα της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας της διεθνούς οργάνωσης «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα», την οποία η έκθεση χρησιμοποιεί ως βιβλιογραφική πηγή, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την παραβίαση θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων στην υπόθεση της ενημέρωσης στη χώρα μας.
Η πτώση άλλωστε της χώρας σε αυτή την κατάταξη κατά 40 περίπου θέσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αναδεικνύει το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επιπλέον αυτών που διαλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή έκθεση για την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αξίζει να προστεθεί και η σοβαρή υπόθεση για την οποία η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τις ευρωπαϊκές αρχές και αφορά στις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, τα γνωστά push backs.
Πρόκειται για μια υπόθεση που προδίδει πρωτοφανή παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών αρχών που εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα που δεν σέβεται το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα.
Αν σε αυτές τις πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα παραβάσεις προστεθεί και η εκτός κανόνων δημοκρατικής νομιμότητας αστυνομοκρατία και η άσκηση ασύμμετρης και αχρείαστης βίας από μέρους της αστυνομίας σε βάρος φοιτητών, νέων και εργαζομένων στους δρόμους, συμπληρώνεται η εικόνα ενός αυταρχικού, ανελεύθερου και αστυνομικού καθεστώτος.
Η παγκόσμια πρωτοτυπία για φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα αστυνομεύει τις υποτιθέμενα ανεξάρτητες από κρατικές αρχές λειτουργίες της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης στα πανεπιστήμια, είναι το κερασάκι στην τούρτα της κακοποίησης των βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας.
Η εικόνα που έχει πάντως η Ευρώπη για τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου στη χώρα μας είναι αρκετά κοντά στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία 3 χρόνια.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, με αφορμή το σκάνδαλο της παρακολούθησης τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών, που αποτελούν κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον ευρωπαϊκό τύπο.
Η Politico, η Republica και ο Guardian, αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα του παρακράτους πίσω από τη συγκάλυψη που επιχείρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλούν για πρωτοφανές δίκτυο κατασκοπείας και παρομοιάζουν τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην Ελλάδα, όσον αφορά στους δημοκρατικούς θεσμούς, με την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Το κλίμα λοιπόν σε βάρος της Ελλάδας, όσον αφορά στην κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών από μια αυταρχική και συγκεντρωτική κυβερνητική εξουσία, ήτανε ήδη στραβό τα τελευταία 3 χρόνια.
Απλώς τώρα, με την αποκάλυψη και του σκανδάλου των υποκλοπών, τόφαγε κι ο γάιδαρος…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >