Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η σημερινή επιθετικότητα πολλών Γερμανών κατά των Ελλήνων συνδέεται με την παλιά καλή ναζιστική παράδοση. Θα ήθελαν να έχουν ακόμη και την Ακρόπολη»
Σκληρή κριτική ασκεί ο αρθρογράφος Christian Semler στο κλίμα επιθετικότητας κατά των Ελλήνων που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
Πριν από λίγους μήνες, οι Έλληνες βρίσκονταν πολύ ψηλά στην κλίμακα της εκτίμησής μας, περίπου στο ίδιο ύψος με τους Ιταλούς. Υπήρχαν ελάχιστα στερεότυπα, κι αυτά ήταν μάλλον θετικά. … Ξαφνικά όμως κατέρρευσε η ιδανική εικόνα μας για τους Έλληνες κι εκείνοι κατρακύλησαν στον πάτο της ιεραρχίας της αξιολόγησής μας. …
Πιστεύαμε ότι οι αντιλήψεις για άλλους λαούς ήταν προϊόν μιας μακράς διαδικασίας και ότι θα παρέμεναν ανθεκτικά στη συλλογική συνείδηση. Όμως, η περίπτωση των Ελλήνων μας διδάσκει σε ποια έκταση και με ποια ταχύτητα δημιουργούνται κυρίως αρνητικά στερεότυπα.
Αυτό που μόλις βιώσαμε ήταν μια εστιασμένη και πολύ επιτυχημένη δράση κατευθυνόμενη από τα ΜΜΕ, με στόχο τη δημιουργία και την εδραίωση προκαταλήψεων.
Πρώτα μια σύντομη εισαγωγή από διανοουμένους, καθοδηγούμενη από ‘ειδικούς’ όπως ο οικονομολόγος Werner Sinn, μετά ο μαζικός βομβαρδισμός από το Focus και τη Bild, τέλος οι δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα μας επιβεβαιώνουν ότι, καταδικάζοντας τους Έλληνες, βρισκόμαστε από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Η μηχανή για την παραγωγή αρνητικών στερεοτύπων τέθηκε σε λειτουργία στη Γερμανία, όταν εμφανίστηκε στον ορίζοντα το απειλητικό σενάριο, ότι δηλ. εμείς οι Γερμανοί που εργαζόμαστε και κοπιάζουμε, πρέπει να πληρώσουμε για τα χρέη άλλων. …
Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όμως η Ελλάδα είναι πιο τρωτή.
Ο φόβος έγινε ανάδοχος της προκατάληψης και η επιθετικότητα στράφηκε, ως συνήθως, κατά του πιο αδύναμου. Η προκατάληψη απαιτεί την ισοπέδωση του εχθρού. Παλαιότερα, ήταν ‘ο Ρώσος’, τώρα στην εφ. Bild είναι ‘οι χρεοκοπημένοι Έλληνες’.
‘Οι Έλληνες’ απεργούν, γιατί αυτό είναι στη φύση τους. Όπως δεν έχουν επίσης καμία διάθεση να ολοκληρώσουν έναν κανονικό εργασιακό βίο. Απόδειξη γι’ αυτό – όπως ισχυρίζεται ο Sinn στο Focus – είναι ότι οι Έλληνες μπορούν μετά από μόλις 15 χρόνια εργασίας, να λάβουν σύνταξη που ανέρχεται στο 110% του εισοδήματός τους. Ένα ξεδιάντροπο ψέμα, όπως απέδειξε ο Niels Kadritzke στην εφ. taz (1.3.2010).
Αυτή η κατάσταση των ‘Ελλήνων’ δεν προέκυψε εν μια νυκτί. Η ψυχολογική προκατάληψη κατά ενός λαού απαιτεί ένα ιστορικό υπόβαθρο, εξ’ ου και ο σχετικός τίτλος στο Focus: ‘2.000 χρόνια παρακμής’.
Επίσης, το Focus δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να επικαλεστεί ως μάρτυρα τον J.P. Fallmerayer, ρατσιστή λόγιο του 19ου αιώνα, ο οποίος έγραφε ότι ‘ούτε μια σταγόνα του αρχαίου ηρωικού αίματος δεν ρέει καθαρή στις φλέβες των σημερινών Νεοελλήνων’.
Αναθερμάνθηκε επίσης ένα ξεχασμένο στερεότυπο του 19ου αιώνα περί υποτιθέμενης χιλιετούς ιστορίας παρακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας και περί ασυμβίβαστου της δυτικής χριστιανικής κληρονομιάς με τη σκοτεινή, κατά της ελευθερίας του ατόμου στρεφόμενης αυτοκρατορίας της ορθοδοξίας. Οι Έλληνες δεν αξίζουν το ιστορικό τους παρελθόν, κάτι που εξάλλου πίστευε και ο Hitler, ο οποίος διεκήρυττε ότι οι Γερμανοί ήταν οι πραγματικοί Έλληνες. Εξ’ ου και η εφ. Bild πρότεινε επίσης την πώληση της Ακρόπολης των Αθηνών στους Γερμανούς.
Αυτό που κάνει τόσο απεχθή την παραγωγή στερεοτύπων κατά των Ελλήνων τις τελευταίες εβδομάδες και καθιστά επικίνδυνες τις συνέπειές της είναι η υπεροψία, με την οποία υλοποιείται.
Εντάσσεται σ’ ένα κλίμα που υποδαυλίζεται από την πολιτική δεξιά, όπου ελάχιστα γίνεται λόγος για αλληλεγγύη και πολύ περισσότερο για εθνική αυτο-αντίληψη.
Πηγή: www.taz.de
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >