Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Μια ματιά στον χάρτη της διασποράς, κάποιου που δεν έχει προαποφασίσει το συμπέρασμα στο οποίο επιθυμεί να καταλήξει, θέτει εν αμφιβόλω τους πυλώνες της τρέχουσας αντι-covid πολιτικής.
Αναφέρομαι, τόσο στον μανιχαιστικό διαχωρισμό σε εμβολιασμένους «που παίρνουν πίσω την ζωή τους» (Γαλάζια Ελευθερία κλπ) και στους μη-, όσο και στην αντιμετώπιση του Δ’ κύματος αποκλειστικά με την προσπάθεια επίτασης των εμβολιασμών, χωρίς δηλαδή περιορισμούς βλαπτικούς για τις τουριστικές δραστηριότητες.
Τέσσερις ζώνες
Από πλευράς συχνότητας κρουσμάτων, και δη του εβδομαδιαίου μέσου όρου ανά 100 .000 μόνιμου πληθυσμού, βλέπουμε ότι οι νομοί της χώρας θα μπορούσαν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:
Α) Υψηλής διασποράς (>34): Κυκλάδες 69 Ζάκυνθος 59 Λευκάδα 53 Δωδεκάνησα 52 Χανιά 66 Ρέθυμνο 53 Ηράκλειο 41 Χίος 34
Β) Ζώνη περί τον μέσο όρο (17 έως 30): Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Φλώρινα, Καβάλα – Αττική, Αργολίδα, Κορινθία, Εύβοια, Βοιωτία – Αχαΐα, Μεσσηνία, Λασίθι, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Λέσβος.
Γ) Μειωμένα κρούσματα ( 16-9): Λάρισα15, Καρδίτσα 12 Τρίκαλα11- Έβρος16, Πιερία13, Ημαθία12, Κιλκίς 10, Δράμα 9 – Ιωάννινα 12, Θεσπρωτία11,‘Αρτα11 – Αρκαδία 14, Λακωνία 12 – Σάμος 12, Φθιώτιδα 11, Αιτωλοακαρνανία 10, Κεφαλληνία 9
Δ) Ελάχιστα κρούσματα (<9): Ηλεία, Μαγνησία - Φωκίδα, Ευρυτανία - Σέρρες, Καστοριά, Πέλλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Ξάνθη
Ανάλυση
Η σύνθεση της πρώτης ομάδας νομών αποκλειστικά από τουριστικούς προορισμούς δεν εκπλήσσει. Μπορεί μάλιστα να αποδοθεί εν μέρει και στον θερινό υπερπληθυσμό αυτών των περιοχών. Τα στοιχεία που θα πρέπει να επισημανθούν εδώ είναι τρία:
- Εκπροσωπούνται πλέον στην άνω κατηγορία όλες οι νησιωτικές περιφέρειες.
- Οι Περιφέρειες αυτές έχουν τους καλύτερους εμβολιαστικούς δείκτες, με μικρή βραδυπορία της Κρήτης (48%) που κινείται όμως κι αυτή πολύ κοντά στον εθνικό μ.ο. (49%).
- Τέλος, θεωρείται ότι υποκρύπτεται στους τουριστικούς προορισμούς σημαντική υποκαταγραφή, δεδομένου ότι υπάρχει δυσχέρεια στο να εκτελεστεί το τεστ, τόση που οι μη έχοντες ιδιαίτερη προσωπική αγωνία νεανικοί πληθυσμοί, αμελούν να το κάνουν εγκαίρως με προφανείς επιπτώσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κέντρο βάρους του τετάρτου κύματος έχει μεταφερθεί στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες ελάχιστα προστατεύθηκαν από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τους. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι μεγαλοστομίες περί γαλάζιας ελευθερίας κλπ. λειτούργησαν ως πρόσχημα για ‘απευλευθερωμένες’’ συμπεριφορές όσον αφορούσε τους περιορισμούς συγχρωτισμού, την χρήση μάσκας κ.ο.κ. Το κακώς εννοούμενο συμφέρον της τουριστικής οικονομίας προτάχθηκε, τάχα από παρεξήγηση του επιδημιολογικού μηνύματος. Κι όμως ήταν πασίγνωστο ότι και οι εμβολιασμένοι μετέδιδαν, οπότε οι βαθμοί ελευθερίας που τους «χορηγούσε» ο εμβολιασμός ήταν πλαστοί και εξυπηρετούσαν απλώς το σχήμα με τους καλούς και τους κακούς. Όταν δεν ήταν και επίσημη κρατική επιλογή το «κάνε τα στραβά μάτια στο ξεσάλωμα».
Καθ’ ειρωνεία, οι εμβολιαστικές επιδόσεις στους δέκα νομούς με τα ελάχιστα κρούσματα είναι από τις χειρότερες, πράγμα που και πάλι διαψεύδει έμμεσα το αφήγημα που καλλιεργήθηκε, περί υποκατάστασης των περιοριστικών μέσων από τον ενθουσιώδη (στα χαρτιά) εμβολιασμό. (Ηλεία 37%, Μαγνησία 41%, Φωκίδα 37%, Ευρυτανία 34%, Σέρρες 36%, Καστοριά 48%, Πέλλα 42%, Γρεβενά 47%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 37%). Άραγε η επίγνωση του μειονεκτήματος έκανε τους κατοίκους πιο προσεκτικούς;
Τον Ιούνιο ζήσαμε την παθητική παρατήρηση (με πρόσχημα τα σελφ-τεστς) της ανεμπόδιστης μεταφοράς του ιικού φορτίου των Αθηνών στα νησιά γιατί πολύ καθυστερημένα επιβλήθηκε η αληθής απαίτηση για τεστ. Σε λίγο, από τα θερινά εκκολαπτήρια των διακοπών θα υπάρξει επανεξαγωγή του, κατά την επιστροφή σε δύο εβδομάδες στο σύνολο της χώρας, επί δικαίων και αδίκων. Ελπίζω το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την «λοιμώδη επιστροφή» κατ’ αρχάς να υφίσταται και δεύτερον να μην το έχουν εκπονήσει τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνιστούν αυτές τις ημέρες.
Όσο η ώρα της επιστροφής πλησιάζει και η στάση των αρχών παραμένει παθητική έως προσχηματική, εγείρεται η υποψία ότι η σουηδικού τύπου αντιμετώπιση του Δ κύματος θα κορυφωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες θα αυξηθούν, δεδομένου ότι τα στρώματα φορείς πρόκειται να ξανασυναντήσουν τα στρώματα των ευάλωτων. Η «σουηδική» επιλογή με τους μισούς Έλληνες ανεμβολίαστους και τις μεγάλες ηλικιακές τρύπες, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.
Επίλογος
Ακούγοντας αυτές τις ημέρες της εκτεταμένης αδικαιολόγητης οικολογικής καταστροφής και των οικονομικών ζημιών, την έμφαση να τίθεται στο ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει, ενθυμούμενος και το Μάτι. Η αντίφαση είναι ότι τα ίδια χείλη των ανθρωπιστών, αδιαφορούν για τις 13.000, γιατί «πιστεύουν» ότι αλλού οι νεκροί είναι περισσότεροι, αδιαφορούν για το σταθερά διψήφιο εκ νέου αριθμό ημερήσιων απωλειών συνεπεία των «σουηδικών» επιλογών, ενώ συχνά προδικάζουν ότι όλες οι απώλειες του Δ’ κύματος θα αποτελούν οιωνεί αυτοκτονίες, όσων θα μπορούσαν να έχουν εμβολιασθεί και να σωθούν.
Δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά ως συνήθως! Η ανθρώπινη ζωή υπερτερεί των υλικών απωλειών στις φωτιές αλλά όχι και στην πανδημία, όπου ένας λελογισμένος αριθμός απωλειών θεωρείται αποδεκτός χάριν του τουρισμού. Κι ανάποδα, η αυστηρότητα προς τους κρατικούς λειτουργούς είναι ύψιστη στην πανδημία της υποχρεωτικότητας των υγειονομικών που τους δείχνουν με το δάκτυλο και τους απειλούν με απόλυση. Αντιθέτως, ποτέ δεν έρχεται η ώρα των ευθυνών για όσους υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους επιχειρησιακή αρτιότητα και προστασία πολιτική, πολιτικάντικη κι όποιου άλλου είδους.
Υ.Γ.: τα αναφερόμενα αριθμητικά στοιχεία προέρχονται από τον ΕΟΔΥ και έχουν ηλικία τριών ημερών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >