Στην εκτίμηση ότι τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προβαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt, Gerd Höhler , σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καθυστερεί την εξόφληση των οφειλών της». Ο ίδιος αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει χρέη 10 δις ευρώ, κυρίως έναντι φαρμακοβιομηχανιών και εταιριών του κατασκευαστικού τομέα.

Ads

«Παρά την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει κρίσιμη. Το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας αποδίδει μεν τους πρώτους καρπούς, ωστόσο τα έσοδα από τη φορολογία είναι πολύ μικρότερα από τα προσδοκώμενα. Και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς».

«Τους πρώτους πέντε μήνες του 2010 η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 40% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Παπακωνσταντίνου ξεπέρασε έτσι τον όρο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που ζητούν για όλο το χρόνο μείωση του ελλείμματος της τάξης του 35,1%. Ο Υπουργός Οικονομικός δηλώνει: “Θα πετύχουμε το στόχο μας”.

Ads

Αν ωστόσο παρακολουθήσει κανείς τα πράγματα από πιο κοντά, η εικόνα είναι διαφορετική. Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται με την εξοικονόμηση της τάξης του 8,1% πάνω από το σχεδιαζόμενο 4,8%, εντούτοις, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα έσοδα από τη φορολογία παραμένουν χαμηλά. Ανέρχονται στο 8%, ενώ υπολογίζονταν σχεδόν στο 12%.

Έτσι, στα ταμεία της χώρας εισέρρευσαν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ όσα αναμενόταν, ως αποτέλεσμα της ύφεσης».

«Οι αυξήσεις στη φορολογία της βενζίνης, των τσιγάρων και του αλκοόλ δεν είχαν επίσης τα αποτελέσματα που αναμένονταν, καθώς πολύ Έλληνες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο.

Επίσης, ούτε η μάχη κατά της τεράστιας φοροδιαφυγής είχε μέχρι τώρα την αναμενόμενη επιτυχία».

«Προκειμένου να εξωραΐσει την κατάσταση των ταμείων, το Υπουργείο Οικονομικών πάγωσε πρακτικά τις επιστροφές ΦΠΑ για επιχειρήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικός διαψεύδει ότι πρόκειται για γενικό “πάγωμα” και υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ θα επιστραφεί, αφού προηγουμένως γίνουν οι αναγκαίοι φορολογικοί έλεγχοι- κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το κράτος χρωστά στο μεταξύ σε επιχειρήσεις ένα δις ευρώ».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δε χρωστά μόνο το ΦΠΑ. Η χώρα χρωστά 10 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 6 “πέφτουν στους ώμους” ελληνικών κρατικών νοσοκομείων για χρέη τους προς φαρμακοβιομηχανίες και προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού.

Σε περίπου 100 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι απαιτήσεις ελληνικών και ξένων εταιρών ΜΜΕ για τηλεοπτικές παραγωγές και διαφημιστικά σποτ του ΕΟΤ που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Και περίπου 1,6 δις χρωστά το ελληνικό κράτος σε ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες. Μερικοί από τους απλήρωτους λογαριασμούς αφορούν μάλιστα κατασκευές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», καταλήγει η ανταπόκριση.