Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Κατά την τελευταία τριετία το ζήτημα της γυναικοκτονίας έχει έρθει στον δημόσιο διάλογο μετ’ επιτάσεως και δικαιολογημένα. Το 2021 έχουν καταμετρηθεί στην Ελλάδα 18 δολοφονίες γυναικών από άνδρες, σύζυγο, ερωτικό σύντροφο ή υιό. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με τον αριθμό ανθρωποκτονιών γυναικών που διαπράττονται κατ’ έτος στη χώρα μας.
Στην κοινή γνώμη πυκνώνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αυτοτελούς καθιέρωσης στον Ποινικό μας Κώδικα της γυναικοκτονίας ως επιβαρυντικής μορφής ανθρωποκτονίας με δόλο.
Η παρούσα ανάλυση εξετάζει τα όρια της ποινικής διαχείρισης του φαινομένου και το ζήτημα της αυστηροποίησης των ποινών που συνεπάγεται, από δικαιοπολιτική σκοπιά.
Παράλληλα, τονίζεται η αναγκαιότητα λήψης συντονισμένων και σοβαρών μέτρων προστασίας από την Πολιτεία υπέρ των θυμάτων της έμφυλης βίας, όπως αρμόζει σε κοινωνικό κράτος δικαίου, καθώς και μια δέσμη ειδικών μέτρων και δράσεων, με σταθερές δομές στήριξής τους.
* Ανάλυση του Κώστα Σταμάτη, Καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
Πηγή: enainstitute.org
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >