Αφού έλαβε την μεγάλη απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να μοιράσει τα περιουσιακά στοιχεία της αφγανικής κεντρικής τράπεζας – τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης – μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και κάποιων απροσδιόριστων προσπαθειών «προς όφελος του αφγανικού λαού».

Ads

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερο θάνατο και καταστροφή στο Αφγανιστάν από ό,τι προκάλεσε ο 20ετής πόλεμος που τερμάτισε.

Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση συζητά για το πώς θα είναι το μέλλον των οικονομικών σχέσεων με ένα Αφγανιστάν που θα ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν αρχικά παγώσει όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο, είναι απαραίτητα για τη ρευστότητα και τη λειτουργικότητα της οικονομίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία στην κεντρική τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς οικονομολόγους που βοήθησαν στον σχεδιασμό της και εξακολουθούν να βοηθούν στη λειτουργία της, εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη από τους Ταλιμπάν, κι έτσι ο αφγανικός λαός θα εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για το άμεσο μέλλον. Ήδη, αναφορές λένε ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την κατακόρυφη πτώση των συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζει ο αφγανικός λαός.

Ads

Το πρόβλημα είναι βασικά οικονομικό: Η κατάσχεση των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας έχει οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα σε αδιέξοδο. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την πρόσβαση στα χρήματα που βρίσκονται στις τράπεζες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς μισθό. Οι εισαγωγείς δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να καλύψουν τις εισαγωγές. Οι εξαγωγείς, ομοίως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να διατηρήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Το νόμισμα, το αφγάνι, έχει καταρρεύσει όσον αφορά την αξία του, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στο Αφγανιστάν να είναι πολύ πιο υψηλός από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

«Όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα που βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανήκουν στον αφγανικό λαό», δήλωσε ο Shah Mehrabi, καθηγητής οικονομικών στο Montgomery College, ο οποίος είναι μέλος του ανώτατου συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. «Η απόφαση να αποδεσμευτεί μόνο ένα μέρος των κεφαλαίων θα συνεχίσει να πλήττει τα εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και οικογένειες του Αφγανιστάν που υποφέρουν από μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

Ο Mehrabi δήλωσε ότι παρά τις αναφορές στον Τύπο ότι τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας θα αποσταλούν σε ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας, ελπίζει ότι θα αποδεσμευτούν στην τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να περιλαμβάνει δύο αμερικανικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα καταπιστευματικό ταμείο που θα ωφελήσει τον αφγανικό λαό με διάφορους τρόπους.

Τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων τσακώνονταν για τη διατύπωση των επιστολών και οι γερουσιαστές αντιδρούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ευθύνη της Αμερικής για την κρίση, η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εκφυλίστηκε ταχύτατα. Πολλές διεθνείς οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες αυτές έχουν ωθήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια Αφγανούς στα πρόθυρα της πείνας. Για να επιβιώσουν, οι άνθρωποι καίνε τα έπιπλα και άλλα υπάρχοντά τους για να ζεσταθούν ή τα πουλάνε για τρόφιμα.
Ενώ τα 20 χρόνια πολέμου, μια πολύ μακρά ξηρασία και ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την κρίση, η άμεση αιτία των δεινών του αφγανικού λαού είναι η κατάσχεση των αφγανικών περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε 308 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και εφάρμοσε πολιτικές για τον εξορθολογισμό της παροχής αυτής της βοήθειας, αυτή η κατάσχεση δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν δικαιωματικά στον αφγανικό λαό – ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή υπό τη σκληρή κυριαρχία των Ταλιμπάν – δεν του έχει αφήσει καμία διέξοδο προς την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, ικανής να εισάγει τα τρόφιμα και τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση στο αφιλόξενο τοπίο της χώρας.

*Με πληροφορίες από The Intercept