Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν την εντύπωση πως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. διαχειρίστηκε σωστά, μέχρι τώρα, την «κορωνοϊακή» πανδημία. Πολλοί απ’ αυτούς, ωστόσο, επίσης έχουν την εντύπωση πως η παγκόσμια αυτή κρίση «γίνεται» επειδή πρέπει να χάσει τη θέση του Προέδρου των Η.Π.Α. ο κ. Donald Trump..

Ads

Άραγε, αντίφαση..; Καθόλου! Μπορεί να φαίνεται πως στην Ελλάδα ακολουθήσαμε μια επιτυχημένη «φιλοσοφία» στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά όσο περνάει ο καιρός, η πραγματικότητα είναι ολοένα και πιο..«σκληρή»!

Η πραγματικότητα, λοιπόν, αυτή χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, έλλειψη σχεδιασμού, επικοινωνιακά «κολπάκια» και μια, δήθεν, «συναισθηματική» ρητορική, που θέλει- όταν..«μεγαλώσει»..- να γίνει «φιλελεύθερη».

Αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν είχε την..«τύχη» να βρίσκεται εν μέσω μιας ευνοϊκής, πανταχόθεν, συγκυρίας για την ίδια- αλλά όχι για τη χώρα..-, ίσως να είχαμε ραγδαίες εξελίξεις ήδη..

Ads

Ωστόσο, θα αναφερθούμε μόνο στο επικοινωνιακό μέρος της διαχείρισης μιας κρίσεως πρωτόγνωρης, τόσο εκ φύσεως όσο και λόγω των πολλών και σύνθετων συνεπειών που έχει για τις χώρες της Δύσης.

Ήταν δεδομένο πως μια τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που βιώσαμε και βιώνουμε, θα χρειαζόταν την «κινητοποίηση» συγκεκριμένων ψυχολογικών «αντανακλαστικών» εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου. Έτσι, η Κυβέρνηση- ενώ μέχρι και τις αρχές του Φεβρουαρίου δήλωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως βέβαια δήλωνε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας..-, αποφάσισε να μετέλθει μεθόδους «κοινωνικού αυτοματισμού», βασιζόμενη επάνω στην δικαιολογημένη αίσθηση ανασφάλειας που διακατείχε τους Έλληνες. 

Παράλληλα, με μια «μαξιμαλιστική» ρητορική και αντίστοιχα επικοινωνιακά μηνύματα, πέτυχε να δημιουργήσει μια «εικόνα» απολύτου καταστροφής, εάν οι πολίτες δεν πειθαρχούσαν με τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας. Μα καλά, θα πείτε, καλά δεν έκανε η Κυβέρνηση, εφόσον δεν έχουμε τον αριθμό των θυμάτων που, για παράδειγμα, «θρήνησε» η Ιταλία..;

Καταρχάς, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να φθάσουμε σε τέτοιο αριθμό θυμάτων. Ακόμα και οι εκτιμήσεις του κ. Τσιόδρα- μαξιμαλιστικές κι αυτές..-, δεν αναφέρθηκαν σ’ «εκατόμβη» αλλά σε, όντως, πολλά θύματα, μ’ έναν όμως τρόπο υπολογισμού παντελώς αυθαίρετο και, σίγουρα, πολιτικώς «βολικό».

Κατά δεύτερον, από τη στιγμή που άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί, η Κυβέρνηση «έπεσε», μοιραία, σε αντιφάσεις, προχειρότητες και σφάλματα που ελπίζουμε να μην αποβούν «ολέθρια». Κοινώς, για να προασπίσει την επικοινωνιακή «εικόνα» που η ίδια δημιούργησε για τη χώρα, τώρα είναι «υποχρεωμένη» να παρουσιάζει μια, επίσης, «φαντασιακή» εικόνα του..μεσογειακού «παραδείσου» χωρίς πανδημία. Επικοινωνιακώς, αυτό λέγεται «μπάχαλο»..

Επιπρόσθετα, τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και μετά «Μένουμε Ασφαλείς» μοιράστηκαν χωρίς ορθολογικά κριτήρια, χωρίς καν διαδικασία και κατά το δοκούν, φυσικά. «Λογικό», καθώς κανείς εχέφρων άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική επικοινωνία δεν θα «πόνταρε» σε μια καμπάνια που, εκ των πραγμάτων, ξεκίνησε λανθασμένα και εξελίχθηκε σε…«παρωδία»!

Τέλος, η κορυφαία, ίσως, επικοινωνιακή “εξαπάτηση” από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν η υιοθέτηση της λογικής «Όλοι μαζί μπορούμε», με ότι αυτό συνεπάγεται. Πέρα από την προφανή αφέλεια μιας τέτοιας λογικής, ο κοινωνικός “αντίκτυπος” ήταν τέτοιος που, αναπόφευκτα, οδήγησε σε πρακτικές που δεν συνάδουν με μια “φιλελεύθερη, αστική δημοκρατία”. Κι αν υποστηρίξει κανείς πως το ίδιο συνέβη παντού- αορίστως..-, θα πρέπει να του επισημάνουμε πως, προφανώς, δεν έχει..”μυρωδιά” από διεθνή ειδησεογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνέπειες της κάκιστης, κατά την άποψή μου, επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν θα φανούν τώρα αλλά σε μερικούς μήνες. Τότε, δηλαδή, που θα «καταρρεύσει», σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, όλο αυτό το..«παραμύθι» που σερβιρίστηκε ως «gourmet πιάτο» σ’ ένα αγχωμένο και προβληματισμένο σύνολο από μια ομάδα ανθρώπων που, σίγουρα, ξέρουν- αν μη τι άλλο- να χρησιμοποιούν επαρκώς τους ενεστωτικούς χρόνους και το..power point..

*Ο Γιώργος Ηλιόπουλος είναι επικοινωνιολόγος/δημοσιογράφος (arcadia 93.8 fm και arcadia938.gr), απόφοιτος του τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών