Βασική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη εδώ και μια τετραετία είναι η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και ειδικά η υπονόμευση των πανεπιστημιακών σπουδών. Ιδιαίτερη «προσοχή» δόθηκε από τη ΝΔ στη διάλυση των νέων πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω συμπράξεων Τμημάτων παλαιότερων πανεπιστημίων και Τμημάτων που προέρχονταν από τα πρώην ΤΕΙ. Υπενθυμίζουμε ότι και τα ΤΕΙ ήταν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ήδη από το 2007. 

Ads

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που ιδρύθηκε το 2005, συνενώθηκε το 2019 με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η συνένωση αυτή προσέφερε μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης και, γενικά, της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Οι δύο πανεπιστημιουπόλεις του ΔΙΠΑΕ κοντά στη Θεσσαλονίκη –αυτές της Σίνδου και της Θέρμης– είναι ιδιόκτητες, ευρύχωρες και έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Η γειτνίαση του ΔΙΠΑΕ με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη Σίνδο, αλλά και με την υπό κατασκευή Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέρμη, επιτρέπουν πιο άμεσες συνέργειες ερευνητικού και παραγωγικού χαρακτήρα.  

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018-2019 δρομολόγησε τη δημιουργία νέων Τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ και τη λειτουργία εννέα διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Σίνδο και τη Θέρμη. Αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, η ΝΔ κατήργησε τα υπό λειτουργία διετή προγράμματα στη Σίνδο και τη Θέρμη, που θα προσέλκυαν εκατοντάδες σπουδαστές. Στη συνέχεια, ακύρωσε την ίδρυση όλων των νέων τμημάτων του ΔΙΠΑΕ. Οι εγκαταστάσεις παρέμειναν χωρίς συντήρηση, η εκπαιδευτική διαδικασία ήταν μαρτύριο για φοιτητές και προσωπικό, καθώς τα κτίρια ήταν χωρίς θέρμανση, ενώ συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των μόνιμων καθηγητών. Η διορισμένη από την υπουργό Παιδείας διοίκηση του ΔΙΠΑΕ δεν έκανε προσπάθειες για να ενισχυθεί η λειτουργία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να ξαναπιάσει το νήμα της ανάπτυξης του ΔΙΠΑΕ εκεί που έμεινε τον Ιούνιο του 2019. Η επιλογή αυτή ξέρουμε ότι θα έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα όχι μόνο για την κοινωνία και την οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά συνολικά για την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Το ΔΙΠΑΕ παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου σε τομείς αιχμής που η χώρα μας έχει ανάγκη. Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και η αύξηση της χρηματοδότησης στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων σε βάθος τετραετίας, ο διπλασιασμός του αριθμού των καθηγητών στα Πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά. Οι πολιτικές αυτές θα δώσουν μια εντελώς άλλη προοπτική για το ΔΙΠΑΕ: θα ενισχυθεί ο φοιτητικός πληθυσμός του, θα καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές, θα υπάρξει η δυνατότητα επενδύσεων στις υποδομές του. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΙΠΑΕ θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την επανίδρυση των διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης, την εμπέδωση της ερευνητικής της δραστηριότητας, την περαιτέρω ακαδημαϊκή ανάπτυξή του. 

Ads

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία νέων ιδιόκτητων εστιών στη Σίνδο, ώστε να μειωθούν όσο γίνεται οι μετακινήσεις εκείνων των φοιτητριών και φοιτητών που σήμερα αναγκάζονται να νοικιάζουν στη Θεσσαλονίκη. Το ΔΙΠΑΕ μαζί με τα δύο ιστορικά πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μπορούν να συνδιαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό «οικοσύστημα», όπου η ανάπτυξή τους δεν θα έχει ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Το όφελος θα είναι τεράστιο για όλους μας και ειδικά για τους νέους ανθρώπους.    

*Η Δώρα Αυγέρη είναι δημοσιογράφος-βουλευτής και εν νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης