Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα παρουσιάζουν μία εντελώς στρεβλη εικόνα για το μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη το Σάββατο 23/01/2016, κατά την διάρκεια του Hellas Filmbox Berlin, του 1ου Ελληνικού Φεστιβαλ Κινηματογράφου στη Γερμανία.

Ads

Τα δημοσιεύματα αυτά, σε καμία περίπτωση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Ούτε υπηρξαν αποδοκιμασίες σκηνοθετών ούτε αποδοκιμασίες παρευρισκομένων, όπως ψευδως μεταφέρουν.

Ένα συγκεκριμένο άτομο (που δεν είναι σκηνοθέτης), καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, μετά από πολύωρη δημόσια συζήτηση, εξέρχονταν της αίθουσας, του επιτέθηκε φραστικά. Αυτό ήταν όλο. Ωστόσο, πήρε διαστάσεις που δεν τιμούν κανέναν και κυρίως, δεν εκφράζουν το Hellas Filmbox Berlin.

Ο υπουργός Εξωτερικών τίμησε με την παρουσία του το φεστιβάλ, ήταν καλεσμένος του Φεστιβάλ, και είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με την δημοσιογράφο Ulrike Herrmann. Δημόσια και με ερωταπαντήσεις και με το κοινό.

Ads

Σε αυτήν παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας στο Γερμανικό κοινό, το οποίο χειροκρότησε θερμά τον υπουργό στο τέλος της εκδήλωσης. Για πρώτη φορα, ακούστηκαν – πέραν των άλλων – και οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Αυτές για πρώτη φορά γνωστοποιήθηκαν στο γερμανικό κοινό, καθώς όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης διαστρέβλώνουν συνεχώς την αλήθεια ως προς αυτό το ζήτημα.

Για παράδειγμα, ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα έγραφε πως η Ελλάδα αρνείται να συνεργαστεί με την Frontex, τη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως έχει ζητήσει 100 πλοία και τους έχουν στείλει 15. Αυτό αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα της διαστρέβλωσης της αλήθειας που γίνεται επισταμένα από τον γερμανικό Τύπο. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, ο Υπουργός έδωσε σαφείς απαντήσεις και στη δημοσιογράφο και στο κοινό.

To Φεστιβάλ, με όχημα τις ελληνικές ταινίες και την παρουσία τόσων Ελλήνων κινηματογραφιστών που κάνουν αγώνα για να δημιουργήσουν, αποπειράται να κάνει την ελληνική φωνή αισθητή στο γερμανικό κοινό και τον γερμανικό Τύπο, πράγμα που συνεπικουρείται από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Μπορεί το Hellas Filmbox Berlin να είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός, ωστόσο τα κίνητρά μας ήταν καθαρά πολιτικά: έπρεπε και θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να δείξουμε στο Γερμανικό κοινό την αλήθεια για την Ελλάδα, καθώς τον τελευταίο χρόνο είχαμε έως και ακραία κρούσματα bullying εναντίων Ελλήνων και ελληνικών επιχειρήσεων, σε όλη τη Γερμανία, ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που είχε εν νέου διαμορφωθεί εναντίων των Ελλήνων από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης και την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο 1ο Hellas Filmbox Berlin:

– Παρουσιάτηκαν 71 ταινίες (fiction και 71 ντοκιμαντέρ) σε 4 μέρες (21-24/01)
– 42 γερμανικές πρεμιέρες
– 25 ταινίες μεταφράστηκαν στα γερμανικά και υποτιτλίστηκαν.
– 55 Έλληνες κινηματογραφιστές παραβρέθηκαν στι Φεστιβάλ.
– Σε 25 από τις 36 προβολές, έγινε Q&A ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς και το γερμανικό κοινό.
– Πάνω από 160 δημοσιεύσεις στο γερμανικό Τύπο (Zeit, Bild, Stern, Focus κλπ.)
– 10 εκπομπές σε σχέση με το Φεστιβάλ έγιναν στη Γερμανική τηλεόραση.
– Εξαιρετική ανταπόκριση του κοινού: κόπηκαν χιλιάδες εισιτήρια.

Καθώς πρόκειται για ένα συνεργατικό εγχείρημα με πολλή εθελοντική δουλειά και σαφείς στόχους, θα παρακαλούσαμε να μην χρησιμοποιείται το όνομα του Φεστιβάλ ‎για την διαστρέβλωση της αλήθειας και να μην γίνεται χρήση και προβολή ενός και μόνο μεμονωμένου περιστατικού, αποκρύπτωντας τα ουσιαστικά οφέλη που είχε και ο ελληνικός κινηματογράφος, αλλά και οι ελληνικές θέσεις, από το Hellas Filmbox Berlin – πράγμα που ήταν και ο μοναδικός στόχος μας. Ακριβώς αυτή τη προσπάθεια στήριξε και ο Νίκος Κοτζιάς με την συμμετοχή του.

Αστέρης Κούτουλας
Festival Director Hellas Filmbox Berlin»