Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Hans-Olaf Henkel, πρώην ηγέτης των Γερμανών επιχειρηματιών στην εφημερίδα «L’ECHO» τονίζει ότι η λύση στην οικονομική κρίση είναι η υιοθέτηση δύο διαφορετικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη. Το ένα θα χρησιμοποιείται στις χώρες του Βορρά και το άλλο σε αυτές του Νότου, στις οποίες κατά την άποψή του συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ads

Η παραπάνω λύση είναι αναγκαία γιατί όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Hans-Olaf Henkel «η εμπειρία που ζήσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια, έδειξε ξαφνικά ότι το οικονομικό σύστημα και οι πολιτικές προτεραιότητες διαφέρουν στην Ευρώπη. Χώρες σαν την Φιλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία ή ακόμη την Αυστρία, έχουν περίπου την ίδια οικονομική προσέγγιση σε όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτές οι χώρες μισούν τον πληθωρισμό και δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την ανατίμηση του νομίσματός τους. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε χώρες σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ως ένα βαθμό τη Γαλλία, να ακολουθούν διαφορετική πολιτική στρατηγική. Για μένα, είναι ξεκάθαρο ότι το πακέτο διάσωσης 750 δις ευρώ είναι ένα πακέτο που δημιουργήθηκε για να κρατήσει όλα αυτά τα συστήματα μαζί. Εάν τα χωρίζαμε, δεν θα χρειαζόταν πλέον».

Κατά τη γνώμη του υπάρχει πλήρης απόκλιση ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία σε βασικά θέματα σημειώνοντας τις διαφωνίες των δύο χωρών σε σχέση με το «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας. «Έζησα στη Γαλλία 11 χρόνια. Στη διαχείριση της οικονομίας, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Η Γαλλία πιστεύει πάντα σε μία μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους. Αυτό δεν ισχύει στη Γερμανία. Εισπράξαμε επίσης πολύ περίεργες παρατηρήσεις εκ μέρους της υπουργού Οικονομικών. Παραπονιόταν ότι η Γερμανία εξήγαγε υπερβολικά και ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερο ισοζύγιο ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αυτές οι δηλώσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην οικονομική κοινότητα της Γερμανίας, της Αυστρίας, των Κάτω Χωρών, της Φιλανδίας, σε ολόκληρη δηλαδή τη Βόρεια πλευρά της Ηπείρου. Εκεί βρίσκετε πραγματικά η ουσία του προβλήματος: σε αυτή η διαίρεση ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, που δεν είναι μόνο μία γεωγραφική διαίρεση αλλά και ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, που υπάρχει ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, πρόσθεσε.

Ads

«Χώρες σαν την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους. Πρέπει να την αποκτήσουν ξανά, εις βάρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν επιθυμούν τέτοια λύση, υποφέρουν από αυτό που θα ονόμαζα γερμανική πειθαρχία, την οποία δεν αγαπούν. Ας έχουμε λοιπόν ένα νόμισμα που θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της οικονομίας», όπως εξήγησε ο Hans-Olaf Henkel.

Η λύση του ευρώ-ομολόγου, δεν είναι για εκείνον αρκετή
καθώς θα οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «όλοι στην Ένωση θα είναι υπεύθυνοι για όλα και, τελικά, κανείς για τίποτα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν η λύση που προτείνει θα αποτελέσει «αυτοκτονία» για τις χώρες του Νότου, απαντά κυνικά «είναι αλήθεια.
Δεν έχω τέλεια λύση. Κανείς δεν έχει. Αλλά στη Γερμανία, έχουμε μια έκφραση που λέει: προτιμούμε ένα δύσκολο τέλος από ατελείωτες δυσκολίες.