Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Καταστρέψτε το κράτος δικαίου ή διαφορετικά θα γίνετε η επόμενη Ελλάδα», είναι το μήνυμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. υποστηρίζει ο Costas Douzinas σε σχόλιό του που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στη στήλη Comment is Free του GUARDIAN υπό τον τίτλο Greece can fight back against neoliberals.
Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθούν οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα αποδεικνύει περίτρανα τις αδυναμίες του νεοφιλελευθερισμού αλλά παράλληλα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ριζοσπαστικών πολιτικών δράσεων.
Οι νέες απαιτήσεις από το Διεθνές Ταμείο και την Ε.Ε. θα αποδεκατίσουν τον δημόσιο τομέα, θα υπονομεύσουν την εθνική υπηρεσία για την υγεία και θα επεκτείνουν τις περικοπές των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα σκληρά κατακτηθέντα εργασιακά δικαιώματα, προβλέπει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι καμία δημόσια διαβούλευση, κοινοβουλευτική ψηφοφορία ή δημοψήφισμα δεν έχει επιτρέψει αυτή την ολική καταστροφή του κοινωνικού συμβολαίου, όπως την χαρακτηρίζει.
Η οικονομική κρίση κατά τον Douzinas αποκάλυψε την βασική ανηθικότητα που κρύβεται στον νεοφιλελευθερισμό.
«Οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται αντικείμενο της πειθαρχίας των αγορών, χάνοντας τα σπίτια και τις εργασίες τους ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που είχαν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει σοσιαλισμός για τους πλουσίους και καπιταλισμός για τους φτωχούς», συμπεραίνει ο αρθρογράφος του GUARDIAN.
Το άρθρο υποδεικνύει ως βασικούς υπεύθυνους της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας την πολιτική ελίτ της χώρας που έχει καταχραστεί μεγάλο μέρος των δημόσιων πόρων για τις πολιτικές σκοπιμότητές της. Όπως σχολιάζει ο Douzinas:
«Η συλλογική ευθύνη και τιμωρία για τα αδικήματα των κυβερνώντων αυτής της χώρας είναι προβληματική από ηθικής άποψης. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ελληνικού λαού δεν έχει κερδίσει ποτέ τίποτα και τώρα αναγκάζεται να φέρει το βάρος της αποκατάστασης, ενώ παράλληλα τα δύο κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για το διογκωμένο χρέος».
Τα μέτρα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αποτελούν την τελειωτική επίθεση στο κράτος πρόνοιας της Ευρώπης εξυπηρετώντας την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ιδιωτικοποίησης, της απορύθμισης και της μεταφοράς κεφαλαίου από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι που θα μπορούσαν να διεγείρουν ξανά το κοινό αίσθημα ώστε να αντισταθεί σε αυτά τα βαθιά άδικα μέτρα. Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου θα μπορούσε να συσταθεί μία επιτροπή από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, χωρίς καμία πολιτική κατεύθυνση, ώστε να εξετάσει το γιατί διογκώθηκε το χρέος και το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα.
Επιπλέον, οι πολιτικοί θα πρέπει να απολογηθούν για τις κομματικές τους αποφάσεις και τις υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησαν.
Τέλος, ένα ευρύ πατριωτικό μέτωπο πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες θα πρέπει να αναπτυχθεί προκειμένου να υπερασπιστεί το κοινωνικό συμβόλαιο και συνεπώς να εκθέσει την έλλειψη νομιμότητας στα μέτρα λιτότητας και να ζητήσει δημοψήφισμα για την ανάμειξη του ΔΝΤ.
Ο Douzinas αναφέρει ότι οι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν πως η ελληνική κρίση είναι μέρος μίας μεγαλύτερης επίθεσης στο ευρώ.
«Τώρα όμως που τα μέτρα αντιμετώπισης αποδεικνύονται χειρότερα από την ίδια την κρίση η επιβολή τους μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή των ριζοσπαστικών πολιτικών. Η προάσπιση του κοινού καλού και της δημοκρατίας, που αποτελεί μία περήφανη ελληνική παράδοση, δείχνει τον δρόμο από το πολιτικό αδιέξοδο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >