Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Πριν την απογείωση στο αεροδρόμιο της Τζέντα, για την επιστροφή, μια υποβλητική και απόκοσμη φωνή λέει την προσευχή, παρακαλώντας τον Αλλαχ να μας προστατέψει από κάθε κακό και να μας χαρίσει ένα γρήγορο και ασφαλές ταξίδι. Με το που τελειώνει η προσευχή πέφτει διαφήμιση της τράπεζας του Ριάντ και της κάρτας VISA. Ο θεός με τον Μαμωνά ; Σκέφτομαι ότι δεν υπήρχε πιο εύστοχος συμβολισμός για όσα είδα σ’ ένα δεκαήμερο οδοιπορικό καλύπτοντας 4χιλιάδες περίπου χιλιόμετρα σε μια χώρα καμμιά δεκαριά φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Ώρες ολόκληρες ανάμεσα σε σεληνιακά τοπία, ερήμους και πόλεις σε κάποιες από τις οποίες ο λίβας αναμιγνυόταν με την μυρωδιά των διυλιστηρίων σ΄ένα αφόρητο κοκτέιλ . Μαύρες σκιές οι γυναίκες με τις αμπάγιες τα χιτζάμπ και την τελευταία μάρκα κινητού στο χέρι. Έτσι και χάσεις το Google map άνετα κάνεις μια διαδρομή τρεισήμισι ωρών, εφτά ώρες και βάλε. Κάποια στιγμή αντίκρυσα τον κρατήρα σε ένα ερημικό τοπίο, όπου ένας μοναχικός Πακιστανός ξεπρόβαλε από κοντέινερ για να μου πει ότι απαγορεύεται να πάω στον πυθμένα, διότι τρεις από όσους κατέβηκαν άρχισαν στο ανέβασμα να χάνουν την αναπνοή τους από το αέριο που υπάρχει εκεί και τελικά έχασαν την ζωή τους.
Δεν φοβήθηκα τίποτα περισσότερο στην Σαουδική Αραβία από τους οδηγούς και τα ενεργοβόρα οχήματά τους όπου στον πόλεμο της ασφάλτου σημειώνονται από τα μεγαλύτερα ποσοστά ατυχημάτων στον κόσμο. Στην Σαουδική Αραβία απαγορεύεται αυστηρά ανάμεσα στα τόσα άλλα η κατανάλωση αλκοόλ. Αν επιτρεπόταν ίσως να οδηγούσαν καλύτερα. Ευτυχώς είναι πολύ φιλόξενοι μερικές φορές μάλιστα σε συγκινητικό βαθμό .Ξένος είναι κάτι το ιδιαίτερο επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρχε τουρισμός πέρα από το ετήσιο προσκύνημα χατζι , το οποίο αφορά εκατομμύρια Μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο που συρρέουν στην Μέκκα. Τώρα επιχειρείται ένα δειλό άνοιγμα στον τουρισμό, το οποίο όταν συντελεστεί, θα οδηγήσει προφανώς στην αλλοίωση της συμπεριφοράς τους όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και καλή ώρα στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη στην Μέκκα και τη Μεδίνα απαγορεύεται σε μη Μουσουλμάνους αλλά η απαγόρευση για τη Μεδίνα έπαψε θεωρητικά τουλάχιστον να ισχύει όσο και αν οι Σαουδάραβες που συνάντησα δεν το γνώριζαν. Ακολουθώντας έναν πρόθυμο ντόπιο έφτασα στο Μεγάλο Τέμενος όπου είναι θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ και είναι το δεύτερο ιερότερο στον κόσμο το οποία μπορεί να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο πιστούς. Δεν επρόκειτο για απλή επίσκεψη ενός δυτικού αλλά για ένα πολιτιστικό σοκ.
Σε μια συνηθισμένη ζεστή και υγρή μέρα του Σεπτέμβρη ποτάμια ανοιχτόχρωμα των ανδρών και μαύρα των γυναικών συρρέουν μέσα και έξω από το τεράστιο τέμενος. Όπου βρουν κενό χώρο πέφτουν να προσευχηθούν. Από την Ινδονησία το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος του κόσμου, ως το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές μέρη από τα οποία προέρχονται άλλωστε εκατομμύρια εργαζόμενοι μέρα αλλά και νύχτα και σε δουλειές που αποφεύγουν οι ντόπιοι.
Μπαίνω στο ιερό τέμενος κρατώντας στο ένα χέρι τα παπούτσια – αν τα αφήσεις στην είσοδο άντε να τα βρεις μέσα στο παπουτομάνι – και στο άλλο το κινητό και φωτογραφίζω διακριτικά. Στέκομαι αμήχανα όρθιος, πάνω από χιλιάδες γονατιστούς που μέσα στην έκσταση της προσευχής αγνοούν ευτυχώς την ύπαρξή μου. Αναλογίζομαι ότι στις μέρες μας δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο κίνημα που σε μεγάλο ποσοστό απεχθάνεται τον δυτικό άνθρωπο, εκτός και αν πρόκειται να κάνει μπίζνες μαζί του, αλλά και πάλι στα πλαίσια της πολιτιστικής του ταυτότητας. Στο γυναικείο τμήμα του τεμένους υπάρχει μια κορδέλα απαγόρευσης, προφανώς γιατί έχει επέλθει συνωστισμός. Μέσα στο μαύρο πλήθος μία κοπέλα πλησιάζει τις δύο συνοδούς μου και ρωτάει : << Είστε Μουσουλμάνες;>> <<Όχι >> <<Τότε τι ήρθατε να κάνετε εδώ ; >> Έλα μου ντε!
Το προσκύνημα χιλιάδων μουσουλμάνων είναι τεράστια υπόθεση για την Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει αρμόδιο προς τούτο υπουργείο, στην είσοδο του οποίου βρέθηκα να κάνω αναστροφή μετά από ένα λάθος δρόμο. Πώς άραγε θα γίνει το άνοιγμα που ευαγγελίζεται ο υπερφιλόδοξος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος πρίγκιπας Μωχάμετ Μπιν Σαλμάν, χωρίς να θιγεί η σαρία ,ο θρησκευτικός δηλαδή νόμος που είναι και νόμος του κράτους, προβλέποντας κόψιμο χεριών, λιθοβολισμούς και άλλα παρόμοια θεάρεστα έργα; Πριν από ένα χρόνο επιτράπηκε στις γυναίκες να οδηγούν και στις 10 μέρες αντίκρυσα μόνο δύο από αυτές, η μία μάλιστα είχε στο αυτοκίνητο αρκετά δυνατή μουσική, πράγμα που μάλλον θεωρείται αμαρτία. Για να μην ανοίξουμε κουβέντα για δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων που διαπράττουν ποινικό αδίκημα ή των εκατομμυρίων εργαζομένων.
Ο δημοσιογράφος Κασόγκι που άνοιξε την συζήτηση βγήκε διαμελισμένος σε μια βαλίτσα από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που έπληξε καίρια το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας. Το καθεστώς διέθεσε ένα πακτωλό εκατομμυρίων για να αγοράσει την Αγγλική ομάδα Νιουκαστλ αλλά και αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Κριστιάνο Ρονάλτο, Καρίμ Μπενζεμά, Νευμάρ και ένα σωρό άλλους, κάτι που στο διεθνή τύπο περιεγράφηκε ως προσπάθεια ξεπλύματος μέσω του αθλητισμού, (Sportwashing).
Ο Μπιν Σαλμάν δήλωσε πρόσφατα ότι εάν είναι να αυξάνω το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 1,5 % (εννοώντας μέσω του αθλητισμού) τότε ας το λένε και sportwashing.Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση sportwashing απευθύνεται κυρίως προς τα έξω, διότι μέσα δεν διαπιστώσαμε κανένα φοβερό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο και ο αριθμός προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα είναι μικρός. Αν όμως στη θρησκοληψία των πολιτών προστεθεί σταδιακά και η λατρεία του ποδοσφαίρου ως μέσο ελέγχου τους δεν είναι και άσχημα! Όσο ήμουν εκεί, ο τύπος ανέφερε την περίπτωση μιας παίκτριας του ποδοσφαίρου που στην Γαλλία της αφαιρέθηκε το δικαίωμα να παίζει φορώντας Χιτζαμπ και μετά από ένα τραυματισμό είχε σταματήσει ουσιαστικά το άθλημα για δύο χρόνια όπου μια μέρα την κάλεσε η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο AL NASR για μεταγραφή. Αν είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών για το Χιτζαμπ, τότε ας παίζει η Γαλλοαλγερινή έστω και με ένα πόδι!. Ο απελπισμένα φιλόδοξος Μπιν Σαλμάν το έχει βάλει αμέτι μωχαμέτι να απεξαρτήσει την Σαουδική από την μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου στα πλαίσια της ατζέντας << ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 2030>>.
Ετοιμάζει στην έρημο μία ψηφιακή πόλη 9 εκατομμυρίων κατοίκων ενώ γίνονται και ορισμένα αξιόλογα έργα από εργάτες που δουλεύουν και την νύχτα με μπαλαντέζα όπως στην καταπληκτική ΑΛ ΟΥΛΑ. Μια πόλη που περιβάλλεται από ένα κινηματογραφικό σκηνικό, με κατεσπαρμμένους βράχους – με υπόσκαφους τάφους των βιβλικών Ναβαταίων, που ανακαλύπτονται ο ένας μετά τον άλλο από τους αρχαιολόγους. Οι Ελληνορωμαϊκής τεχνοτροπίας αυτοί τάφοι περιβάλλονται από αξεδιάλυτα μυστήρια και οι ερευνητές βασίζονται σε μαρτυρίες Ελλήνων εμπόρων για να τα ξεδιαλύνουν. Όποια πέτρα και ένα σηκώσεις ακόμη και στην περιοχή των βιβλικών Ναβαταίων όλο και κάτι από τους μακρινούς προγόνους μας θα βρεις από κάτω. Αυτό σκέφτομαι καθώς ο ήλιος βυθίζεται και κοκκινίζει τους βράχους στο ερημικό τοπίο το οποίο παίρνει μια απόκοσμη διάσταση.
Η νύχτα ρίχνει το μαύρο της πέπλο και μέσα στην σιγή που ακολουθεί μπορείς να ακούσεις τους ψιθύρους αρχαίων μύθων. Στην σύγχρονη όμως επαρχία της Σαουδικής Αραβίας ένας ξένος είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Στο τηλέφωνο σου λένε ότι έχουν κατάλυμα να μείνεις και όταν φτάνεις εκεί, μετά από περιπέτεια, απαντούν ότι δεν έχουν ή σε οδηγούν σε ωραία καταλύματα που ανήκουν όμως στην αρμοδιότητα της βασιλικής επιτροπής. Ποιοι είναι αυτοί που εξυπηρετούνται από την βασιλική επιτροπή; Κύριος οίδε!
Κάποτε στο προεδρείο της βουλής πληροφορήθηκα ότι υπάρχει αίτημα χορήγησης βίζας στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Όταν στο Υπουργείο εξωτερικών πληροφορήθηκαν ότι η οικογένεια έχει χιλιάδες μέλη έκαναν πως δεν άκουσαν το αίτημα. Ο Σαουδάραβας που για μιάμιση ώρα προσφέρεται να μας βοηθήσει να βρούμε κατάλυμα απογοητεύεται και καθώς παίρνει τις καραμέλες που του δωρίσαμε μας λέει ότι μπορεί αν θέλουμε να στρώσει στο μεγάλο του τζιπ να κοιμηθούμε το βράδυ. ΄Έξω από μια τράπεζα η κοπέλα καλυμμένη στα μαύρα μας παίρνει στο τζιπ του αδερφού της να βρούμε έναν αντάπτορα. Στο δρόμο συζητάμε (Αγγλικά) γνωριζόμαστε και μας καλούν στο σπίτι για τσάι. Στο εσωτερικό του τεράστιου τζιπ η κοπέλα βγάζει το χιτζάμπ και ανακαλύπτεται μια μελαχρινή ομορφιά με χυτά μαλλιά και μεγάλα μάτια ικανά να χωρέσουν τον κόσμο. Η ζωή με τις απαγορεύσεις είναι μονότονη και αντίβαρο είναι ο καταναλωτισμός, αυτός ο δούρειος ίππος του δυτικού ανθρώπου στην καρδιά του Μουσουλμανικού κόσμου.
Οι Άραβες είναι οι καλύτεροι χορηγοί των διεθνών brands της μόδας . Ο απλός Σαουδάραβας που απλώνει το χαλί του στην παραλία της Τζέντας και βγάζει από την τσάντα τα μπισκότα και το τσάι στέκεται μακριά από τον δαίμονα του αλκοόλ, αλλά τιμάει τα ευλογημένα ζαχαρώδη αναψυκτικά και φυσικά την Κόκα-κόλα που ενώνει τους ανθρώπους αναμαρτήτως θρησκείας και γλώσσας . Σε απόμακρα ερημικά βενζινάδικα βρίσκεις και burgers. Εκεί όπως οδηγείς στη μέση του πουθενά, πέφτεις πάνω σε ένα κοπάδι καμήλες . Ο καμηλιέρης έρχεται από το πλάι ενώ προπορεύεται ένα αγροτικό ΤΟΥΟΤΑ το οποίο έχει στην καρότσα ένα νεογέννητο και η μάνα καμήλα τρέχει ασθμαίνοντας να το φροντίσει. Συνειδητοποιείς που ήταν ο κόσμος και που πάει……..
Η βασιλική οικογένεια διατυμπανίζει ότι η Σαουδική Αραβία έχει ταπεινές ρίζες αλλά μετατράπηκε σε Αραβική υπερδύναμη. Τελευταία τείνει να βάλει τα εθνικά της συμφέροντα πάνω από την μονοπωλιακή σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι δραστήριο και αναπτυσσόμενο μέλος των BRICS, ενώ αναβάθμισε την σχέση της με την Κίνα. Όπως η Ρωσία έτσι και οι Σαουδάραβες αποφάσισαν την μείωση παραγωγής πετρελαίου εκτινάσσοντας τις τιμές σε μια κρίσιμη λόγω πολέμου της Ουκρανίας στιγμή.
Στην γειτονική Υεμένη αντιπαρατίθεται με το Ιράν σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων από το 2014 ο οποίος στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ενώ άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν ή υποφέρουν από πανδημίες. Όσο ήμουν στην Σαουδική Αραβία το Ριάντ κατόπιν μεσολάβησης της Κίνας θα δεχόταν αντιπροσωπία των φιλοϊρανών Χούθι σε μια προσπάθεια για εκεχειρία και εξεύρεση λύσης. Ταυτόχρονα ο διαβόητος Μπιν Σαλμάν δεν δυσκολεύτηκε να αναγγείλει συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα πολύτιμα ορυκτά της Αφρικής που χρησιμεύουν στην παραγωγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, ενώ δήλωσε στην Γ.Σ του ΟΗΕ ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα τότε και το βασίλειό του πρέπει να κάνει το ίδιο. Φυσικά το γεωπολιτικό μπε-ντε-φερ με το Ιράν καλύπτεται κάτω από το φερετζέ της αντιπαλότητας Σουνιτών και Σιιτών .
Και το ερώτημα είναι ο λαός ποιο ρόλο παίζει; Μα του προσευχητή ! Αλάχ Ουάκμπαρ Το αναγγέλλει τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα μαγνητοφωνημένα ο μουεζίνης και το τέμενος γεμίζει κόσμο. Στο διπλανό δρόμο τα χρυσοχοεία είναι ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ. Μα πήγες στην Σαουδική Αραβία και δεν αγόρασες ράβδους χρυσού ρωτάει ο Νεοέλληνας . Τι να του απαντήσεις τώρα;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >