Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η απήχηση που έχουν οι δημοσκοπήσεις στην κοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες τις αντιμετωπίζουν βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν, ζήτω οι δημοσκοπήσεις. Ένα θέμα που όλοι αγαπάμε να μισούμε», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από την Prorata στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Γιώργος Πάλλης, και ο βουλευτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
Παίρνοντας τον λόγο ο επιστημονικός υπεύθυνος της Prorata κι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννης Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι «οι λόγοι που θεωρείται ότι οι δημοσκοπήσεις πέθαναν, επικεντρώνονται στις λανθασμένες προβλέψεις, τις ασταθείς επιλογές, τη χαμηλή ανταπόκριση και τον εσκεμμένο αποπροσανατολισμό.
Επιπλέον τόνισε ότι «οι ψηφοφόροι δεν είναι απόλυτοι στις επιλογές τους, γι’ αυτό και χωρίζονται σε μονοκομματικούς, δικομματικούς, πολυκομματικούς και μηδενιστικούς».
Καταλήγοντας, συμπλήρωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο και μπορούν να πάνε μακριά στην εξέλιξή τους».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος υπογράμμισε: «Οι έρευνες κοινής γνώμης είναι δύο κατηγοριών. Από τη μία πλευρά οι πιο κλασικές δημοσκοπήσεις, που σε αυτές αυτό που προβάλλεται και παρουσιάζεται είναι τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου για τα διάφορα κόμματα, με μία προσέγγιση από την οποία χάνουμε πολύ μεγάλο κομμάτι πληροφορίας – κι από την άλλη είναι κι οι ακαδημαϊκές έρευνες πολιτικής κουλτούρας, στις οποίες η πρόθεση ψήφου είναι μία από τις παραμέτρους τις οποίες μετράμε. Στις έρευνες πολιτικής κοινής κουλτούρας προσπαθούμε να περιγράψουμε το πολιτικό τοπίο. Στο παρελθόν η ψήφος ήταν περισσότερο ταυτότητας και λιγότερο συγκυρίας. Όταν η ψήφος έχει γίνει ψήφος συγκυρίας, τότε η ταλάντευση είναι μεγαλύτερη».
Ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα που έχουν οι τηλεφωνικές μετρήσεις, καθώς «δεν μπορούν να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα. Δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και να καταγράψουν την λεγόμενη δημοσκοπική ψήφο. Δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί η λεγόμενη μη ψήφος, αλλά κι η οπορτουνιστική ψήφος».
Ακόμη σημείωσε: «Η συχνότητα των δημοσκοπήσεων δεν είναι αθώα επιλογή. Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε σε μια δημοσκόπηση, δεν είναι τα αποτελέσματά της, αλλά ποιος την κάνει. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, ούτε τις δημοσκοπήσεις, ούτε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».
Παίρνοντας τον λόγο ο δημοσιογράφος, Ευτύχης Παλλήκαρης αναφέρθηκε στις διαφορές ποσοστών που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα, καθώς ορισμένες δείχνουν μεγάλη διαφορά κι άλλες μικρότερη, κι αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν με βάση τα βασικά εργαλεία να ‘χουμε τόσες μεγάλες διαφορές».
O δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης τόνισε ότι «για να μπορέσεις να συλλάβεις την πρωτοπορία, δηλαδή ποιος προηγείται, πρέπει να αναλύσεις το ιδεολογικό πλαίσιο και το γενικό κλίμα. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι κι η πολιτική διεξάγεται με το συναίσθημα, πιστεύω πως ένα χρήσιμο εργαλείο είναι η παρατήρηση – γιατί εκεί μπορείς να βρεις μια πολύ μεγάλη μεταβολή που μπορεί να είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν στοιχεία που δεν μπορούν να ανιχνευθούν από την τηλεφωνική έρευνα».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >