Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Φέτος τα Χριστούγεννα ήρθαν με δώρα για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Γιατί φέτος γεννήθηκε, επιτέλους και στην Ελλάδα, ο Υιός του Θεού του Κέρδους: Το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Μετά από τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που οι Μάγοι τους χάρισαν σαν δώρα εκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα να προπαγανδίζουν συστηματικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από τους επιχειρηματίες της ενέργειας που, έχοντας αφαιρέσει τον έλεγχο και έχοντας αφήσει την ενεργειακή αγορά αρρύθμιστη, τους δώρισαν πολλά δις αφορολόγητα υπερκέρδη και μετά από τους επιχειρηματίες της Υγείας, που τους πρόσφεραν προς εκμετάλλευση τη δημόσια υγεία για να κερδίσουν αμύθητα ποσά από την αρρώστια και τον πόνο εκατομμυρίων αδύναμων και φτωχών, ήρθε και η σειρά της Παιδείας να γίνει… δώρο.
Η Παιδεία, άλλωστε, θεωρείται από όλους ως η καλύτερη… επένδυση για το αύριο. Γιατί να μην δίνεται και αυτή σε συσκευασία δώρου;
Μέχρι και στη Βόρεια Κορέα, μας είπαν, λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εκείνο που δεν μας είπαν, βέβαια, είναι ότι εκεί όπου λειτουργούν ιδιωτικά, πρώτα χρηματοδότησαν επαρκώς τα δημόσια. Δεν τα κατεδάφισαν για να ιδρύσουν τα ιδιωτικά όπως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…
Είναι, πάντως, γεγονός ότι στην Ελλάδα της εποχής Μητσοτάκη, όπου έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα, από την Υγεία και το Περιβάλλον μέχρι και την προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης ήταν οι μόνοι που είχαν μείνει μέχρι τώρα παραπονεμένοι.
Υπήρχε, βέβαια, το δώρο της βαθμολογικής βάσης που οι Μάγοι Μητσοτάκης και Κεραμέως τους χάρισαν πριν λίγα χρόνια. Μετατρέποντας έναν πανελλήνιο Διαγωνισμό επιλογής υποψηφίων σύμφωνα με τη βαθμολογική τους σειρά, σε Εξετάσεις διαπίστωσης της γνώσης. Γιατί ποιο το νόημα της βαθμολογικής βάσης, αν όχι η διαπίστωση της γνωστικής επάρκειας σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο; Αλλά αυτό, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν παρά ένα μικρό… αντίδωρο.
Οι 20.000 νέες και νέοι που η βαθμολογική βάση έκοψε κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια μπορεί να μην ήταν μικρή πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια, υπήρχαν όμως μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια ακόμη εγκλωβισμένοι χιλιάδες… πελάτες.
Κι ακόμη, καλή ήταν η δυσφήμιση του μεγάλου ανταγωνιστή των ιδιωτικών, του δημόσιου πανεπιστημίου, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε για να κατηγορήσει τα υψηλής στάθμης δημόσια πανεπιστήμια.
Κέντρα ανομίας τα ανέβαζε και κέντρα εγκληματικότητας τα κατέβαζε. Μέχρι που το εύρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με το οποίο παρουσίασαν σαν αποκρουστικούς χώρους τις πανεπιστημιουπόλεις, εξέπνευσε οριστικά. Αφού η πανεπιστημιακή αστυνομία, μετά από αντιδράσεις και των ίδιων των αστυνομικών, εγκατέλειψε άρον άρον τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως μη έχουσα αντικείμενο σε αυτά.
Έτσι φέτος οι Μάγοι Μητσοτάκης και Πιερακάκης έφεραν δώρα για να δώσουν την «τελική λύση» για την εξόντωση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Το πρώτο δώρο τους ήρθε με τη μορφή της συνέχισης και ενίσχυσης της υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Τα οποία, 5 χρόνια μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραμένουν σταθερά στην τελευταία θέση στην Ενωμένη Ευρώπη των 27 ως προς τη δημόσια χρηματοδότηση.
Από τα 380 εκατομμύρια ευρώ που ελάμβαναν, ως δημόσια χρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια πριν την οικονομική κρίση, σήμερα παίρνουν μόλις 116 εκ. ευρώ. Με το νομοσχέδιο – δώρο με τον κατ’ ευφημισμό τίτλο «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» να υπόσχεται, σε αντάλλαγμα για την ίδρυση ιδιωτικών, την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά μόλις 11 εκ ευρώ.
127 εκ ευρώ λοιπόν είναι το δώρο των Μάγων για τα δημόσια πανεπιστήμια το 2024, όταν το 2010 έπαιρναν 380 εκ ευρώ!
Το δεύτερο δώρο των Μάγων ήρθε με τη συνέχιση της υποστελέχωσης των δημόσιων πανεπιστημίων.
1 καθηγητής για 47 φοιτητές αντιστοιχεί στην Ελλάδα σήμερα, έναντι ενός καθηγητή για 13 φοιτητές κατά μέσον όρο στην Ενωμένη Ευρώπη.
Τι άλλο να κάνουν οι Μάγοι για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, προκειμένου να υποβαθμίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να αναδείξουν την ανάγκη για το ιδιωτικό;
Η συνταγή ήταν, άλλωστε, γνωστή από τη δημόσια υγεία. Πρώτα υποβαθμίζεις τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αφήνεις χωρίς υποδομές, εξοπλισμούς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και μετά δημιουργείς την ανάγκη για ιδιωτικές δομές υγείας.
Άσε που στην Υγεία το παράκαναν. Ιδιωτικοποίησαν μέχρι και τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία, βάζοντας νοσήλια και τιμολογώντας τις ιατρικές εξετάσεις σε αυτά.
Έτσι κι αλλιώς ποτέ οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να αρρωσταίνουν. Όπως ποτέ δεν θα σταματήσουν να θέλουν να σπουδάσουν.
Σύμφωνα με τον Θεό του κέρδους αυτές είναι δουλειές. Όχι το «Αγαπάτε αλλήλους» με δωρεάν υπηρεσίες στην Υγεία και στην Παιδεία για όλους…
Το τρίτο δώρο των Μάγων στους επιχειρηματίες, τώρα που το Θείο βρέφος της ιδιωτικής εκπαίδευσης παρουσιάστηκε πλέον σαν η μόνη διέξοδος, ήρθε με τη μορφή της παράκαμψης του Συντάγματος.
Αντί να περιμένουν να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, με έναν… μαγικό τρόπο που μόνον οι Μάγοι γνωρίζουν, έφεραν ένα νόμο για να νομιμοποιήσουν από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά ιδρύματα που θα λειτουργούν στη χώρα μας σαν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Με την ευγενή χορηγία αρκετών πρόθυμων συνταγματολόγων και την ανοχή του ΣτΕ.
Το τέταρτο και τελευταίο δώρο των Μάγων για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης ήρθε με τη μορφή του… βαφτίσματος.
Αν και χωρίς να παράγουν νέα επιστημονική γνώση, έστω και μόνο σαν απλά διδακτήρια που δεν ερευνούν, οι Μάγοι Μητσοτάκης και Πιερακάκης βάφτισαν τις εκπαιδευτικές επιχειρήσεις μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Χαρίζοντας πολλά δις ευρώ στους επιχειρηματίες, που ξαφνικά οι επιχειρήσεις τους αποκτούν τον επίζηλο τίτλο που θα τους φέρει τρελά κέρδη.
Για να γίνει, βέβαια, αυτό, έπρεπε πρώτα τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας να βαφτιστούν… κρατικά. Για να αποκτήσουν, κατ’ αντιστοιχία, τα ιδιωτικά και κερδοσκοπικά εκπαιδευτήρια τον περιζήτητο τίτλο των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Αυτά είναι εύκολα πράγματα για τους Μάγους του Νεοφιλελευθερισμού. Με ένα απλό χτύπημα με το ραβδάκι τους οι επιχειρήσεις που αποσκοπούν σε κέρδη από την εκμετάλλευση του τίτλου του πανεπιστημίου, έγιναν ξαφνικά… μη κερδοσκοπικές.
Ακριβώς όπως και τα διδακτήρια, δηλαδή τα μη πανεπιστήμια, έγιναν… μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και με τη βούλα.
Φέτος τα Χριστούγεννα, οι Μάγοι έφεραν δώρα μόνο για το παιδί του Θεού του Κέρδους, για το Θείο βρέφος του Νεοφιλελευθερισμού, το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Και όλα εκείνα τα… Χριστιανικά περί Δωρεάν Παιδείας και περί ισότιμου δικαιώματος όλων στην εκπαίδευση, ανήκουν πια στο κακό παρελθόν. Σε ένα παρελθόν που λάτρευε έναν Θεό δίκαιο και ανιδιοτελή. Όχι τον Θεό του Κέρδους.
Σε ένα παρελθόν που η πιο περιζήτητη επένδυση για το αύριο απευθύνονταν ισότιμα σε όλους, για να μπορούν να σπουδάζουν και οι φτωχοί και οι αδύναμοι.
Το Θείο βρέφος του Νεοφιλελευθερισμού φέρνει όμως μαζί του, εκτός από την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εκπαίδευσης και το δώρο της ελευθερίας. Αφού θα σπουδάζουν ελεύθερα όλοι, αρκεί να έχουν να πληρώνουν δίδακτρα. Θα σπουδάζουν μάλιστα ακόμη και όσοι δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να μπουν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και έφευγαν στο εξωτερικό για να συναντήσουν τα εκεί Θεία βρέφη της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Μόνο που εκεί στην… Εσπερία, τα παιδιά του Θεού του Κέρδους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, βρέφη γεννήθηκαν και βρέφη παραμένουν. Γιατί καλύπτουν ένα ελάχιστο, μόνο, μέρος των εκπαιδευτικών αναγκών. Με το συντριπτικά μεγαλύτερο να καλύπτεται από τα γενναία χρηματοδοτημένα, ισχυρά στελεχωμένα και με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμούς δημόσια πανεπιστήμια.
Η λατρεία του Θεού του Κέρδους, βλέπετε, στην Εσπερία έχει όρια και προϋποθέσεις. Δεν είναι ελεύθερη, όπως στη χώρα όπου οι Μάγοι με τα δώρα αφού ισοπέδωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, βάφτισαν… ελεύθερο το ιδιωτικό.
- Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >