«Πρώτα μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και μετά αγωνία». Mε αυτό τον τίτλο, άρθρο γνώμης των γερμανικών Financial Times επιχειρεί να καταγράψει τις  δραματικές οικονομικές στιγμές που βίωσαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη το 2011. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Τραγωδία χωρίς τέλος»

Ads

Σε καμιά άλλη χώρα δεν αποδεικνύεται σαφέστερα η αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης όπως στην Ελλάδα.
Μετά από δύο χρόνια προγράμματος λιτότητας το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πικρό:

Το έλλειμμα προϋπολογισμού συνολικά δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου και βρίσκεται ακόμα στο 9%, μετά το 10,6% του 2010 – παρά το ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το έλλειμμα μετά την αφαίρεση των επιδράσεων της πραγματικής οικονομίας, μειώθηκε τόσο πολύ όσο σε καμιά άλλη βιομηχανική χώρα.

Η αντίθεση των δύο αυτών χαρακτηριστικών δεικτών καθιστά σαφές το μέγεθος της τραγωδίας: Όσο αυστηρότερη οικονομία έκαναν οι Έλληνες τόσο περισσότερο βυθίζονταν στην ύφεση. Η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί κατά 5,4%.

Ads

Έτσι, επιβεβαιώνεται ένας παλιός κανόνας, που λέει: Η πολύ αυστηρή εξυγίανση οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Και το τραγικό είναι ότι, αντί να διδαχτούν από την αρχαία τραγωδία, οι διαχειριστές της ευρωπαϊκής κρίσης επιμένουν στη στρατηγική τους των όλο και αυστηρότερων πακέτων λιτότητας.
Η Πορτογαλία και η Ισπανία ήδη άρχισαν να βαδίζουν στα χνάρια της Ελλάδας, καταλήγει το άρθρο των γερμανικών Financial Times