Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι της ExxonMobil («σε ανώτατο επίπεδο” και οι ίδιοι) τα ευρήματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Nότο / Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που ολοκλήρωσε προ ημερών το Sanco Swift ναυλωμένο από την νορβηγική PGS.

Ads

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες βρισκόμαστε, οπότε λογικό είναι να αναμένονται υψηλoί τόνοι αισιοδοξίας και photo-opps –  όμως η ουσία είναι αλλού: οι επιτελείς της ExxonMobil θα συνεννοηθούν, διαδίδεται, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την συνολική πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες, για την μελλοντική δομή του κονσόρτσιουμ (ExxonMobil 70%, Heleniq 30%, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση TOTAL) με φήμες να «τρέχουν» για προσέλευση Chevron κοκ.

Πέρα από το φουρφούρισμα των πρώτων ημερών – αναμένεται κανονικά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα/στην περιοχή, ενώ ο προηγούμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ είναι σήμερα αρμόδιος για τα ενεργειακά στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ – και όταν κατακαθίσει η σκόνη, όλο και θα μάθουμε από κάποιο διεθνές μέσο ενημέρωσης ποιες συζητήσεις ουσίας (και μέλλοντος) θα έχουν γίνει «σε ανώτατο επίπεδο».

Όπως μάθαμε εκ των υστέρων, με κάποιους μήνες καθυστέρηση, από το Politico – το οποίο την έχει αναπτύξει μια τάση επ’ εσχάτων να  ασχολείται με τα δικά μας – τα σχετικά με την « αθλητική διπλωματία » των Σαουδαράβων, όπως εκτυλίχθηκε σε επίπεδο Κυριάκου Μητσοτάκη – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS για τους φίλους), για μια από κοινού διεκδίκηση του Μουντιάλ για το 2030, μαζί και με Αίγυπτο, με «αντίδωρο» σε όσους συμπαραταχθούν με τους Σαουδάραβες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ads

Όπως εκ των υστέρων μάθαμε – αυτή τη φορά μέσω της The Telegraph – για τις συζητήσεις Κ. Μητσοτάκη με τον Τζώρτζ Όσμπορν, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και πρώην ΥΠΟΙΚ στην (άδοξης λήξης) Κυβέρνηση Κάμερον, απόφοιτου του Κολλεγίου Μώντλιν της Οξφόρδης (το πιο βαρύ ως τίτλο…) σχετικά με τις μεθοδεύσεις και τεχνικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα / «Ελγίνειων Μαρμάρων»  για τους Βρετανούς. Είχε προηγηθεί, βέβαια, στρώσιμο του εδάφους με τις συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με τον Πρίγκηπα της Ουαλλίας, ήδη Κάρολο Γ’…

Θα ήταν ασέβεια να παραλληλίσει κανείς την αθλητική διπλωματία ή/και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς με την προώθηση της (αληθινά) εθνικής, διαχρονικής προσπάθειας επαναπατρισμού των Γλυπτών για επανένωση με τον Παρθενώνα.

Και θα ήταν στενόκαρδο να αρνηθεί κανείς σε κάποιον που κέρδισε – με την λαϊκή ψήφο, σωστά; – την κεντρική θέση στο πολιτικό στερέωμα της μικρομεσαίας – πλην ιστορικής κλπ. Ελλάδας, να μετέχει στην εικόνα των μεγάλων (« μεγάλη » η ηγεσία της Βρετανίας σχεδόν αυτονόητα, μεγάλος ο MBS και το Βασίλειο των Σαουδαραβικών παρομοίως· όμως και ο τζίρος της ExxonMobil για το 2022 ήταν υπερδιπλάσιος π.χ. του Ελληνικού ΑΕΠ στο 413,7 δις δολάρια).

Η σαγήνη της κορυφής είναι ανθρώπινη! Και ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρήθηκε παίκτης στο μεγάλο – άντε στο μεσαίο! – διεθνές παιχνίδι, και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης φιλοξένησε Αμερικανούς Προέδρους στο Ακρωτήρι. Ασφαλώς, δε, κανείς δεν θα αμφισβητήσει – και… αν αμφισβητήσει θα έχει λάθος – την χρησιμότητα των προσωπικών επαφών / της προσωπικής διπλωματίας. Όμως…

… Όμως, να, οι όροι που ακούστηκαν για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα (όπως, νωρίτερα, και για την τράμπα της συλλογής Στερν Κυκλαδικών μέσω Ντελαγουέρ) έχουν ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο. Δεν έχουν; Ομοίως, η αθλητική διπλωματία έχει τα επιχειρήματά της.

Κοινή η διεκδίκηση Σαουδικής Αραβίας/ Αιγύπτου/ Ελλάδας, αλλ’ υπήρχε υποτίθεται εκείνη Ισπανίας/Πορτογαλίας/ Ουκρανίας… – όμως και οι εναγκαλισμοί με MBS όχι για ενεργειακό η πολιτικό συμφέρον, αλλά για τα ιδεώδη που υποτίθεται ότι πάνε να υπηρετηθούν μέσω αθλητισμού, αφήνουν κάποια περίεργη επίγευση. Δεν αφήνουν;

Κι ας μην πολυπιάσουμε τα ενεργειακά, όπου η καλβινιστικής αυστηρότητας «πράσινη» στράτευση των τελευταίων ετών, με την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης και την περιθωριοποίηση  των ερευνών για υδρογονάνθρακες (ας ερωτηθεί ο Γιάννης Μανιάτης!), έρχεται τώρα να αντικαταστήσει η προσπάθεια εσπευσμένης συμμετοχής στο Μεγάλο Παιχνίδι της Λεκάνης του Ηροδότου στην Μεσόγειο.

Προσοχή! μην παρεξηγηθούμε. Σε όλα αυτά τα ανόμοια ζητήματα, τα επιχειρήματα υπερ ή κατά είναι ανοιχτά. Όμως (α) καλό είναι, ακριβώς, ως επιχειρήματα να υποστηρίζονται και να ολοκληρώνονται σε δημόσια θέα, ή σε όσο γίνεται δημόσια θέα και (β) τουλάχιστον η σχετική ενημέρωση – η ουσιαστική, όχι η πανηγυρική – να μην μας φθάνει μέσω Politico, Bloomberg ή Telegraph.

*Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης υπήρξε Σύμβουλος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών και Πολιτισμού και σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών