Εκτενής ανάλυση του Tony Barber για τους Financial Times, αναφέρεται εκ νέου στα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξετάζοντας, ωστόσο, τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια εξέλιξη. Ο αρθρογράφος περιγράφει την Ελλάδα ως ένα πλοίο που αποχωρεί, μέσα στη θύελλα από το κέντρο της Ευρώπης για την πιο απομακρυσμένη της ακτή.

Ads

 
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η αποχώρησή της Ελλάδας από την Ευρώπη δεν αποτελεί ακόμα «βεβαιότητα», ωστόσο, ήδη επιχειρήσεις, τραπεζίτες αλλά και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα αναδιάταξη στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Ρωσία με συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι για την ΕΕ εξίσου ανησυχητικές με την αποσταθεροποίηση της επιρροής της Δυτικής Ευρώπης στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης και στην κρίση των τραπεζών.
 
Είναι δύσκολο – επισημαίνει ο αρθρογράφος – να υπερβάλλει κανείς όσον αφορά το μέγεθος της εθνικής ταπείνωσης, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που θα αισθάνονταν οι απλοί Έλληνες σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεδομένου ότι μετά τη μεταπολίτευση επένδυσαν στην απαλλαγή από τη βαλκανική τους ταυτότητα και στην υιοθέτηση της ταυτότητας μίας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας, ελπίδες που μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 ανταμείφθηκαν.
 
Όμως η πρόοδος που συντελέστηκε στην Ελλάδα κάλυψε την παθολογία της πελατειακής νοοτροπίας, στη βάση της οποίας συσσωρεύτηκε το χρέος της, προσθέτει. Υπογραμμίζει δε, ότι δυο ακόμη μεγάλα ζητήματα συνδέονται με τα σενάρια αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.
 
Ως πρώτο σημειώνει το γεγονός ότι είναι αμφίβολο εάν οι Έλληνες έχουν τη διοικητική ικανότητα να αντικαταστήσουν με την αναγκαία ταχύτητα τα ευρώ με δραχμές και ως δεύτερο το γεγονός ότι θα υπάρξει (μεταξύ των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας) τεράστια ζήτηση ευρώ, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ότι η ΕΚΤ διακόπτει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
 
Εάν η Ελλάδα απολέσει τη θέση της μέσα στην ευρωζώνη, τότε οι τράπεζες δεν θα είχαν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια και θα ακολουθήσει πιθανότατα εθνικοποίηση των τραπεζών ή ξένος έλεγχος εκτιμά ο Tony Barber.
 
Προσθέτει τέλος ότι πολύ πιο σοβαρές θα είναι οι ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή, με πρώτη την ζημιά στην οικονομία της Κύπρου που έχει μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος. «Θα ήταν καταστροφικό» εκτιμά, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα χρειαζόταν σύντομα επιπλέον βοήθεια, από αυτή που ήδη της έχει δώσει η Ρωσία.
 
Σημειώνει ότι την ίδια στιγμή η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο Κύπρου – Ισραήλ, σε συνδυασμό και με τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, έχει ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ.
 
Εάν η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη καταρρεύσει δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπουν στον πειρασμό να αναζητήσουν παρηγοριά στην αγκαλιά της Ρωσίας και του Ισραήλ, καταλήγει ο αρθρογράφος