Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η χθεσινή «βόμβα» του Spiegel, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επιστροφή στη δραχμή, κάτι που υποτίθεται ότι προσπαθούσαν χθες να αποτρέψουν με μυστικές συναντήσεις κορυφαίοι Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι προφανώς παραπλανητική. Όχι μόνο επειδή διαψεύστηκε αμέσως από τη συγχορδία Βερολίνου, Βρυξελλών και ελληνικής κυβέρνησης, ούτε επειδή η τελευταία δυσκολεύεται γενικώς να σχεδιάσει το οτιδήποτε. Κυρίως γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε μια καταστροφική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα, που θα υφίστατο μια ιστορική ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ads
Όμως το άλλο μισό της είδησης του γερμανικού περιοδικού, δηλαδή η πραγματοποίηση της σύσκεψης-θρίλερ του Λουξεμβούργου όπως και η συμμετοχή σε αυτήν του κ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώθηκε τα μεσάνυχτα από το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών. Επειδή λοιπόν οι Γερμανοί, αντίθετα με τους Έλληνες, ξέρουν να σχεδιάζουν, το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιό λόγο οι -προφανώς γερμανικές- πηγές διοχέτευσαν την είδηση στο περιοδικό. Ίσως υπάρχουν εδώ περισσότεροι από ένας αποδέκτες και σκοπιμότητες.
1. Το άρθρο του περιοδικού περιγράφει με όσο γίνεται μελανότερα χρώματα την «καταστροφική επίπτωση» που θα είχε για την ευρωζώνη η επιστροφή της δραχμής. Η «αποχώρηση ενός μέλους θα επέφερε σοβαρή ζημιά στη λειτουργία της ευρωζώνης» και άλλα μέλη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Για να αποφύγει δε την μαζική φυγή κεφαλαίων, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιβάλλει μηχανισμούς ελέγχου που δεν συμβιβάζονται με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής αγοράς».
«Συνοπτικά, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η επακόλουθη εθνική χρεοκοπία θα κόστιζε στις χώρες και τους φορολογούμενους της ευρωζώνης» κατέληγε το άρθρο Όλη αυτή η κινδυνολογία προφανώς προσπαθεί να πείσει κάποιες χώρες αλλά και τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι ένα άλλο σχέδιο, προφανώς της γερμανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό.
2. Το σχέδιο αυτό δείχνει να είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους, πρόταση την οποία ασπάζονται τελευταία όλο και περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι. Η Γερμανία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες της δεν είναι στην ελληνική περίπτωση τόσο εκτεθειμένες (δες και γραφικό που συνόδευε το άρθρο) και επομένως θα μπορέσουν να αντέξουν ένα είδους κουρέματος ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Προφανώς οι πηγές της διαρροής προσπαθούν να πείσουν για το αναπόφευκτο άλλες χώρες( από την Γαλλία της οποίας οι τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες έως και την Φιλανδία που δηλώνει τελευταία ότι δεν θέλει να πληρώσει) αλλά και την Ελλάδα να παραδεχθεί το μοιραίο. Μάλιστα στο άρθρο διατυπώνεται εμμέσως η απειλή απομάκρυνσης της Ελλάδας όχι μόνο από την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ συνολικά, κάτι σαν Αλβανία δηλαδή.
Η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη για αναδιάρθρωση του χρέους. Οι τράπεζες που θα χάσουν δεκάδες δις στη περίπτωση κουρέματος είναι αδύναμες καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν σοβαρές ζημιές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση προτιμά να έχει το πρόβλημα η Αθήνα παρά να χρειαστεί να βάλει κι άλλο το χέρι στην τσέπη το 2012, όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές.
Απειλώντας με την επιστροφή στη δραχμή, το γερμανικό περιοδικό προετοιμάζει το έδαφος ώστε η όποιου τύπου αναδιάρθρωση να πέσει στα μαλακά. H σύσκεψη-και η διαρροή- έγινε Παρασκευή βράδυ που τράπεζες και χρηματιστήρια έχουν κλείσεi, διαφορετικά οτιδήποτε είχε απομείνει στην Ελλαδα απο καταθέσεις θα είχε φύγει στο εξωτερικό και το ελληνικο Χρηματιστήριο θα είχε κάνει κι άλλη βουτιά. Mπορεί μέχρι τη Δευτέρα να είναι νωρίς, αλλά είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλές εξελίξεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >