Αν η οικονομία είναι μια μηχανή που παράγει και κατανέμει δίκαια και δημοκρατικά το προϊόν της, η φορολογία είναι ένας από τους άξονες που διατηρούν ομαλή την λειτουργία  της.

Ads

 Το παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από την επιχειρηματικότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων των ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων και μη.

Αυτή η επιχειρηματικότητα σαν συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, που πέρα από πολλά άλλα είναι βασικός παράγοντας διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, έχει κάτω από την τεράστια ομπρέλα της το 55% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Όμως η φορολογία πέρα από άξονας ομαλής, δίκαιας και δημοκρατικής  λειτουργίας της οικονομίας, ταυτόχρονα είναι εργαλείο που βοηθά στην στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ads

Πόσο πιθανό όμως είναι να λειτουργεί ομαλά οποιοσδήποτε μηχανισμός όταν ένας τουλάχιστον άξονας είναι ελλειμματικός ή σε απώλεια συγχρονισμού με τους υπόλοιπους άξονες;

Εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική πολιτική οφείλει και πρέπει να είναι σε στενή και διαλεκτική σχέση με τις υπόλοιπες διαδικασίες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο φορολογικό σύστημα αν δεν έχουμε φροντίσει στο μεταξύ για τη δημοκρατική λειτουργία των παραγωγικών σχέσεων και των οικονομικών όρων και προϋποθέσεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Επιγραμματικά αναφέρομαι στα σημαντικότερα αυτών και είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό καθεστώς, οι εργασιακές σχέσεις, το γραφειοκρατικό δημόσιο σύστημα,  το κοινωνικό κράτος.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές και στην περίπτωσή μας είναι συγκεκριμένες.

Με το βλέμμα και το μυαλό σε μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική,  τόσο οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν όσο και ο τρόπος διαχείρισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οφείλουν να λάβουν υπόψη τη στήριξη αλλά κύρια την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την άμεση σύνδεση με όλες τις παραπάνω απαιτήσεις.

Για εμάς η φορολογία δεν είναι διαδικασία χαρατσιού και ανασφάλειας, αλλά αντίθετα θέλουμε να είναι η ομπρέλα ασφάλειας για τα εκατομμύρια των πολιτών που βγάζουν το ψωμί τους από την ύπαρξη και λειτουργία των ΜΜΕ.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας με τη ψηφιοποίηση της μεγαλύτερης ομάδας των σχέσεων με το Κράτος, είναι σημαντικός παράγοντας για την ορθολογική λειτουργία του φορολογικού-ελεγχτικού μηχανισμού. Μηδενίζουμε την εξάρτηση των φορολογουμένων και των λογιστών τους από τη διαθεσιμότητα ή μη του προσωπικού των εφοριών ή άλλων δημοσιονομικών κρατικών δομών.

 Η δέσμευση για την άμεση μετάβαση σε ένα σταθερό απλοποιημένο φορολογικό σύστημα,  με σταθερούς συντελεστές, κοινούς  για όλους είναι η  πρώτη ανάγκη στην πορεία αυτή.

 Στη συνέχεια, αναστροφή της σχέσης άμεσων με έμμεσων φόρων που εκτός από αδικία, παράγει και φοροδιαφυγή, παράδειγμα η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Παραδοξότητα μέγιστη να φορολογείται η επιχείρηση με ποσοστό μικρότερο του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ.

Η μεταφορά του δημοσιονομικού ελέγχου σε δημόσιες δομές με δημόσιο έλεγχο, αν και θεωρείται δεδομένο για τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη σε εμάς βρίσκεται υπό μελέτη και πρακτική αμφισβήτηση. Γιατί μια ανεξάρτητη και αυτονομημένη αρχή καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και ιδιαίτερα του δικού  μας επιπέδου. Των ΜΜΕ.

Εξορθολογισμός των φορολογικών ποινών και των προστίμων που επιφέρουν. Πόσες φορές δεν νιώσαμε σαν τον Πεταλούδα στη Γουϊάνα;  Παράδειγμα πρόστιμο 500 € επειδή καθυστέρησες μια ημέρα να αποδώσεις ΦΜΥ 2,47 €.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι λύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ΜΜεπιχειρηματικότητας, είναι εφικτές μόνο με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που πρέπει να ξεφύγει από τη μονοκαλλιέργεια του φτηνού τουρισμού, του Real Estate, των κατασκευών και των ενεργειακών ολιγοπωλίων που γιγαντώνονται. Προσανατολισμό στην οικονομία της γνώσης, στην μεταποίηση υψηλής ποιότητας προϊόντων του πρωτογενή τομέα και στην ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή αλλαγή απαιτεί και τροποποίηση του τρόπου που μέχρι σήμερα έβλεπε την επιχειρηματικότητα η φορολογική πολιτική.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν είναι μπαταχτζήδες και λαμόγια.

Η πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι έχει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτούς, ώστε και αυτοί να αναγνωρίζουν τη δική τους συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνίας  και της οικονομίας.
Γιατί η βία παράγει βία. Και όταν η βία παράγεται από το Κράτος, τότε οι πολίτες είτε κρύβονται είτε αντιδρούν ανάλογα. Όπου και όπως τους εξυπηρετεί.

Η ανάγκη παράγει πιθανότητα, λέει ο Πίντερ και η μόνη πιθανότητα για την ενίσχυση και στήριξη της κοινωνικής συνοχής που διατηρεί η πολύ μικρή και μικρή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, είναι η απαλλαγή από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τον ίδιο και το επιτελικό του Κράτος.

Την Κυριακή  21 Μαΐου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν την αναγκαία πολιτική αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη εφικτή λύση στην πορεία αυτή, για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής κυβερνητικής επιλογής

Ο Σταύρου Μιχάλης είναι Οικονομολόγος – Λογιστής, μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ